Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

cantati pisze:W tym roku zwariowałam, wiem. Ale to nieuleczalne :;230
Cantati. Ja też chyba mam tę chorobę. Znajomi i rodzina patrzą na mnie dziwnym wzrokiem, czy oby ze mną wszystko w porządku. Same mieszczuchy co to boją się pobrudzic pazurki.
A ja w środku miasta warzywnik sobie założyłam. A co? ;:333
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Krystyna551 pisze:Pierwszy raz mam tak dużo pomidoów. Boje się, że sobie z nimi nie poradzę. Chodzę na ogród kilka razy dziennie i zaglądam i ogladam, chyba niedługo zacznę z nimi rozmawiać ;:oj
Ja ze swoimi caly czas gadam ;:224
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

Zapewniam, że rozmowa z pomidorami to nic niezwykłego, a śmiem twierdzić, że to nawet dobry objaw odrobiny pozytywnego szaleństwa ;:oj
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

dorkosa pisze:Cantati. Ja też chyba mam tę chorobę. Znajomi i rodzina patrzą na mnie dziwnym wzrokiem, czy oby ze mną wszystko w porządku. Same mieszczuchy co to boją się pobrudzic pazurki.
A ja w środku miasta warzywnik sobie założyłam. A co? ;:333
Dorociu ;:3 ja też w środku miasta :lol:
Miny sąsiadów - bezcenne :lol:
W dzień się wstydzą, ale wieczorem co poniektórzy na płocie wiszą :;230
W tym roku byłam zielona co do ilości istniejących odmian pomidorów i papryk. Większość najfajniejszych sklepów internetowych poznałam w kwietniu, jak już był ostatni dzwonek na sianie. O akcji wymiany na Forum też dowiedziałam się za późno, żeby wziąć udział. Ostatecznie mam ok. 40 odmian. A nasion nowych dla mnie odmian koktajlówek mam na oku tyle, że łoj... Zaczynam się bać co będzie w przyszłym roku, jak będę nasiona kompletować i wysiewać... :shock: ;:224
A o braku miejsca w ogrodzie nic nie powiem :;230
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
dorkosa
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 22:08

Post »

Cantati, imienniczko. Aż się boję kolejnego sezonu.
Ja mam tylko dwie odmiany: Bawole i Koralika. Kupowałam nasiona gdy nie miałam fioletowego pojęcia o pomidorach. Wysiałam, a dopiero miesiąc później były warunki, żeby przygotowac ogródek. Totalna partyzantka. ;:224
Mam domek otoczony z dwóch stron blokami. Miny sąsiadów gdy wrzucam świeżo zerwaną cukinię na grilla, bezcenne. ;:108
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14

Post »

Hania_wroc pisze:Zapewniam, że rozmowa z pomidorami to nic niezwykłego, a śmiem twierdzić, że to nawet dobry objaw odrobiny pozytywnego szaleństwa ;:oj
Ja też do swoich gadam :). A do tego jak coś się dzieje, to mam wyrzuty sumienia że gadałam za mało ;).
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02

Post »

forumowicz pisze: W ogóle co za pomysł ze ściólkowaniem nawet słomą pomidorów.
Ja ściółkuję czarną agrowłókniną. Duży błąd? Chyba nie. Gdybym nie ściółkował to bym miał duże chwasty, bo nie mam czasu plewić na bieżąco. A zachwaszczenie, to też proszenie się o choroby.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

beza52 pisze:Tula, :D chcę się upewnić
"które ukorzeniałam z oberwanych wilków i za diabła nie pamiętam co to są. A już miałam nadzieję, że to koniec gmerania w ziemi."
czyli jak to zrobić, wystarczy oberwać wsadzić do- wody?, ziemi? i trochę poczekać i będzie nowa sadzonka pomidorowa..proszę o wyrozumiałość bo po raz pierwszy w życiu mam foliowy tunel :) i .doszkalam się czytając wypowiedzi forumowiczów, i jeszcze mam jedno pytanie które mnie nurtuje, obrywa się liście z krzaczka,? z dołu, czy wcale nie obrywać ?, są ładne zielone... ;:218
Bezo przepraszam, że nie odpowiedziałam. Umknęło mi to pytanie. Tak dokładnie, wstawić do wody i po kilku dniach masz małe korzonki, i do luźnej ziemi. Systematycznie podlewać i nie trzymać na ostrym słońcu. Jeśli wsadzisz w przeźroczysty kubek, to po kolejnych... nie pamiętam, około 2-3 tygodniach, zobaczysz przy ściankach ładne korzonki. I masz nowy krzaczorek.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

karthyer pisze:forumowicz napisał(a):
W ogóle co za pomysł ze ściólkowaniem nawet słomą pomidorów.

Ja ściółkuję czarną agrowłókniną. Duży błąd? Chyba nie.
Domyślam się, że stawiasz znak równości miedzy skoszona trawą a agro włókniną jako materiałem do ściółkowania albo próbujesz manipulować moim postem
Awatar użytkownika
natalka
50p
50p
Od: 11 lip 2011, o 09:34

Post »

PaulaPola pisze:Czy ktoś wie jaki to pomidor który nazywany jest pomidorem z żuromina? kupiłam takiego ostetnio, bardzo smaczny. Chciałabym za rok u siebie mieć.
O pomidorach z Żuromina moja babcia ciągle mówi, że ponoć to najlepsze pomidory. Nawet w tym roku chciałam kupić nasiona ale nie znalazłam. Także chętnie posiałabym w przyszłym roku u siebie. :wit
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
karthyer
100p
100p
Od: 19 cze 2012, o 11:02

Post »

@forumowicz
Manipulacja, to za wielkie słowo. Z moją marną znajomością naszego pięknego języka odczytałem, że jesteś przeciwny ściółkowaniu pomidorów, nawet czymś co pozornie nie powinno zaszkodzić (jako przykład podana słoma).
A ja nie jestem tak bardzo przekonany do czarnej agrowłókniny, bo jak jest ostre słońce, 35 w powietrzu, 50 przy gruncie, brak wiatru i 80 na tapicerce od samochodu, to się boję że zagotuję korzenie.
Spotkałeś się z takim przypadkiem (niekoniecznie pomidory)? Bo nie wiem czy martwię się na wyrost, czy jest to realne zagrożenie.
Na przykład owoce truskawek kiedyś mi się udało zagotować na czarnej agro, korzeni jeszcze nie, ale całe życie przede mną i trochę cykora mam.
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Witam - wiem że marne zdjęcie, ale wiecie co dolega moim pomidorom? Napisałabym na wątku o chorobach ale jest "zamknięty"

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

-- 22 cze 2012, o 16:09 --

Zapomniałabym napisać, że te na zewnątrz i te w szklarni dopadło to samo. W szklarni nieco mniej, i nie przenosi się na ogórki, dotknęło tylko pomidory.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Czuszka pisze: Napisałabym na wątku o chorobach ale jest "zamknięty"
Czuszko zamknieta jest część 5 wątku - poszukaj części 6-tej i tam napisz.

PS Nawet nie musisz szukać bo w ostatnim poście zamknietej części jest link do następnej :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”