Agita- kolejne sezony storczykowe
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Agita- kolejne sezony storczykowe
Piękne kwitnienia falków, a vanda
- Iryseq
- 200p
- Od: 15 maja 2011, o 13:12
Agita pisze:Pokażę troszkę jakie u mnie zmiany... W sumie nic nowego, pokazuję ciągle te same rośliny, jedynie ilość kwiatów się zmienia- nudy!
Zastanawiałam się, czy doczekam takiego widoku- wydawało mi się, że phal. parishii szybko zrzuca kwiatki, a jednak nie- trzyma wszystkie do dziś! I całkiem przyjemnie pachnie; takim "kwiaciarnianym" zapachem- nie wiem, frezja czy coś w tym stylu... :
Masdevalia Falcons Gold- kwiatki na początku są pomarańczowe, po jakimś czasie środek bieleje:
Czekałam na równoczesne kwitnienie trzema kwiatkami, niestety pierwszy nie wytrzymał napięcia Pokazuję za to kwiatki na wszystkich etapach rozwoju; pączek, kwiat rozwijający się, kwiat w pełni kwitnienia i kwiat zasychający :
Odratowana klatkowa (była) niespodzianka robi już konkurencję mojemu "ciapatemu", a jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa ;) :
Co do "ciapatego" jeszcze- to bardzo ciekawy okaz, straaasznie długo trzyma kwiaty. Poprzednie- sklepowe- kwitnienie trwało dokładnie pół roku, teraz pobija rekord; na dowód zdjęcie z 19 listopada 2010, kiedy zaczynał kwitnienie, i te same dwa kwiaty dzisiaj- po blisko 7-u miesiącach. Dla mnie to jakiś ewenement. Oczywiście bardzo pozytywny, oby takich jak najwięcej więcej :
Jak Ty to robisz, że mają tyle kwiatów?:D
Agnieszko dla cattley faktycznie zrobiła Ci niespodziankę ja swoje na balkonie też codziennie oglądam ale nic takiego nie zobaczyłam
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Jolu, żebym ja to wiedziała, to by wszystkie tak wyglądały
Julitko, życzę i Tobie podobnej niespodzianki
Dziś wariacja na temat cattleyki:
Tu kolorek bliższy prawdzie (jest fioletowy, nie różowy ;)) :
Ciekawostka: jesienią nie miała tego żółtego akcentu na warżce ;)
Julitko, życzę i Tobie podobnej niespodzianki
Dziś wariacja na temat cattleyki:
Tu kolorek bliższy prawdzie (jest fioletowy, nie różowy ;)) :
Ciekawostka: jesienią nie miała tego żółtego akcentu na warżce ;)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agnieszko, ale cudo u Ciebie zakwitło! Jestem zachwycona!
W ogóle to dawno mnie u Ciebie nie było, wiele mnie ominęło i naprędce nadrabiam zaległości
Masz tak imponujące kwitnienia- jak Ty to robisz? Pięknie wygląda Phal. parishii- takie maleńkie ma kwiatki, aż trudno uwierzyć
Ascocenda z tym ogniowym kolorkiem już dawno zabrała mi serce, a tu się szykuje nowy pędzik- super! Gratulacje
O masd. nie wspomnę, bardzo lubię ten gatunek, chociaż z moimi ciągle się borykam i coraz częściej mam ochotę pokazać im kosz na śmieci.
Pozdrawiam!
W ogóle to dawno mnie u Ciebie nie było, wiele mnie ominęło i naprędce nadrabiam zaległości
Masz tak imponujące kwitnienia- jak Ty to robisz? Pięknie wygląda Phal. parishii- takie maleńkie ma kwiatki, aż trudno uwierzyć
Ascocenda z tym ogniowym kolorkiem już dawno zabrała mi serce, a tu się szykuje nowy pędzik- super! Gratulacje
O masd. nie wspomnę, bardzo lubię ten gatunek, chociaż z moimi ciągle się borykam i coraz częściej mam ochotę pokazać im kosz na śmieci.
Pozdrawiam!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko fantastyczna cattleyka w moim ulubionym kolorze co ile pstrykałaś zdjątko że tak dokładnie przedstawiłaś ten serial Zachwycające masz pozostałe kwitnienia, ale mnie urzekła twoja vanda jestem w nich zakochana
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Agnieszko ładna ta Twoja katlejka , kolorystycznie podobna trochę do mojej leili. Moja jeszcze do końca się nie otwarła, ale wydaje mi się że kolor ma jaśniejszy a płatki będą węższe i dłuższe niż u Twojej katlejki. Nie mniej obie są śliczne.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
I jak tu nie zaglądać...
Agitko- piękna wariacja na temat katlejki. Juz miałam pytać o ten, żółty "akcent" na warżce. Widać, nie tylko falki lubią zmieniać kwiaty.
A krówka to już tak ma. Moja, tez bardzo długo utrzymuje kwiaty. Dopiero co zrzuciła zimowe kwiatki, a juz otwiera pączki z wiosennego przedłużenia
Bujnych kwitnień bardzo Ci zazdroszczę
Agitko- piękna wariacja na temat katlejki. Juz miałam pytać o ten, żółty "akcent" na warżce. Widać, nie tylko falki lubią zmieniać kwiaty.
A krówka to już tak ma. Moja, tez bardzo długo utrzymuje kwiaty. Dopiero co zrzuciła zimowe kwiatki, a juz otwiera pączki z wiosennego przedłużenia
Bujnych kwitnień bardzo Ci zazdroszczę
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Agnieszko, ale piękna fotorelacja rozkwitu, a finał cudowny
Pozazdrościć Ci można kameleonka, może następnym razem będzie żółta z akcentem fioletu
Pozazdrościć Ci można kameleonka, może następnym razem będzie żółta z akcentem fioletu
- Agita
Kamilko, dzięki wielkie- jeszcze trochę i Ty będziesz się cieszyła takimi kwitnieniami- trzymam za to mocno kciuki!
A jak stracisz cierpliwość do masdevalii, pamiętaj o mnie- przyjmę, podtuczę, urwę po kawałku i zwrócę kwitnące! Heh, żartuję, gdyby to było takie łatwe... Jedna mi już padła krótko po zakupie, druga rośnie świetnie- aż się nadziwić nie mogę, trzecia na razie jeszcze niezdecydowana na współpracę... Nie ma lekko!
Ewo, to trwało 3 albo 4 dni, tak, że nie musiałam się za bardzo śpieszyć Cattleyki nie rozwijają się tak szybko- i dobrze, można oczy napawać do woli tym niezwykłym spektaklem :P
Też mi się marzy chociaż jeszcze jedna (chętnie kwitnąca!) vanda w jakimś ciemnym kolorku... ;)
Kasiu, racja, płatki trochę inne, ale coś tam wspólnego mają ze sobą ;) Te moje kwiaty najwyraźniej w ogóle nie rozkładają się "na płasko", bo to już drugi taki na wpół stulony kwiatek. Może i Twoja tak ma..?
Justysiu, teraz cattleyka podoba mi się dużo bardziej (jednak nie ma to jak słoneczko ;) ) i ogólnie rzecz biorąc chyba wpadłam- czuję, że "bierze mnie" na cattleyki
Lucynko, he he, Ty to zawsze masz fajne pomysły! Nie miałabym nic przeciwko, przynajmniej nie musiałabym kupować kolejnych egzemplarzy dla urozmaicenia kolekcji
A teraz kolejna nowość i mała zagadka zarazem, bo na razie nie zdradzę co to ;) Ale tylko do jutra... :
A jak stracisz cierpliwość do masdevalii, pamiętaj o mnie- przyjmę, podtuczę, urwę po kawałku i zwrócę kwitnące! Heh, żartuję, gdyby to było takie łatwe... Jedna mi już padła krótko po zakupie, druga rośnie świetnie- aż się nadziwić nie mogę, trzecia na razie jeszcze niezdecydowana na współpracę... Nie ma lekko!
Ewo, to trwało 3 albo 4 dni, tak, że nie musiałam się za bardzo śpieszyć Cattleyki nie rozwijają się tak szybko- i dobrze, można oczy napawać do woli tym niezwykłym spektaklem :P
Też mi się marzy chociaż jeszcze jedna (chętnie kwitnąca!) vanda w jakimś ciemnym kolorku... ;)
Kasiu, racja, płatki trochę inne, ale coś tam wspólnego mają ze sobą ;) Te moje kwiaty najwyraźniej w ogóle nie rozkładają się "na płasko", bo to już drugi taki na wpół stulony kwiatek. Może i Twoja tak ma..?
Justysiu, teraz cattleyka podoba mi się dużo bardziej (jednak nie ma to jak słoneczko ;) ) i ogólnie rzecz biorąc chyba wpadłam- czuję, że "bierze mnie" na cattleyki
Lucynko, he he, Ty to zawsze masz fajne pomysły! Nie miałabym nic przeciwko, przynajmniej nie musiałabym kupować kolejnych egzemplarzy dla urozmaicenia kolekcji
A teraz kolejna nowość i mała zagadka zarazem, bo na razie nie zdradzę co to ;) Ale tylko do jutra... :
Pozdrawiam, Agnieszka
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Pojęcia nie mam, co to za cudo Pokazalaś ;)
Hihi...katlejki wciągają...one to maje "we krwi". Są piękne...
Hihi...katlejki wciągają...one to maje "we krwi". Są piękne...
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Z cattleyami to lepiej nie zaczynać [ wiem coś o tym ], bo zapomniesz co to rozsadek, a takiej ''weterance'' tego forum jak Ty nie wypada
Agnieszko, co Ty kombinujesz z tą białą, gwiazdkowaną zagadką ? Mamy nie spaś całą noc ?
Agnieszko, co Ty kombinujesz z tą białą, gwiazdkowaną zagadką ? Mamy nie spaś całą noc ?
- Agita
Ależ gdzie tam, sen ważna rzecz, a ja Wam dobrze życzę- musiał się kwiatek po prostu otworzyć i pokazać w całości do oficjalnej prezentacji
Lucynko, on jest bladożółty ;) Pogoda dzisiaj u mnie kiepska do zdjęć (szaro i pada), ale od czego mamy lampę... Przedstawiam Wam kolejne keiki z mojego akwarium, które postanowiło u mnie zakwitnąć w wieku wczesnoprzedszkolnym ;) Dostałam je jesienią od Eweliny (Ewelinko - jest piękny!) z dwoma listkami i dwoma korzonkami, dość szybko wypuścił pędzik. Listki wciąż ma dwa
Zdjęcia ze specjalną dedykacją dla Henryka:
Bez lampy:
I z lampą:
Justynko i Lucynko, co do cattleyek, myślę, że nie ma strachu; nie mam za bardzo cierpliwości ani miejsca dla roślin, które kwitną raz w roku albo rzadziej. Dlatego nigdy nie brałam ich poważnie pod uwagę, mimo całej ich niezaprzeczalnej urody. Rok temu kupiłam z ciekawości jedną, potem dostałam kawałek drugiej od Asi Art; jedna kwitnie już drugi raz, druga się pięknie rozrasta... i chyba mnie to nieco ośmieliło Ale myślę, że na jeszcze jednej się skończy, jakkolwiek absurdalnie to brzmi ;)
Lucynko, on jest bladożółty ;) Pogoda dzisiaj u mnie kiepska do zdjęć (szaro i pada), ale od czego mamy lampę... Przedstawiam Wam kolejne keiki z mojego akwarium, które postanowiło u mnie zakwitnąć w wieku wczesnoprzedszkolnym ;) Dostałam je jesienią od Eweliny (Ewelinko - jest piękny!) z dwoma listkami i dwoma korzonkami, dość szybko wypuścił pędzik. Listki wciąż ma dwa
Zdjęcia ze specjalną dedykacją dla Henryka:
Bez lampy:
I z lampą:
Justynko i Lucynko, co do cattleyek, myślę, że nie ma strachu; nie mam za bardzo cierpliwości ani miejsca dla roślin, które kwitną raz w roku albo rzadziej. Dlatego nigdy nie brałam ich poważnie pod uwagę, mimo całej ich niezaprzeczalnej urody. Rok temu kupiłam z ciekawości jedną, potem dostałam kawałek drugiej od Asi Art; jedna kwitnie już drugi raz, druga się pięknie rozrasta... i chyba mnie to nieco ośmieliło Ale myślę, że na jeszcze jednej się skończy, jakkolwiek absurdalnie to brzmi ;)
Pozdrawiam, Agnieszka