U Przemka w ogrodzie cz.II
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Przemka w ogrodzie cz.II
A to jak Twoje dalie mają taką historię to trzeba się mimi porządnie opiekować aby mieć je przez kolejne lata , moje wysokie dalie nie miały żadnej historii więc zostawiłem je na zimę bez żalu
- Kamilwilcz
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 19:46
Są dla mnie bardzo ważne:) darzę je sentymentem:)
Tak samo ważne są piwonie, kosaćce, liliowce...
Tak samo ważne są piwonie, kosaćce, liliowce...
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Przemek, Twój ogród jak zaczarowany - mnóstwo kolorów Nie tylko kwiatów ale również liści. I ogólne plany i detale - super I jeszcze zdjęcia tak ładnie obrobione (coś z nimi majstrowałeś ale są naprawdę świetne ).
Dalia biała z pierwszego zdjęcia o wygiętych i pofalowanych płatkach to 'Aspen'? Jest niesamowita
Dalia biała z pierwszego zdjęcia o wygiętych i pofalowanych płatkach to 'Aspen'? Jest niesamowita
- przemekg
- 1000p
Kamil też mam takie rośliny w ogrodzie , które choć nie są najnowszymi odmianami to i tak mają swoje piękno i wielką wartość, zwłaszcza te które przypominają bliskie osoby których już nie ma.
Jacek dzięki, chociaż jakoś perspektywa najbliższych miesięcy mnie przygnębia i nie pozwala za bardzo cieszyć się ogrodem, chociaż jestem zadowolony że jeszcze mam tyle kwitnących roślin, to głównie za sprawą forum, przybyło u mnie wiele gatunków bylin. A ta biała dalia to z PNOS-u z tych niskich rabatowych opisana jako PLAYA BLANCA.
Jacek dzięki, chociaż jakoś perspektywa najbliższych miesięcy mnie przygnębia i nie pozwala za bardzo cieszyć się ogrodem, chociaż jestem zadowolony że jeszcze mam tyle kwitnących roślin, to głównie za sprawą forum, przybyło u mnie wiele gatunków bylin. A ta biała dalia to z PNOS-u z tych niskich rabatowych opisana jako PLAYA BLANCA.
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witaj Przemku!
Jesienna chandra dopada chyba nas wszystkich Jak patrzę na Twoje dalie i pomyślę, że wystarczy przymrozek i będziemy je mogli oglądać dopiero w przyszłym roku, to robi mi się bardzo smutno.
Ta dalia na ostatnim zdjęciu w formie radosnych słoneczek jest niesamowita! Gdzie ją można znaleźć? (a może to nie dalia )
pozdrawiam - Helena
Jesienna chandra dopada chyba nas wszystkich Jak patrzę na Twoje dalie i pomyślę, że wystarczy przymrozek i będziemy je mogli oglądać dopiero w przyszłym roku, to robi mi się bardzo smutno.
Ta dalia na ostatnim zdjęciu w formie radosnych słoneczek jest niesamowita! Gdzie ją można znaleźć? (a może to nie dalia )
pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
PNOS i tym razem trochę rozminął się z prawdą. Dobrze, że chociaż kolor się zgadza. 'Playa Blanca' to dalia kaktusowa o płatkach zwiniętych w rurkę. A Twoja, tak jak podejrzewałem - to 'Aspen' (półkaktusowa, płatki na końcach ścięte na kształt stalówki). Bardzo mi się podoba. Jak jeszcze będą mieli w PNOS-ie 'Playę' w przyszłym roku, to jest szansa, że na nią trafię
- przemekg
- 1000p
Witam w niedzielny wieczór tak się składa że w ostatnich tygodniach więcej czasu na forum mam tylko w niedzielę, stąd takie cotygodniowe relacje, a z każdym tygodniem zima bliżej...
Heleno już sam nie wiem dokładnie bo wkleiłem zdjęcia dalii i chryzantem i nie jestem pewien jakie zdjecie masz na myśli , niestety i przymrozek juz był al eniewielki dziś chyba będzie gożej więc o jesienne przygnębienie jeszcze łatwiej.
Jacku no właśnie trochę w tym pnos-ie też pomieszane, ale i tak jestem zadowolony że nie jakies bezwartościowe zielsko przysłali, jak to często bywa przy zakupach na alle......
Dziesiejsze raczej ostatnie już fotki pacioreczników w tym roku
Durban
Stuttgart
Arundo donax spróbuję je przezimowac w ogrodzie
M Giganteus do 3m dociągnął
winobluszcz trójklapowy w jesiennej szacie
Trawą Pampasową zamęczam Was już od kilku tygodni
Heleno już sam nie wiem dokładnie bo wkleiłem zdjęcia dalii i chryzantem i nie jestem pewien jakie zdjecie masz na myśli , niestety i przymrozek juz był al eniewielki dziś chyba będzie gożej więc o jesienne przygnębienie jeszcze łatwiej.
Jacku no właśnie trochę w tym pnos-ie też pomieszane, ale i tak jestem zadowolony że nie jakies bezwartościowe zielsko przysłali, jak to często bywa przy zakupach na alle......
Dziesiejsze raczej ostatnie już fotki pacioreczników w tym roku
Durban
Stuttgart
Arundo donax spróbuję je przezimowac w ogrodzie
M Giganteus do 3m dociągnął
winobluszcz trójklapowy w jesiennej szacie
Trawą Pampasową zamęczam Was już od kilku tygodni
- przemekg
- 1000p
Dziękuję Łukaszu chociaż wiesz że z tymi moimi zdjęciami to się mogę schować , a winobluszcz to właśnie taki który bardzo dobrze pnie się po ścianach tylko niestety dośc łatwo przymarza, a durban taki kolor liści ma cały sezon, nie jest to jesienne wybarwienie, zakwitnąć do końca zapewne już nie zdąży bo dziś w nocy przymarznie moje kanny rosną w gruncie i do piwnicy będę chował tylko wykopane kłacza a część nadziemna do ścięcia nie lubię jesieni tyle jeszcze roślin w świetnej formie i jeden większy przymrozek i koniec, trzeba czekać całe miesiące.
- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Miałem kiedyś ochotę na 'Stuttdgarta', ale robiłem kilka podejść do kann, nie udaje mi się ich przechować, więc zrezygnowałem
Bardzo jestem ciekaw Twoich skrzypów zimowych, napisałeś, że nie widzisz różnicy między nimi, może wiosną się uwydatnią cechy? ;)
I tak ogólnie, Twój ogród jest w moim guście
Bardzo jestem ciekaw Twoich skrzypów zimowych, napisałeś, że nie widzisz różnicy między nimi, może wiosną się uwydatnią cechy? ;)
I tak ogólnie, Twój ogród jest w moim guście
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Przemku jeszcze nie wykopałeś kann ?ja to zrobiłam wczoraj .
Durban piękne ma jeszcze liście .
Genia
Durban piękne ma jeszcze liście .
Genia
- przemekg
- 1000p
Geniu kanny jeszcze rosną, nie było sensu ich wykopywać przed pierwszym przymrozkiem, a nawet i przymrozek nie uszkodzi kłączy w ziemi, jeden z liliowców od Ciebie znów wypuszcza pęd kwiatowy ale już chyba teraz nie zdąży zakwitnąć, dużo ostatnio miałem na głowie ale hortensja jutro już rusza w drogę
Grzesiek miło że zajrzałeś do mojego ogródka , ja na tą kannę długo polowałem mam ją drugi rok i mam nadzieję że i tym razem dobrze przezimuje w piwnicy, zawsze wykopuję z dużą bryłą ziemi, jako że glina więc się nie osypuje i z tą ziemią czeka do wiosny wtedy dopiero dzielę przed sadzeniem, u mnie się ten sposób najlepiej sprawdza, kłącza nie są tak zeschnięte.
A Twój skrzyp tak nabił mi się do głowy, że nie mogłem zrezygnować faktycznie jak otrzymałem sadzonki nie widziałem między nimi róznicy, ale teraz po kilku tygodniach pojawiły się młode pędy i już dostrzegam różnicę w sile wzrostu intensywności zabarwienia węzłów i międzywęźli, jak tez grubości wyrastających pędów, a mam skrzyp zimowy jako gatunek, oraz dwie odmiany "Camtschaticum" i "Robustum'
Grzesiek miło że zajrzałeś do mojego ogródka , ja na tą kannę długo polowałem mam ją drugi rok i mam nadzieję że i tym razem dobrze przezimuje w piwnicy, zawsze wykopuję z dużą bryłą ziemi, jako że glina więc się nie osypuje i z tą ziemią czeka do wiosny wtedy dopiero dzielę przed sadzeniem, u mnie się ten sposób najlepiej sprawdza, kłącza nie są tak zeschnięte.
A Twój skrzyp tak nabił mi się do głowy, że nie mogłem zrezygnować faktycznie jak otrzymałem sadzonki nie widziałem między nimi róznicy, ale teraz po kilku tygodniach pojawiły się młode pędy i już dostrzegam różnicę w sile wzrostu intensywności zabarwienia węzłów i międzywęźli, jak tez grubości wyrastających pędów, a mam skrzyp zimowy jako gatunek, oraz dwie odmiany "Camtschaticum" i "Robustum'
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Przemku troszkę szkoda że te liliowce teraz kwitły , na pewno troszkę się osłabiły i w przyszłym roku mogą nie kwitnąć .
No to od wtorku wypatruję listonosza .
Genia
No to od wtorku wypatruję listonosza .
Genia
- Grzesik
- Od: 20 sty 2009, o 15:49
Zaglądam już od dawna, po prostu dziś postanowiłem coś napisać
Co do kann, to pewnie w mojej piwnicy jest zbyt zimno, więc już nie będę próbował ;)
I kto by pomyślał, że skrzypy będziemy sadzić w ogrodach ;)
Co do kann, to pewnie w mojej piwnicy jest zbyt zimno, więc już nie będę próbował ;)
I kto by pomyślał, że skrzypy będziemy sadzić w ogrodach ;)