Ogródek młodego ogrodnika
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogródek młodego ogrodnika
Z podlewaniem Pachypodium należy w zimie bardzo uważać... Też tak załatwiłem swoje pierwsze. Z drugim się już pilnuję: przepuszczalne podłoże do kaktusów, nie za duża doniczka, podlewanie bardzo umiarkowane (absolutnie nie do przelania na podstawkę i jedynie wtedy, gdy ziemia już mocno przeschnie ? nie częściej niż raz na dwa tygodnie, często raczej raz na cztery)... I cieszy moje oczy już od dobrych pięciu lat...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zimą się tego praktycznie w ogóle nie podlewa.
Brawo dla echinopsis
A w tle fotek widać tyle ciekawych rzeczy - i kaktusy, i asklepiadaki, i sukulenty, dlaczego Ty jeszcze nie masz kaktusowego wątku?
Brawo dla echinopsis
A w tle fotek widać tyle ciekawych rzeczy - i kaktusy, i asklepiadaki, i sukulenty, dlaczego Ty jeszcze nie masz kaktusowego wątku?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Mając Pachypodium te kilka lat temu jeszcze sobie nie zdawałem sprawy z "odmiennej" opieki niż innych roślin domowych Ale pierwszy rok rósł szybko, podwoił swoją długość.
onectica, tak myślisz, żeby założyć swój własny kaktusowy wątek? Trochę chyba tego za mało mam, żeby coś pokazywać
A dziś od niechcenia zajrzałem do namiotu:
a w nim:
Myślałem, że dopiero jutro zakwitnie W tym roku ten echinopsis zakwitł dwoma pąkami, w zeszłym roku trzema... Ale zeszłego roku akurat jak zakwitł ostatnim to półka się zawaliła razem z innymi sukulentami.
Zakwitł też ten darowany ostrożeń szlachetny, zostawiłem go na skalniaku z litości:
No i doczekałem się pierwszego kwiatu żeńskiego na tykwie Ale pogoda nie jest zbyt łaskawa, akurat wczoraj było 15 stopni i deszcz, więc wątpię czy coś z tego będzie:
onectica, tak myślisz, żeby założyć swój własny kaktusowy wątek? Trochę chyba tego za mało mam, żeby coś pokazywać
A dziś od niechcenia zajrzałem do namiotu:
a w nim:
Myślałem, że dopiero jutro zakwitnie W tym roku ten echinopsis zakwitł dwoma pąkami, w zeszłym roku trzema... Ale zeszłego roku akurat jak zakwitł ostatnim to półka się zawaliła razem z innymi sukulentami.
Zakwitł też ten darowany ostrożeń szlachetny, zostawiłem go na skalniaku z litości:
No i doczekałem się pierwszego kwiatu żeńskiego na tykwie Ale pogoda nie jest zbyt łaskawa, akurat wczoraj było 15 stopni i deszcz, więc wątpię czy coś z tego będzie:
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
patasko pisze:onectica, tak myślisz, żeby założyć swój własny kaktusowy wątek? Trochę chyba tego za mało mam, żeby coś pokazywać
Ja nie myślę, ja wiem!
Nie tak mało masz, to raz, a dwa, że nie liczy się ilość, tylko serce dla sucholubnych. A korzyści z mania takiego wątku sam odczujesz bardzo szybko.
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Gdzie kupowałeś opuncje ?
Ja upiłem w tamtym roku nieukorzenione człony, w tym roku po włożeniu do torfu ładnie ukorzeniły się i podrosły.
Niestety kot kilka złamał
Ciekawe czy przezimują
Ja upiłem w tamtym roku nieukorzenione człony, w tym roku po włożeniu do torfu ładnie ukorzeniły się i podrosły.
Niestety kot kilka złamał
Ciekawe czy przezimują
- patasko
onectica, podjąłem decyzję... Założę wątek sukulentowy
seba1999, ten kot nie wie na kogo trafił Ciekaw jestem, ile w tym kocie cierni Zrobiłeś coś z tymi złamanymi, ukorzeniłeś na nowo? Ciekaw jestem, czy Ci jakieś kwitły Ja swoje kupiłem już ukorzenione na allegrooo, w cenie bodajże 6 zł za ładnie ukorzenioną sadzonkę w doniczce. Też jestem ciekaw co po zimie z nimi będzie... Ale jak szczelnie przykryję folią to myślę, że dadzą radę
seba1999, ten kot nie wie na kogo trafił Ciekaw jestem, ile w tym kocie cierni Zrobiłeś coś z tymi złamanymi, ukorzeniłeś na nowo? Ciekaw jestem, czy Ci jakieś kwitły Ja swoje kupiłem już ukorzenione na allegrooo, w cenie bodajże 6 zł za ładnie ukorzenioną sadzonkę w doniczce. Też jestem ciekaw co po zimie z nimi będzie... Ale jak szczelnie przykryję folią to myślę, że dadzą radę
- patasko
Foteczki z wczoraj i dziś.
To jest któraś z dziewann ozdobnych, jako jedyna postanowiła zakwitnąć w tym roku:
Mój ulubiony Floks - sherbet blend:
Jeden jedyny w tym roku nagietek:
Pierwszy w tym roku słonecznik ozdobny:
Ostatka lilii:
Ostatni kwiat opuncji:
To jest któraś z dziewann ozdobnych, jako jedyna postanowiła zakwitnąć w tym roku:
Mój ulubiony Floks - sherbet blend:
Jeden jedyny w tym roku nagietek:
Pierwszy w tym roku słonecznik ozdobny:
Ostatka lilii:
Ostatni kwiat opuncji:
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Nie ukorzeniałem bo to były młode odrosty i raczej nie udałoby siępatasko pisze: seba1999, ten kot nie wie na kogo trafił Ciekaw jestem, ile w tym kocie cierni Zrobiłeś coś z tymi złamanymi, ukorzeniłeś na nowo? Ciekaw jestem, czy Ci jakieś kwitły Ja swoje kupiłem już ukorzenione na allegrooo, w cenie bodajże 6 zł za ładnie ukorzenioną sadzonkę w doniczce. Też jestem ciekaw co po zimie z nimi będzie... Ale jak szczelnie przykryję folią to myślę, że dadzą radę
Zeszłej jesieni kupiłem kilka nieukorzenionych, przezimowały zimę w ganku i dopiero wiosną je wsadziłem.
Jak przezimują w gruncie to pewnie w przyszłym roku zakwitną
Ja płaciłem mniej więcej 3-4 zł za sztukę.
Dostałem też fajne gratisy. Na jesieni będę robił kolejny skalniak, więc pewnie jeszcze złożę jedno zamówienie
- patasko
Można powiedzieć, że opuncji nigdy za wiele
Fotki z wczoraj.
Pierwsza tykwa:
Kolejny słoniol:
Fotki z wczoraj.
Pierwsza tykwa:
Kolejny słoniol:
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Twoja dziewanna to Verbascum chaixii album.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj . Ależ u Ciebie bogactwo gatunków . Ogród kolorowy i piękny . Tykwa to bardzo interesująca roślina. Do czego potem jej używasz ?? Pozdrawiam .
- patasko
Locutus, dzięki za oznaczenie Z tego mixu mam jeszcze kilka sadzone, które w tym roku nie kwitły. W przyszłym roku dowiem się co to za jedne
ewelkacha88, ślicznie dziękuję za miłe słowa Jeżeli ma się trochę miejsca i nawozu, to można niezłe okazy wyhodować. Ja z nich robię głownie lampy. W przyszłym roku też spróbuj
ewelkacha88, ślicznie dziękuję za miłe słowa Jeżeli ma się trochę miejsca i nawozu, to można niezłe okazy wyhodować. Ja z nich robię głownie lampy. W przyszłym roku też spróbuj