U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

A to jak Twoje dalie mają taką historię to trzeba się mimi porządnie opiekować aby mieć je przez kolejne lata ;:108 , moje wysokie dalie nie miały żadnej historii więc zostawiłem je na zimę bez żalu :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Kamilwilcz
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 19:46

Post »

Są dla mnie bardzo ważne:) darzę je sentymentem:)
Tak samo ważne są piwonie, kosaćce, liliowce...:)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przemek, Twój ogród jak zaczarowany - mnóstwo kolorów :!: Nie tylko kwiatów ale również liści. I ogólne plany i detale - super :!: I jeszcze zdjęcia tak ładnie obrobione (coś z nimi majstrowałeś ale są naprawdę świetne ;:108 ).
Dalia biała z pierwszego zdjęcia o wygiętych i pofalowanych płatkach to 'Aspen'? Jest niesamowita :!:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Kamil też mam takie rośliny w ogrodzie ;:108 , które choć nie są najnowszymi odmianami to i tak mają swoje piękno i wielką wartość, zwłaszcza te które przypominają bliskie osoby których już nie ma.

Jacek dzięki, chociaż jakoś perspektywa najbliższych miesięcy mnie przygnębia i nie pozwala za bardzo cieszyć się ogrodem, chociaż jestem zadowolony że jeszcze mam tyle kwitnących roślin, to głównie za sprawą forum, przybyło u mnie wiele gatunków bylin. :wink: A ta biała dalia to z PNOS-u z tych niskich rabatowych opisana jako PLAYA BLANCA.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

Witaj Przemku!
Jesienna chandra dopada chyba nas wszystkich :cry: Jak patrzę na Twoje dalie i pomyślę, że wystarczy przymrozek i będziemy je mogli oglądać dopiero w przyszłym roku, to robi mi się bardzo smutno.
Ta dalia na ostatnim zdjęciu w formie radosnych słoneczek jest niesamowita! Gdzie ją można znaleźć? (a może to nie dalia :oops: )
pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

PNOS i tym razem trochę rozminął się z prawdą. Dobrze, że chociaż kolor się zgadza. 'Playa Blanca' to dalia kaktusowa o płatkach zwiniętych w rurkę. A Twoja, tak jak podejrzewałem - to 'Aspen' (półkaktusowa, płatki na końcach ścięte na kształt stalówki). Bardzo mi się podoba. Jak jeszcze będą mieli w PNOS-ie 'Playę' w przyszłym roku, to jest szansa, że na nią trafię :lol:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Witam w niedzielny wieczór tak się składa że w ostatnich tygodniach więcej czasu na forum mam tylko w niedzielę, stąd takie cotygodniowe relacje, a z każdym tygodniem zima bliżej...

Heleno już sam nie wiem dokładnie bo wkleiłem zdjęcia dalii i chryzantem i nie jestem pewien jakie zdjecie masz na myśli :wink: , niestety i przymrozek juz był al eniewielki dziś chyba będzie gożej więc o jesienne przygnębienie jeszcze łatwiej.

Jacku no właśnie trochę w tym pnos-ie też pomieszane, ale i tak jestem zadowolony że nie jakies bezwartościowe zielsko przysłali, jak to często bywa przy zakupach na alle......

Dziesiejsze raczej ostatnie już fotki pacioreczników w tym roku

Obrazek

Obrazek
Durban

Obrazek

Obrazek
Stuttgart

Obrazek

Arundo donax spróbuję je przezimowac w ogrodzie

Obrazek

Obrazek
M Giganteus do 3m dociągnął :wink:

Obrazek
winobluszcz trójklapowy w jesiennej szacie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Trawą Pampasową zamęczam Was już od kilku tygodni :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Łukaszu :D chociaż wiesz że z tymi moimi zdjęciami to się mogę schować :wink: , a winobluszcz to właśnie taki który bardzo dobrze pnie się po ścianach tylko niestety dośc łatwo przymarza, a durban taki kolor liści ma cały sezon, nie jest to jesienne wybarwienie, zakwitnąć do końca zapewne już nie zdąży bo dziś w nocy przymarznie :? moje kanny rosną w gruncie i do piwnicy będę chował tylko wykopane kłacza a część nadziemna do ścięcia :roll: nie lubię jesieni ;:223 tyle jeszcze roślin w świetnej formie i jeden większy przymrozek i koniec, trzeba czekać całe miesiące.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Miałem kiedyś ochotę na 'Stuttdgarta', ale robiłem kilka podejść do kann, nie udaje mi się ich przechować, więc zrezygnowałem :roll:
Bardzo jestem ciekaw Twoich skrzypów zimowych, napisałeś, że nie widzisz różnicy między nimi, może wiosną się uwydatnią cechy? ;)
I tak ogólnie, Twój ogród jest w moim guście ;:138
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku jeszcze nie wykopałeś kann ?ja to zrobiłam wczoraj .
Durban piękne ma jeszcze liście .

Genia
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Geniu kanny jeszcze rosną, nie było sensu ich wykopywać przed pierwszym przymrozkiem, a nawet i przymrozek nie uszkodzi kłączy w ziemi, jeden z liliowców od Ciebie znów wypuszcza pęd kwiatowy ale już chyba teraz nie zdąży zakwitnąć, dużo ostatnio miałem na głowie ale hortensja jutro już rusza w drogę :wink:

Grzesiek miło że zajrzałeś do mojego ogródka :D , ja na tą kannę długo polowałem mam ją drugi rok i mam nadzieję że i tym razem dobrze przezimuje w piwnicy, zawsze wykopuję z dużą bryłą ziemi, jako że glina więc się nie osypuje i z tą ziemią czeka do wiosny wtedy dopiero dzielę przed sadzeniem, u mnie się ten sposób najlepiej sprawdza, kłącza nie są tak zeschnięte.
A Twój skrzyp tak nabił mi się do głowy, że nie mogłem zrezygnować :wink: faktycznie jak otrzymałem sadzonki nie widziałem między nimi róznicy, ale teraz po kilku tygodniach pojawiły się młode pędy i już dostrzegam różnicę w sile wzrostu intensywności zabarwienia węzłów i międzywęźli, jak tez grubości wyrastających pędów, a mam skrzyp zimowy jako gatunek, oraz dwie odmiany "Camtschaticum" i "Robustum'
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku troszkę szkoda że te liliowce teraz kwitły , na pewno troszkę się osłabiły i w przyszłym roku mogą nie kwitnąć .
No to od wtorku wypatruję listonosza .

Genia :wit
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Zaglądam już od dawna, po prostu dziś postanowiłem coś napisać :)
Co do kann, to pewnie w mojej piwnicy jest zbyt zimno, więc już nie będę próbował ;)
I kto by pomyślał, że skrzypy będziemy sadzić w ogrodach ;) :;230
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”