Mój storczykowy kącik :) cz.II

Zablokowany
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój storczykowy kącik :) cz.II

Post »

Co za optymistyczne podejście, zdziwisz się jak nie zdążysz "wyjść z pieluch" a Vandzia uraczy Cię pędem ;:306 .
Gdzieś czytałam, że potrafią zakwitnąć po 3 latach w bardzo sprzyjających warunkach. nie wiem tylko jakie to są te bardzo sprzyjące warunki, może trzeba by je było zawieźć do lasów deszczowych... ;:306 .
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Aniu, a jak reanimujesz Liodoro, ile mu korzonków zostało? W czym rośnie? Jak nawadniasz?
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

3 lata? ;:oj nie zgubiłaś gdzieś zera? ;:224 nie, nie... to nie u mnie takie czary :D po 3 latach to mi chyba nawet młode falki nie zakwitną ;:224 ale co tam.. grunt żeby rosły zdrowo :lol:

-- 25 wrz 2013, o 21:10 --

Dorotko mój Liodoro trenuje moją cierpliwość. Reanimowałam go już chyba na wszystkie sposoby :roll: wypuscił w keramzycie malutkiego korzonka ale ten się zatrzymał. Przeniosłam roślinę do mchu i tam zgnił ;:124 teraz mech mi pleśnieje z góry zarówno u reanimka jak i u maluchów, więc ostatecznie przesadziłam go w grubsze podłoże i nic już z nim nie robię. Stoi w szklanej osłonce z taką wypustką, dzięki czemu mogę na dno nalać wody, która paruje. Zraszam go tylko każdego dnia po listkach i lekko po podłożu a raz na jakiś czas moczę podłoże przelewając je wodą.. Niestety to bardzo uparty egzemplarz.. Nie ma żadnego korzonka.. ma jednego 3cm kikuta chyba..
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03

Post »

Rzeczywiście uparty. Szkoda, że idzie zima wiosną miały o wiele większe szanse na wypuszczenie korzeni.

W zeszłym roku mój amboinensis stracił korzenie. Miałam zmianę ogrzewania i było zimno, a on ze względu na powłóczyste liście został przesadzony do (jak później się okazało) za dużej doniczki i po namoczeniu korzenie mu zgniły w ciągu zaledwie kilku dni.
Przesadziłam go do mikrej doniczki w bardzo luźno poukładane spagnum. Stał tam ze 3 miesiące i liście całkowicie straciły turgor.
Nastała wiosna i jedyny kikucik wypuścił korzonka, teraz jest ich chyba cztery i co najdziwniejsze całkowicie zwiędłe liście odzyskały turgor :shock:
Więc powodzenia, zawsze trzeba mieć nadzieję ;:196
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja pewnie bardziej mu zaszkodziłam niż pomogłam ciągłymi zmianami metod reanimacji, ale chyba za bardzo mi na nim zależało i gdy tylko widziałam, że mu się pogarsza, to zmieniałam koncepcję.. Chciałam go już zostawić w tym mchu, ale kiedy zrobiło się chłodniej ciężko było mi go utrzymać bez pleśni. Ale może za mocno go przelałam... U Ciebie Dorotko ostateczne korzonki roślina wypuściła własnie w mchu? Uznałam, ze zostawię go w grubszym podłożu z domieszką keramzytu i mchu bo gdyby wypuscił jakiegos korzonka, to będzie on od razu przystosowany do tego podłoża, nie będę się później martwić czy znów zgnije czy nie, ale nie wiem czy to dobra taktyka.. Miałam kiedyś jednego nędznego storczyka na początku swojej przygody ale nic wówczas nie wiedziałam o metodach reanimacji i trzymałam go właśnie w grubej korze z keramzytem i moczyłam jak falki raz na tydzień. Wypuścił 3 korzonki :wink: Fakt nadchodzącej jesieni tez mnie nieco martwi, no ale Liodoro mam już pół roku w takim stanie, więc miał okazję się "wykazać" przez wiosnę i nic :roll: Kupiłam nawet Asahi ale niewiele pomogło.. teraz pryskam mu listki woda z dodatkiem nawozu Peters Professional Plant Starter. Jest przeznaczony dla młodych roślin do szybszego ukorzenienia, więc może on troszeczkę pomoże.

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguś różnie ;:131 nie mam jakiegoś opracowanego planu, że co któreś podlewanie nawożę.. To zależy też jakiej wody używam, bo gdy była to destylowana to nawóz dodawałam do każdego moczenia. A tak to jak mi się przypomni :) Jak widzę, ze roślina idzie w listki i korzonki to częściej stosuję taki nawóz z przewagą azotu aby jej to sprawnie poszło, a kiedy widzę, że niewiele się dzieje to odpuszczam i mocze ją w wodzie bez dodatku nawozu. Teraz nawożę praktycznie przy każdym moczeniu, bo rośliny wolniej już obsychają i takie moczenie wykonuję średnio raz na 3 tygodnie. W lecie gdy moczyłam je praktycznie co tydzień to te niekwitnące nawoziłam co drugie, może co trzecie moczenie.

Wszystko zależy tez od nawozu, bo kiedy używałam naturalnego, który nie zasala podłoża i nie pali korzeni to nie bałam się go używać częściej. Jeśli jest to nawóz chemiczny to jednak lepiej to nawożenie ograniczyć.

Z tego co się zorientowałam, takie nawożenie powinno umownie trwać do ok. połowy października a na zimę wiele osób rezygnuje całkowicie z nawożenia, by dać odetchnąć roślinie. Tak planuję zrobić i wznowić nawożenie na wiosnę tylko tym razem nawozem z przewagą fosforu :) Chyba, ze roślinki szybciej zaczną pokazywać nowe pędy :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Aga, to ciekawe co piszesz... bo ja założyłam sobie "książeczkę podlewań" ;:131
Jest to zwykły dzienniczek ucznia, ale dzięki bogactwu tabelek i rubryczek, świetnie nadaje się do zapisywania. Każda roślinka ma swoją stronę a tam, data namaczania, jego czas, użyty nawóz, czas kwitnienia, użyte preparaty i inne ;:173

Ot, takie skrzywienie ;:224
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehehe.. ja sobie wcześniej w wordzie prowadziłam taki kalendarzy, który kiedy był moczony i z jakim nawozem, ale storczyków mi przybyło i zabrakło mi kolorów do oznaczania, bo jeden nakładał mi się na drugi :D Teraz mam takie małe karteczki samoprzylepne, biurowe i te przyklejam do doniczki, ale zaznaczam tam tylko kiedy roślina była moczona :)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz sobie w Excelu zrobić tabeleczkę i wszystkie ci się pomieszczą :D

Nie wiem jak wam, ale mi ten dzienniczek ułatwia życie. Gdybym podlewała tak na oko, to z moich obserwacji wynika, że podlewałabym średnio co 5 dni :;230
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Ja mam na kompach w osobnych folderach zdjęcia storczy i info kiedy były moczone i przesadzane ;:224
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

Ja mam podobnie, zapisuję sobie w kalendarzu kiedy podlewałam ;:131
To samo o zdjeciach i folderach.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kahim tak to mniej więcej wyglądało, ale im więcej storczy tym trudniej zapisać o jakiego chodzi, chyba, ze wkleję zdjęcie w tabelę :D Bo jak się ma któryś z kolei biały albo fioletowy to samemu się można pogubić :D Mi w zupełności teraz wystarczy mała karteczka na każdej doniczce z data moczenia a obok zawsze można jakąś literka zaznaczyć czy był nawóz czy nie :wink:

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, w sumie fakt, że masz sporą kolekcję, więc pewnie byłoby trudno ogarnąć w Excelu.... Ale mam inny pomysł! :D
Na każdej z doniczek naklejasz plaster na na nim imię lub numerek, lub cokolwiek po czym rozpoznasz storczyka.... A potem BACH! wszystko do Excela :heja
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”