Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Początek czegoś niedobrego. Znalazłam opis mozaiki, ale niestety nie ma tam zdjęcia.
Popatrz TU
Popatrz TU
Witam. Moje pomidorki kwitną już od jakiegoś miesiąca, jednak w ogóle nie zawiązują owoców . Jaka może być tego przyczyna ? Pomidorki mam koktajlowe oraz zwykłe o różnych odmianach i z wszystkimi jest tak samo. Z góry dzięki za pomoc.
- Andrzejbdg
- 50p
- Od: 28 mar 2013, o 16:36
A pomidorki masz w szklarni czy w gruncie? U mnie w tunelu foliowym w końcu zaczęły zawiązywać. Natomiast w gruncie nic, pewnie to przez niesprzyjające warunki pogodowe, teraz pogoda lepsza to ruszą z kopyta
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
farmer22 powinieneś raz na dzień delikatnie "potelepać" roślinke, żeby pyłek mógł się przemieścić, ale jak zawsze zaznaczam poczekajmy na madrzejszych ode mnie...
Pozdrawiam Kamil
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mzimu na których liściach pojawiły się takie zmiany? młodych czy starszych? Pokaż zdjęcia spodu liścia i całego krzaka. To trochę przypomina przędziorki. Zauważyłeś jakieś owady na spodzie liści?
A pokazałaś te chore pomidory, czy też umknęło mojej uwadze ?.
- MalgosiaR
- 200p
- Od: 11 lut 2013, o 18:53
Poprzednia strona zdjęcie Marmollada dokladnie takie same końcówki tylko na czubkach najmlodszych liści
- MalgosiaR
- 200p
Jeszcze uzupelnię ,pomidory wysdzone pod koniec kwietnia ,nawożenie rzędowe,podlane saletrzakiem na start,opryskane miedzianem.W folii ciągle mokra ziemia , nie stoi woda ale z miesiąc nie podlewalam.
Chciałbym jednak widzieć krzak z tymi zmianami. Czy jest to na jednym czy na więcej krzakach ?.
- MalgosiaR
- 200p
Nie umiem wstawić zdjęcia ,pomyślalam ,że zdjęcie Marmollady wystarczy ,przepraszam za klopot .Nie ,nie na wszystkich krzakach osiem krzaków kolo siebie i na jednym osobno .Pomidorów pod folią 60.W gruncie nie mam takich zmian.
A nie pryskałaś czasem Amistarem ?.
- paputowy dom
- 200p
- Od: 11 cze 2012, o 21:56
Witam i proszę o pomoc
W tunelu foliowym posadzone mam Bawole Serce. Zaobserwowałam, że liście pomidorów zaczynają się zwijać. Oberwałam liście, na których wystąpiły plamy (pierwsze zdjęcie). Na chwilę obecną nie ma więcej plam ale liście nadal się zwijają. Pomidory po wysadzeniu, po około dwóch tygodniach były pryskane miedzianem. Po tygodniu powtórzyłam zabieg. Kolejny raz pryskałam miedzianem w ubiegły czwartek.
Pomidory nie były nawożone w tym roku. W roku 2011 dałam obornik a w 2012 zaraza ziemniaczana wykończyła mi wszystkie krzaki (nie stosowałam żadnych środków).
W tunelu foliowym posadzone mam Bawole Serce. Zaobserwowałam, że liście pomidorów zaczynają się zwijać. Oberwałam liście, na których wystąpiły plamy (pierwsze zdjęcie). Na chwilę obecną nie ma więcej plam ale liście nadal się zwijają. Pomidory po wysadzeniu, po około dwóch tygodniach były pryskane miedzianem. Po tygodniu powtórzyłam zabieg. Kolejny raz pryskałam miedzianem w ubiegły czwartek.
Pomidory nie były nawożone w tym roku. W roku 2011 dałam obornik a w 2012 zaraza ziemniaczana wykończyła mi wszystkie krzaki (nie stosowałam żadnych środków).
Nie, przędziorków nie ma, sprawdzałam.pilosula pisze:Mzimu na których liściach pojawiły się takie zmiany? młodych czy starszych? Pokaż zdjęcia spodu liścia i całego krzaka. To trochę przypomina przędziorki. Zauważyłeś jakieś owady na spodzie liści?
To są środkowe liście, ale nie wszystkie środkowe są takie. Dolne też nie wszystkie, górne jeszcze są normalne. Ale generalnie te plamki są dość równomierne na całej roślinie.
Zdjęcia mozaiki pomidora (ToMV) oglądałam w necie i wydają mi się trochę inne, ale może się mylę.
Dodam, że moje piwonie zostały w tym roku zaatakowane przez wirusa, i obstawiam że u nich to jest wirusowa mozaika tytoniu (tobamovirus)... Czy to mogłoby być to samo?
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka