Fikus Benjamina - choroby i szkodniki
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Fikus beniamina - choroby i szkodniki
Raczej nie to jest powodem opadania liści. Bardziej jest nieprawidłowe podłoże oraz najprawdopodobniej związane z tym podlewanie. Jeśli posadzisz roślinę do samej ziemi, to przy regularnym podlewaniu bryła korzeniowa w jej niższych partiach nie jest w stanie przeschnąć. Konsekwencją jest wtedy gnicie korzeni. Staraj się nie podlewać zbyt cyklicznie, gdyż podłoże różnie przesycha w zależności od różnych warunków uprawy, temperatura, wilgotność powietrza jest zmienna w ciągu roku. W przypadku fikusów podłoże powinno być cały czas umiarkowanie wilgotne, ale nie można pozwolić do zalewania, gdyż fikusy mają wrażliwy system korzeniowy. Ogólnie fikusy benjamina są dość chimerycznym gatunkiem i potrafią zrzucać liście również w przypadku zbytniego przesuszenia podłoża, suchego powietrza od grzejnika, przeciągów itd.
Pamiętaj żeby po przesadzeniu odczekać parę tygodni zanim zaczniesz znowu nawozić, a w okresie jesienno - zimowym nawozi się ew. nie częściej niż raz w miesiącu.
Pamiętaj żeby po przesadzeniu odczekać parę tygodni zanim zaczniesz znowu nawozić, a w okresie jesienno - zimowym nawozi się ew. nie częściej niż raz w miesiącu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- najpiekniej
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lis 2019, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fikus beniamina
Odswieze stary wątek mam w pracy takiego fikusa.
Okropnie zaniedbany, straszliwie przesuszony. Jeszcze do niedawna był całkowicie łysy.
Zaczelam go podlewać i codziennie opryskiwać i wypuścił widoczne liście.
Chciałabym go przesadzić i sprobowac jeszcze troche podratować.
Myslicie, ze jest jeszcze dla niego nadzieja??
Okropnie zaniedbany, straszliwie przesuszony. Jeszcze do niedawna był całkowicie łysy.
Zaczelam go podlewać i codziennie opryskiwać i wypuścił widoczne liście.
Chciałabym go przesadzić i sprobowac jeszcze troche podratować.
Myslicie, ze jest jeszcze dla niego nadzieja??
- norbert76
Zawsze jest nadzieja, próbuj.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- najpiekniej
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 lis 2019, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy powinnam go jakoś przyciąć?
- norbert76
Nie teraz. Dopiero na wiosnę, a najlepiej dopiero latem. Do tego czasu musi się zregenerować.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Nie chcę mi się wierzyć, że to nagle od postawienia na balkonie na deszcz. Na pewno fikus jest podlewany zbyt twardą wodą, widać charakterystyczny osad soli wapnia na brzegach doniczki i pniach. Poza tym podłoże jest zbyt zbite.
Na marginesie, teraz wystawiłeś fikusa na balkon?
Na marginesie, teraz wystawiłeś fikusa na balkon?
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Zacznijmy od tego, bo nie dostałem odpowiedzi czy w ostatnich dniach wystawiłaś fikusa na zewnątrz. Jeśli tak, to nie było to zbyt mądrym posunięciem, bo są to rośliny którą rosną w klimacie tropikalnym, więc każde wystawienie na temperatury poniżej kilkunastu stopni może skończyć się w najlepszym wypadku szokiem dla rośliny.
Jeśli chodzi o wodę, to jeśli masz twardą wodę w wodociągu, to nawet przygotowanie jej może być niewystarczające. Dobrze byłoby zmierzyć jej twardość.
Niemniej lepszym rozwiązaniem jest kupno worku torfu i woreczka lnianego. Torf wsypujesz do woreczka, zawiązujesz i namaczasz na dobę w wiadrze wody. Po tym czasie masz bardzo dobrą wodę do podlewania roślin. Taki torf w woreczku używasz 3 razy, potem torf wymieniasz.
Natomiast podłoże i tak jest do wymiany, jak pisałem wcześniej na mieszankę ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji ok. 3:1.
Jeśli chodzi o wodę, to jeśli masz twardą wodę w wodociągu, to nawet przygotowanie jej może być niewystarczające. Dobrze byłoby zmierzyć jej twardość.
Niemniej lepszym rozwiązaniem jest kupno worku torfu i woreczka lnianego. Torf wsypujesz do woreczka, zawiązujesz i namaczasz na dobę w wiadrze wody. Po tym czasie masz bardzo dobrą wodę do podlewania roślin. Taki torf w woreczku używasz 3 razy, potem torf wymieniasz.
Natomiast podłoże i tak jest do wymiany, jak pisałem wcześniej na mieszankę ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji ok. 3:1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
No cóż, to że fikus gubi liście to tylko ze względu na nieprawidłowe warunki uprawy i pielęgnacji. Wystawienie na zewnątrz w okresie zimowym - nie wiem jak miałyby to mu pomóc, będzie tylko pogorszenie jego kondycji.
Myślę, że powinieneś zacząć od zapewnienia mu optymalnych warunków uprawy, a nie bawienie się w jakieś eksperymenty...
Bo kilka godzin na chłodzie dla rośliny tropikalnej to nie jest krótki okres czasu.
Myślę, że powinieneś zacząć od zapewnienia mu optymalnych warunków uprawy, a nie bawienie się w jakieś eksperymenty...
Bo kilka godzin na chłodzie dla rośliny tropikalnej to nie jest krótki okres czasu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Niestety, ale decydując na uprawę "żywych" roślin doniczkowych trzeba poświęcić uwagę każdej z nich z osobna, bo każda potrzebuje nieco odmiennych warunków uprawy i pielęgnacji (światło, podlewanie, nawożenie, itd.) Większość roślin, w tym fikusy Benjamina nie mogą rosnąć w ciemnym kącie z dala od okna. Jak nie masz czasu tylko na 20 roślin (ja mam ich dużo więcej), to polecam po prostu kupić sztuczne kwiatki. Nie odbierz tego jako złośliwości z mojej strony, ale takie są realia. To forum jest przede wszystkim grupą miłośników roślin.
Jeśli chodzi o podłoże, również nie ma jednego uniwersalnego, inne dajesz do sukulentów, inne do typowych roślin zielonych. a inne do storczyków. Do roślin zielonych można co prawda stosować powiedzmy jedną mieszankę ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji ok. 3:1.
Jeśli chodzi o podłoże, również nie ma jednego uniwersalnego, inne dajesz do sukulentów, inne do typowych roślin zielonych. a inne do storczyków. Do roślin zielonych można co prawda stosować powiedzmy jedną mieszankę ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji ok. 3:1.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Podłoże do roślin zielonych albo uniwersalne to w zasadzie jedno i to samo - różni się tylko nazwą. Różnica może być tylko w zależności od producenta po stronie jakości podłoża. Jedna ziemia może być lżejsza, a inne są cięższe. Możesz tutaj kupić też tzw. "marketowe". W każdym razie, jak rozpakujesz i weźmiesz garść takiej ziemi to wtedy będziesz wiedział z jaką masz do czynienia. Jeśli jest ciężka czyli po zgnieceniu bardziej się zbija w bryłę, to dajesz więcej rozluźniacza, jeśli lekka i łatwo się rozpada, wtedy możesz dać jego mniej. Tutaj nie ma żadnej filozofii. Natomiast jeśli chodzi o rośliny zielone, to zalicza się do nich te rośliny, które nie są sukulentami czy storczykami.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Producent nie ma znaczenia, możesz kupić nawet w markecie, ważne żeby dodać rozluźniacza (żwirek kwarcowy albo perlit). Najlepiej kupować ziemię bez dodatku nawozu długodziałającego, a nawozić potem normalnym mineralnym nawozem w płynie.
Keramzyt dajesz na drenaż.
Keramzyt dajesz na drenaż.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
Żwirek kwarcowy to żwirek kwarcowy.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Fikus benjamina - uprawa, pielęgnacja
Witam. Bardzo proszę o poradę jak pomóc mojemu fikusowi. Do tej pory nie był specjalnie zaopiekowany, co widać - jest trochę łysy Postanowiłam o niego zadbać i około miesiąca temu przesadziłam go do nowej donicy. Miejsca nie zmienił. Początkowo zaczął wypuszczać nowe listki, trochę się zagęścił. Dzisiaj jednak zauważyłam, że coraz więcej liści ma białe okrągłe plamy, cześć jest /przypalona/ na brzegach. Zastanawiam się co może być przyczyną. Z /nowości/ to od jakiegoś czasu zaczęłam go zraszać + tydzień temu dostał odżywkę dla roślin zielonych.