Żywe kamienie? ( Lithops Sp )cz.1

Zablokowany
xray
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 wrz 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Pomarszczony Lithops

Post »

Witam. Posiadam 5 lithopsów. Dziś zauważyłem że 2 z nich lekko się pomarszczyły. Ostatnio podlewałem je ok 3 tyg temu i lekko spryskałem wodą w poprzednim tygodniu. Szukałem na google informacji o pomarszczeniu i wyczytałem ze może to być od tego że roślina zaczyna usychać i pojawiają się nowe liście, ale raczej nie we wrześniu. Lithopsy kupiłem w takich małych doniczkach i nie przesadzałem ich. Podlewam je średnio raz na 3 tyg. Bardzo bym prosił o jakąś poradę czy to pomarszczenie jest spowodowane po prostu nie podlewaniem przez 3 tyg czy z tym roślinkami coś się dzieje?? I jeszcze jedno pytanie czy powinienem je przesadzić a jak tak to kiedy?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
Awatar użytkownika
Radek:)
200p
200p
Od: 14 sie 2009, o 18:40

Re: Lithops - żywe kamienie

Post »

Mi z nasion zostało jedynie 8-9 sztuk.
Obrazek

Obrazek
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Radek:) napisał:
z nasion zostało jedynie 8-9 sztuk.
To i tak nie jest źle. :wink:
Czy mi się wydaje, czy masz tam dość mokro? jeśli tak to trzeba dużo słońca i ciepła aby nie zagniły o tej porze roku.
xray napisał(a):
2 z nich lekko się pomarszczyły. Ostatnio podlewałem je ok 3 tyg temu i lekko spryskałem wodą w poprzednim tygodniu. (...) czy to pomarszczenie jest spowodowane po prostu nie podlewaniem przez 3 tyg czy z tym roślinkami coś się dzieje?? I jeszcze jedno pytanie czy powinienem je przesadzić a jak tak to kiedy??
Podlewanie raz na 3 tygodnie o tej porze roku w zupełności wystarczy. Z tego powodu na pewno rośliny się nie marszczą - już prędzej z przelania.
Ja bym sprawdził co się dzieje. Nie jesteśmy wizjonerami i nie wiemy co się dzieje w ziemi - tym bardziej nie doradzę nic na odległość.
Przesadzać radzę dopiero wiosną - chyba, że podłoże jest np. torfowe i tak tragiczne, że rośliny nie wytrzymają w nim długo.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Możliwe, że zdjęcie robiłem po podlaniu wczoraj, ale wczoraj na słonku i dzisiaj i już sucho jak pieprz mają. Powierzchnia podłoża taka twarda się zrobiła nie wiem czy to w czymś przeszkadza?
Rośliny owadożerne
xray
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Podlewanie raz na 3 tygodnie o tej porze roku w zupełności wystarczy. Z tego powodu na pewno rośliny się nie marszczą - już prędzej z przelania.
Ja bym sprawdził co się dzieje. Nie jesteśmy wizjonerami i nie wiemy co się dzieje w ziemi - tym bardziej nie doradzę nic na odległość.
Przesadzać radzę dopiero wiosną - chyba, że podłoże jest np. torfowe i tak tragiczne, że rośliny nie wytrzymają w nim długo.
Ja kupowałem swoje w OBI w takich małych doniczuszkach. Raczej to podłoże nie wygląda na piach czy żwir. Jest czarnawae. Doniczki są małe wiec podlewam strzykawką 20 ml wody co 3 tygodnie i trochę spryskuje przy podlewaniu. Jeśli np ta ziemia jest zła, to jakie podłoże zastosować do dorosłych lithopsów? (w temacie głównie pisze o podłożu do sadzonek). Bardzo podobają mi się te rośliny ;:138 nie chciał bym z nich rezygnować
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Radek:) napisał(a):
Powierzchnia podłoża taka twarda się zrobiła nie wiem czy to w czymś przeszkadza?
Teoretycznie nie powinno przeszkadzać. Tyle, że jak patrzę na zdjęcie to wydaje się ono być za bardzo ścisłe. Tzn. może za drobny piasek dałeś? Może by coś na rozluźnienie dołożyć, np. perlit?
xray napisał(a):
Raczej to podłoże nie wygląda na piach czy żwir. Jest czarnawae. Doniczki są małe wiec podlewam strzykawką 20 ml wody co 3 tygodnie i trochę spryskuje przy podlewaniu. Jeśli np ta ziemia jest zła, to jakie podłoże zastosować do dorosłych lithopsów? (w temacie głównie pisze o podłożu do sadzonek).
Jeśli z OBI to źle. :(
Tam w torfie lub torfopodobnym podłożu je sprzedają.

Nie było nic o substracie do litopsów? Nie wierzę...
Jak zawsze ilu hodowców tyle recept na substrat. Ja trzymam swoje w ok. 1/3 żwirku, 1/3 grubego piasku rzecznego, 1/6 perlitu i 1/6 humusu.
Są to wartości przybliżone - substrat bowiem sporządzam "na oko" - co prawda doświadczone bo zajmuję się hobby dobrze ponad 30 lat... :wink:
Awatar użytkownika
200p
200p

Post »

Tak piasek drobny, innego nie miałem pod ręką ;). Przy przesadzaniu na wiosnę dodam perlitu i grubszego pisasku/drobnego zwirku. Dzięki.
Rośliny owadożerne
xray
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeśli z OBI to źle. :(
Tam w torfie lub torfopodobnym podłożu je sprzedają.

Nie było nic o substracie do litopsów? Nie wierzę...
Jak zawsze ilu hodowców tyle recept na substrat. Ja trzymam swoje w ok. 1/3 żwirku, 1/3 grubego piasku rzecznego, 1/6 perlitu i 1/6 humusu.
Są to wartości przybliżone - substrat bowiem sporządzam "na oko" - co prawda doświadczone bo zajmuję się hobby dobrze ponad 30 lat... :wink:
Nigdzie poza OBI ich nie ma, przynajmniej w mojej okolicy :)

Dlaczego z roślinami nie jest tak że się kupi, podleje i stoją :D? Żartuje oczywiście. Jestem początkujący dlatego dziękuję za wyrozumiałość ;), a dostałem kobla na punkcie lithopsów :P. Chciałbym się tylko zapytać czy perlit można kupić w sklepach ogrodniczych, i czy zamiast humusu mogę dać ziemię do kaktusów z Substrala?? No i jeszcze jedno pytanie czy to przesadzenie w okresie wrzesień-październik nie zaszkodzi??
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dlaczego z roślinami nie jest tak że się kupi, podleje i stoją :) ?
Hm... Bo to nie są książki (o kaktusach czy sukulentach)?? ;:224
czy perlit można kupić w sklepach ogrodniczych, i czy zamiast humusu mogę dać ziemię do kaktusów z Substrala??
2x TAK.
czy to przesadzenie w okresie wrzesień-październik nie zaszkodzi??
Jeśli mus to mus.
Pisałem - najlepiej jest przesadzać wszystkie rośliny wiosną ale ratując życie ulubeńców trzeba czasem zaryzykować. :wink:
Tak naprawdę jeśli to są duże i dorodne litopsy (ale to raczej z własnej kolekcji) można by przetrzymać zupełnie bez ziemi całą zimę. Doskonale by sobie poradziły. Jednak z tymi z marketu bym nie ryzykował. :)
xray
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Po podlaniu lithopsów pomarszczenia się wyrownaly, ale juz dzień później pojawiły się nowe. nie wiem co się dzieje z tymi roślinkmi. Gdzieś w necie wyczytałem że może to wskazywać na to że stare "liście? skórczom się i uschną i pojawią sie nowe i w przypadku młodych lithopsów może być to kilka razy w roku więc nie koniecznie na wisnę. na pewno planuje przesadzić je do odpowiedniego podłorza piaskowo żwirowego tak jak sugerowaliście. Z thm że wolał bym poczekać do kwietni. Sam już nie wiem co robić. Niby to taki mały tani kwiatek ale szkoda mi ich sa super ;:138
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Kontakt:

Post »

Mój kamyk też zakwitnie :tan

Obrazek
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja bym chciał zapytać o coś takiego: czy wstawić już do domu litopsy i fritie, czy jeszcze je zostawić na zewnątrz?
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz noce już są dość chłodne. Ponieważ zaś litopsy i konofyta właśnie teraz są w pełnej wegetacji, kwitną i potrzebują stałej wilgoci proponował bym je jednak przestawić na bardziej komfortowe i cieplejsze stanowisko. ;:132
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”