Szczepienie drzew owocowych cz.2
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II
Zapomniało mi się z niektórych szczepień pousuwać taśmy izolacyjnej. Czy usunąć wszystkie do zimy czy mogą sobie wisieć do wiosny?
Usuń bo pod taśmami może pojawić się wilgoć i spowodować choroby kory.
Czy mając sadzonki w doniczkach można dokonać szczepień zrazami teraz i trzymać w cieplejszej temp do wiosny? Pytam z ciekawości bo gdzieś napotkałem się na opis w jakiejs szkółce internetowej że po każdym szczepieniu utrzymują wyższa temp żeby miejsce łączenia mogło się spokojnie zrosnąć.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
https://www.google.pl/webhp?sourceid=ch ... 0r%C4%99ku
Wybierz coś, co będzie pasowało.
Wybierz coś, co będzie pasowało.
-
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, ale teraz zamiast zrastać się powinny się zbierać do spoczynku. Szkółki zaczynają szczepić od 2 poł. stycznia.dedert pisze:Czy mając sadzonki w doniczkach można dokonać szczepień zrazami teraz i trzymać w cieplejszej temp do wiosny? Pytam z ciekawości bo gdzieś napotkałem się na opis w jakiejs szkółce internetowej że po każdym szczepieniu utrzymują wyższa temp żeby miejsce łączenia mogło się spokojnie zrosnąć.
Pozdrawiam,
J
J
No tak bo to powinno robić się zrazami zdrewniałymi a póki co jeszcze trzeba na to poczekać.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 26 gru 2013, o 12:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Proszę o wsparcie doświadczonych kolegów w tej dziedzinie .
Chciałbym szczepić wczesną wiosną ( początek marca) tz. zielonym oczkiem( okulizację wiosenną) . Kto stosował tą metodę i w jaki sposób się zabrać? Chodzi mi o temperatury, termin i jaka zastosować folie , kiedy odciąć "gorę" czy mogę podkładkę zakupioną teraz zadoniczkować . Zdecydowałem się na ta metodę z u wagi na niewielką ilość zakupionych zrazów oraz na to, iż jesienią już jest przyrost zdrewniały.
Chciałbym szczepić wczesną wiosną ( początek marca) tz. zielonym oczkiem( okulizację wiosenną) . Kto stosował tą metodę i w jaki sposób się zabrać? Chodzi mi o temperatury, termin i jaka zastosować folie , kiedy odciąć "gorę" czy mogę podkładkę zakupioną teraz zadoniczkować . Zdecydowałem się na ta metodę z u wagi na niewielką ilość zakupionych zrazów oraz na to, iż jesienią już jest przyrost zdrewniały.
Okulizację wiosenną stosuje się rzadko ze względu na dość niski w przeciwieństwie do letniej procent przyjęć. Wiosną stosuje się raczej szczepienie bo jest to metoda pewniejsza. Jeśli grubość zrazów i podkładek jest zbliżona stosuje się szczepienie na spasowanie, jeśli podkładki są grubsze na przystawkę. Na jesieni otrzymujesz jednoroczny okulant, który można przesadzić na miejsce stałe. Podkładkę możesz spokojnie zadołować.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Poproszę o link do filmiku o szczepieniu na przystawkę boczną jabłoni.
Filmiku niestety nie znam, ale w tym artykule jest to dość dokładnie pokazane. Artykuł nie dotyczy co prawda jabłoni, ale metoda ta sama. http://www.apiflora.pl/jupgrade/index.p ... zczepienie
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Aga ja o tym wiem, lecz jeżeli kupię zraz który ma 10 oczek i chciałbym mieć jak najwięcej sadzonek to co wybrać . Myślałem że oczkowanie wiosenne da mi największa liczbę sadzonek .jagusia111 pisze:Okulizację wiosenną stosuje się rzadko ze względu na dość niski w przeciwieństwie do letniej procent przyjęć. Wiosną stosuje się raczej szczepienie bo jest to metoda pewniejsza. Jeśli grubość zrazów i podkładek jest zbliżona stosuje się szczepienie na spasowanie, jeśli podkładki są grubsze na przystawkę. Na jesieni otrzymujesz jednoroczny okulant, który można przesadzić na miejsce stałe. Podkładkę możesz spokojnie zadołować.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Tylko w przypadku jak sie wszystkie przyjmą.