Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

Zapomniało mi się z niektórych szczepień pousuwać taśmy izolacyjnej. Czy usunąć wszystkie do zimy czy mogą sobie wisieć do wiosny?
jagusia111

Post »

Usuń bo pod taśmami może pojawić się wilgoć i spowodować choroby kory.
dedert
500p
500p

Post »

Czy mając sadzonki w doniczkach można dokonać szczepień zrazami teraz i trzymać w cieplejszej temp do wiosny? Pytam z ciekawości bo gdzieś napotkałem się na opis w jakiejs szkółce internetowej że po każdym szczepieniu utrzymują wyższa temp żeby miejsce łączenia mogło się spokojnie zrosnąć.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 0r%C4%99ku
Wybierz coś, co będzie pasowało.
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

dedert pisze:Czy mając sadzonki w doniczkach można dokonać szczepień zrazami teraz i trzymać w cieplejszej temp do wiosny? Pytam z ciekawości bo gdzieś napotkałem się na opis w jakiejs szkółce internetowej że po każdym szczepieniu utrzymują wyższa temp żeby miejsce łączenia mogło się spokojnie zrosnąć.
Tak, ale teraz zamiast zrastać się powinny się zbierać do spoczynku. Szkółki zaczynają szczepić od 2 poł. stycznia.
Pozdrawiam,

J
dedert
500p
500p

Post »

No tak bo to powinno robić się zrazami zdrewniałymi a póki co jeszcze trzeba na to poczekać.
marcin18211
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 gru 2013, o 12:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Chciałbym tą morelkę rozmnożyć. Kiedy pobrać zrazy i kiedy na czym zaszczepić? Odbiło mi z brzoskwini rakoniewieckej i mam siewki ałyczy. Wiem, że będą to duże drzewa:P

Obrazek
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Proszę o wsparcie doświadczonych kolegów w tej dziedzinie .
Chciałbym szczepić wczesną wiosną ( początek marca) tz. zielonym oczkiem( okulizację wiosenną) . Kto stosował tą metodę i w jaki sposób się zabrać? Chodzi mi o temperatury, termin i jaka zastosować folie , kiedy odciąć "gorę" czy mogę podkładkę zakupioną teraz zadoniczkować . Zdecydowałem się na ta metodę z u wagi na niewielką ilość zakupionych zrazów oraz na to, iż jesienią już jest przyrost zdrewniały.
jagusia111

Post »

Okulizację wiosenną stosuje się rzadko ze względu na dość niski w przeciwieństwie do letniej procent przyjęć. Wiosną stosuje się raczej szczepienie bo jest to metoda pewniejsza. Jeśli grubość zrazów i podkładek jest zbliżona stosuje się szczepienie na spasowanie, jeśli podkładki są grubsze na przystawkę. Na jesieni otrzymujesz jednoroczny okulant, który można przesadzić na miejsce stałe. Podkładkę możesz spokojnie zadołować.
Darko52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2014, o 20:56

Post »

Poproszę o link do filmiku o szczepieniu na przystawkę boczną jabłoni.
jagusia111

Post »

Filmiku niestety nie znam, ale w tym artykule jest to dość dokładnie pokazane. Artykuł nie dotyczy co prawda jabłoni, ale metoda ta sama. http://www.apiflora.pl/jupgrade/index.p ... zczepienie
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

jagusia111 pisze:Okulizację wiosenną stosuje się rzadko ze względu na dość niski w przeciwieństwie do letniej procent przyjęć. Wiosną stosuje się raczej szczepienie bo jest to metoda pewniejsza. Jeśli grubość zrazów i podkładek jest zbliżona stosuje się szczepienie na spasowanie, jeśli podkładki są grubsze na przystawkę. Na jesieni otrzymujesz jednoroczny okulant, który można przesadzić na miejsce stałe. Podkładkę możesz spokojnie zadołować.
Aga ja o tym wiem, lecz jeżeli kupię zraz który ma 10 oczek i chciałbym mieć jak najwięcej sadzonek to co wybrać . Myślałem że oczkowanie wiosenne da mi największa liczbę sadzonek .
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Tylko w przypadku jak sie wszystkie przyjmą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”