Pelargonia - wysiew nasion Cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
mustysia
200p
200p
Od: 8 sie 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pelargonia - wysiew nasion

Post »

Moje sadzonki "kradzione'' latem niestety nie przyjeły sie:( teraz zastanawiam sie czy robić na jesień z tych co mam czy je zostawić do wiosny niech się rozrosną i na wiosnę pobrać sadzonki.
mustysia
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ładne masz kolory pelargoni....Dawniej też robiłam nowe sadzonki z pelargoni , może to ma jakiś wpływ na rośliny na wiosnę i na jesieni 100%się ukorzeniały , teraz nie mam gdzie pobawić się , bo małe mieszkanie , a okien nie da się rozciągnąć ....
Bożena
Awatar użytkownika
marzenaruda
200p
200p
Od: 7 paź 2012, o 11:29

Post »

No i to jest odpowiedź na pytanie Mustysi.
Po co robić sobie problem z miejscem, no i trzeba całą zimę dbać o roślinki.
Sadzonki na wiosnę pięknie się przyjmują i kwitną całe lato, do teraz ;:173
Pozdrawiam Marzena
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

marzenaruda pisze: Sadzonki na wiosnę pięknie się przyjmują i kwitną całe lato, do teraz ;:173
Racja ;:108
Miałam nawet sadzonkę z czerwca i zakwitła bardzo szybko..Już w sierpniu :tan
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Pamiętacie że styczeń blisko a to miesiąc dogodny na sianie pelargonii.Zamierzam siać w pierwszych dniach stycznia.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Siałam w zeszłym sezonie i nie byłam zachwycona. Nasionka wzeszły, dość dobrze sobie radziły, ale....późno kwitły. Nie wiem, być może jakieś błędy w uprawie. Uszczyknęłam sobie sadzoneczkę w sierpniu, stoi na parapecie, będę rozmnażała z sadzonek w tym roku. No chyba, że moje mocne postanowienie zmieni jedna wizyta w ogrodniczym....ale to już zupełnie inna historia :D
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Jak nasiona wysiejesz w styczniu to już w maju/czerwcu powinny zacząć kwitnąć. Lubię siać pelargonię - duże nasiona i szybko wschodzą dając od razu sporą roślinkę. W porównaniu np. z heliotropem lub lobelią to giganty podczas wschodów i zawsze pewniaki, jeszcze mi się nie zdarzyło aby nie było wschodów w 100% ( tfu, tfu odpukać ) :)
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ja w tym roku zebrałam trochę nasion z jednej odmiany pelargonii, którą mam od lat - spróbuję je wysiać (oczywiście kupię też) ;:65 . A kupione za duże pieniądze oryginalne nowości i te co wyrosły z nasion nie zawiązały ani jednego nasiennika. Coś chyba jest w tym, że firmy nasienne jakoś tak robią nasiona, że wyrosłe z nich rośliny są bezpłodne, żeby sobie ludzie nie zbierali własnych nasion, tylko kupowali za duże pieniądze ;:oj .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Ja juz wysialam :wit ;:108
Dokladnie to 20 grudnia i wlasnie mi wzeszly pieknie - osiem z 15 nasion. Trzymam pod lampami
Czemu tak wczesnie? Bo dwa lata temu sialam w styczniu i zakwitly mi w lipcu. Teraz jestem 3 - 4 tygodnie do przodu. Jest szansa na kwiaty w czerwcu ;:209
Nasiona kupne - mieszance F1. Musiala zamawiac na gwalt w Szwecji, bo u nas jeszcze nie ma nasion w sklepach a wlasnie zauwazylam, ze mi padly przechowywane w piwnicy pelasie. Za cieplo maja :evil: Poprzednia zima byla zimna i pelasie pieknie przezimowaly. A teraz mam deszcz za oknem ;:oj
Jednak jestem zla, bo jednak te odrosty ze starych pelasi ladniej kwitna.....I mialam naprawde ladne rozowe, lososiowe i czerwone.....ech..... ;:145
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

Nie wiem dlaczego wszyscy piszą, że tylko te z odrostów pięknie kwitną. Ja od kilku lat wysiewam pelargonie i one zawsze pięknie kwitły :D . W tym roku pierwszy raz pozbierałam nasionka i chcę spróbować, co z nich wyjdzie. Mam już kilka wysianych, rosną całkiem ładnie. Robiłam w październiku próbę kiełkowania przed wysłaniem na akcję i szkoda mi było ich wyrzucić.
Rozglądam się również za nasionkami w sklepach Chciałabym kupić jakieś np. kaskadowe, ale nie mam pojęcia skąd je ściągnąć ;:185 Może mi ktoś poda jakiś adres :?:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Moje z siewu zakwitły jakiś tydzień czy 1,5 za tymi z sadzonek - też byłam z nich bardzo zadowolona ;:65 . A te jak je nazywasz kaskadowe to nazywają się bluszczolistne i pod taką nazwą szukaj.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-grey
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 lip 2013, o 15:44

Post »

Kaskadowe a bluszczolistne to jednak nie to samo dziewczyny.
Awatar użytkownika
iza8211
50p
50p
Od: 22 kwie 2010, o 14:59

Post »

No własnie, a ja marzę o bluszczolistnych, ale nie mieszanych i nigdzie nie mogę znaleźć nasion w jednym kolorze kwiatów. Wszędzie te nieszczęsne mieszanki. Może ktoś ma jaką pewną stronę internetową z nasionkami pelargonii bluszczolistnej, ale jednokolorowe. I ogólnie może ktoś mi podpowie, na jakiej stronie mogę zamówić pelargonie, petunie, heliotropki i całą resztę ślicznotek za jednym zamachem.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam serdecznie.
Iza
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”