Sojusz starego z nowym cz.2
- cyganka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sojusz starego z nowym cz.2
Dzięki, Zuziu za linka o piwoniach. Poczytam i pomyślę, co z nimi zrobić.
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Zuza podziwiam Twoją kokoryczkę kiedy moja będzie taka A ten ste....coś tam wcale tak ziele nie wygląda, czy on kwitnie?
Marzanka szybko się rozrasta? Fajna, czy mogę prosić kawaląteczek?
Marzanka szybko się rozrasta? Fajna, czy mogę prosić kawaląteczek?
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
Aniu, astilboides ma takie kwiaty na grubym pędzie, podobnie jak rodgersja. Na szczycie taki wiecheć drobnych białych kwiatków. Jak u tawułki - astilbe
Tak wyglądało to w ubiegłym roku:
Jeden liść mu klapsnął, może da sobie radę.
Marzanka sprawnie się rozpełza, trzeba tylko mieć na uwadze, że wczesną wiosną jest praktycznie bezlistna. Ale startuje wcześnie i z tymi białymi kwiatuszkami na tle świeżej zieleni wygląda bardzo ładnie. No i pachnie. Stosowana w ziołolecznictwie, ale trzeba uważać, poniewaz zawiera kumarynę i przy przedawkowaniu szkodzi. Jasne, że dostaniesz. Najlepiej robić sadzonki po kwitnieniu, więc musisz troszkę poczekać .
Tak wyglądało to w ubiegłym roku:
Jeden liść mu klapsnął, może da sobie radę.
Marzanka sprawnie się rozpełza, trzeba tylko mieć na uwadze, że wczesną wiosną jest praktycznie bezlistna. Ale startuje wcześnie i z tymi białymi kwiatuszkami na tle świeżej zieleni wygląda bardzo ładnie. No i pachnie. Stosowana w ziołolecznictwie, ale trzeba uważać, poniewaz zawiera kumarynę i przy przedawkowaniu szkodzi. Jasne, że dostaniesz. Najlepiej robić sadzonki po kwitnieniu, więc musisz troszkę poczekać .
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
- zuzanna2418
- 1000p
Starałam się wstawić kilka zdjęć z wczoraj, niestety fotosik uparcie informuje mnie, że upload error
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja też miałam wczoraj problem z fotosikiem, ale mam drugiego niezawodnego minusa ....przynajmniej nie ma mi co opaść
- zuzanna2418
- 1000p
Oj, chyba coś się ruszyło
No to zaległości uzupełniam. Mam nadzieję Marysiu, ze to będzie uniesienie a nie opadnięcie Na poczatek biel nieskazitelna. Powód? Ano zakwitła moja królowa...
Pobawiłam się w zawilcach... niskie światło jest trudne, ale pięknie w nim kwiaty wyglądają
To nie koniec bieli
Zmienimy nieco kolorystykę. Misz-masz z przewagą Rh i azalii
Coś tam zbiera się do kwitnienia. Na Pastelli jeszcze mszyce pomimo oprysku... Trzeba będzie powtórzyć.
Kolejne szachownice zakwitły.
Kamasję uwielbiam, więc znów ja pokazuję. A jagodowiec to nowy nabytek w miejsce czegoś zdechniętego/stratowanego na cienistej
Kilka szerszych planów: przedogródek od strony ścieżki wejściowej i od strony przeciwnej, gdzie taki leśny zakątek się utworzył.
Rabata mieszana, w tle kwasolubne
A tu też towarzystwo mieszane.
I na koniec rozmowa z Sępikiem
No to zaległości uzupełniam. Mam nadzieję Marysiu, ze to będzie uniesienie a nie opadnięcie Na poczatek biel nieskazitelna. Powód? Ano zakwitła moja królowa...
Pobawiłam się w zawilcach... niskie światło jest trudne, ale pięknie w nim kwiaty wyglądają
To nie koniec bieli
Zmienimy nieco kolorystykę. Misz-masz z przewagą Rh i azalii
Coś tam zbiera się do kwitnienia. Na Pastelli jeszcze mszyce pomimo oprysku... Trzeba będzie powtórzyć.
Kolejne szachownice zakwitły.
Kamasję uwielbiam, więc znów ja pokazuję. A jagodowiec to nowy nabytek w miejsce czegoś zdechniętego/stratowanego na cienistej
Kilka szerszych planów: przedogródek od strony ścieżki wejściowej i od strony przeciwnej, gdzie taki leśny zakątek się utworzył.
Rabata mieszana, w tle kwasolubne
A tu też towarzystwo mieszane.
I na koniec rozmowa z Sępikiem
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Biel zachwyca Choć na dłuższą metę na 100% by mi się nudziła. Bodziszka i jagodowca niedawno sadziłam. Jestem zachwycona liśćmi "Philippe Vapelle" W ogóle wzbogaciłam się o dobrych kilka odmian bodziszka po tym jak przekonałam się, że świetnie się rozrastają, są bezproblemowe i do ego śliczne. Czego chcieć więcej?
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Ja oczywiście dzięki Zuzi również zachwyciłam się bodziszkami tylko u nas nie idzie ich nigdzie kupić .
Zuziu wstawiaj jak najwięcej zdjęć bo dzięki nim i mój ogród zaczyna wyglądać lepiej. Od Was uczę sie jak zestawiać kompozycje. Chyba powinnam Ci dopłacic za kurs ogrodniczy
Zuziu wstawiaj jak najwięcej zdjęć bo dzięki nim i mój ogród zaczyna wyglądać lepiej. Od Was uczę sie jak zestawiać kompozycje. Chyba powinnam Ci dopłacic za kurs ogrodniczy
Pozdrawiam. Beata.
- zuzanna2418
- 1000p
Aniu sweety tak, biała monotematyczność niezbyt by mi odpowiadała. Tu białe różności są porozrzucane po rabatach a wyłowiłam je tak jakoś przypadkiem. Bodziszki mnie także przypadły do gustu, w ubiegłym roku definitywnie zapadłam na bodziszkozę To raczej zasługa W. Już kilkakrotnie przekonał mnie do roślin, które kojarzą się raczej z leśnym runem niż z ogrodem. Ale jakie piękne są!
Joasiu atko W. się przyłożył do efektu, a jakże, jednak zaczątek zrobiłam ja i moja rodzina wiele lat temu. Sosnę, której pień widać, posadził jeszcze mój brat. Ja dosadziłam hosty i barwinek oraz tę kalinę Burkwooda. Za kępą barwinka widać tawułę, którą sadziła jeszcze mama! Została gruntownie przycięta w celu odmłodzenia, bo był to już ogromniasty krzak. W dosadził jeszcze co- nieco (parzydło, rododendron, ligularię) i podkrzesał sosnę, dzięki czemu te rośliny z dolnego piętra odżyły.To trudny teren, bo bardzo piaszczysty (pozostałości po materiałach budowlanych), cienisty i suchy. Więc i ziemię trzeba było najpierw poprawić. No i wykasować straszne ilości winobluszczu, który opanował ogrodzenie i kawał rabaty. No proszę, taki mały kawałek ogródka, a ile można o nim gadać Ale przy wstawianiu zdjęć wena mnie opuszcza. Dopiero Wasze wizyty i komentarze sprawiają, że mam coś do powiedzenia/napisania
Beatko tomaszkowa nie ma u Ciebie bodziszków? Podzielę się! Na zdjęcia możesz liczyć, a co do tego:
Joasiu atko W. się przyłożył do efektu, a jakże, jednak zaczątek zrobiłam ja i moja rodzina wiele lat temu. Sosnę, której pień widać, posadził jeszcze mój brat. Ja dosadziłam hosty i barwinek oraz tę kalinę Burkwooda. Za kępą barwinka widać tawułę, którą sadziła jeszcze mama! Została gruntownie przycięta w celu odmłodzenia, bo był to już ogromniasty krzak. W dosadził jeszcze co- nieco (parzydło, rododendron, ligularię) i podkrzesał sosnę, dzięki czemu te rośliny z dolnego piętra odżyły.To trudny teren, bo bardzo piaszczysty (pozostałości po materiałach budowlanych), cienisty i suchy. Więc i ziemię trzeba było najpierw poprawić. No i wykasować straszne ilości winobluszczu, który opanował ogrodzenie i kawał rabaty. No proszę, taki mały kawałek ogródka, a ile można o nim gadać Ale przy wstawianiu zdjęć wena mnie opuszcza. Dopiero Wasze wizyty i komentarze sprawiają, że mam coś do powiedzenia/napisania
Beatko tomaszkowa nie ma u Ciebie bodziszków? Podzielę się! Na zdjęcia możesz liczyć, a co do tego:
to zakrzyknę: nie widzę! nie widzę! I nie zobaczę, póki nie założysz swojego wątkubo dzięki nim i mój ogród zaczyna wyglądać lepiej
czyli uczysz się na moich błędach? Mam wrażenie, że Ty bez pomocy masz całkiem fajne pomysły i dobre podejście do tematuOd Was uczę się jak zestawiać kompozycje.
- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
Zuziu ja za bardzo nie mam z czym zakładac wątku W tamtym roku o tej porze tynkowali mi dom i zakładali bruk. Jeżeli mam jakieś roślinki to za zwyczaj jakieś małe. Te co uzbierałam w ciągu 3 lat teraz zostały podzielonei jeszcze efektu nie ma.
Wy błędów w nasadzeniach raczej nie robicie. Przecież to widać gołym okiem. Wszystko tak ładnie skomponowane a roślinki widać że zadowolone ze swojego życia. Znaczy to że miejsce i towarzystwo im odpowiada. Nic tylko zzynać żywcem
Wy błędów w nasadzeniach raczej nie robicie. Przecież to widać gołym okiem. Wszystko tak ładnie skomponowane a roślinki widać że zadowolone ze swojego życia. Znaczy to że miejsce i towarzystwo im odpowiada. Nic tylko zzynać żywcem
Pozdrawiam. Beata.
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
yyyy....co to ja chciałam powiedzieć? Jak zobaczyłam leśny zakatek, to mnie zatchnęło Całośc tak cudnie się zgrała, egzemplarze historyczne z nowymi...to jest efekt, jaki chciałabym docelowo zobaczyć u siebie w ogrodzie, ale na taki to dziesięcioleci trzeba... Bodziszki też sobie bardzo cenię, bo rosną same, nawet posadzone korzeniem do góry....chyba muszę uzupełnić swoją na razie marną kolekcję
jak widzę kwitnące piwonie to mnie ściska w dołku niby wszystko robię przy nich jak potrzeba ,a efektów nima ,piękna zawilcowa sesja