U Wiśni

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Wiśni

Post »

Monika - a żebyś wiedziała, że było mi błogo w tym niebycie :;230
Ale po lenistwie zabieram się do roboty :lol:
Po kolei to powinny być - pierwsza, za przeproszeniem T. recurvifolia :lol:
dalej - T. capitata 'Peach', a dwie kolejne to reszta, tylko nie jestem do końca pewna która jest która ...
Stawiałabym jednak, że ostatnia to T. aeranthos, a przedostatnia T. stricta.
Oplątwy oplątwami, ale nie mogę się napatrzeć na Twoje zjawiskowe gwiazdy ;:oj
No masz do nich podejście jak mało kto na forum !!
Nie jestem pewna, czy poza Tobą w ogóle komuś jeszcze się to udało - normalnie czapki z głów ;:194
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
rychoo
100p
100p
Od: 24 mar 2014, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Według mnie na obrazkach mamy:
1. T. stricta
2. T. capitata
3. T. recurvifolia
4. T. aeranthos
pozdrawiam
Ryszard
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Aż dziw bierze w ilu to zielonych tematach się Koleżanka realizuje. ;:oj
I to nawet nie podobne rośliny, nie z jednej grupy - tym większy mój podziw.
Gratuluję zapału i... czasu bo przecież każda roślina go potrzebuje. :)

Tillandsie mi się wyjątkowo spodobały - to zresztą temat na którym się troszkę wyznaję. Te piękne i oryginalne! ;:138
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Dziękuję bardzo za pomoc ;:180
Ewa :D Nie przepraszaj, nie Twoja wina, że taka nazwa :lol: W ogóle, to nazwa recurvifolia chyba sugeruje krzywe/zakręcone liście? :D
Ja też nie wiem, czy komuś się udało z gwiazdą betlejemską, pewnie znajdzie się kilka osób, którym udało się ją przetrzymać, ale nie wiem, czy komuś się wybarwiła. Forumowicz Arek był blisko, ale jego gwiazdy nie dożyły Świąt - można powiedzieć "utopiły się metr od brzegu", bo przetrwały aż do niedawna. Nie wiem, czy coś mu jeszcze zostało (niech się Arek ujawni i przyzna :wink: )

Ewa, Ryszard
Oj, no to teraz remisik? Czyli zgodność jest co do T. capitata 'Peach' oraz T. aeranthos, pozostaje kwestia T. recurvifolia i T. stricta? To ciekawe, bo one wizualnie różnią się od siebie, jedna ma znacznie węższe liście i jest "drobiniejsza", a ta druga podejrzana ma szersze liście i jest bardziej "szara", niż zielona. Ale ja też nie umiem dopasować :lol:

Henryku, tutaj Cię jeszcze nie było! ;:180 Widzisz, jak to jest, człowiek zawsze sobie coś do roboty znajdzie. A że przy kłujących roboty wiele nie ma, zwłaszcza zimą, to i szuka się potem czego zielonego, co by ręce zająć. A wybór jest spory, to i trudno się skupić na konkretnej grupie roślin! I potem wychodzi taki miszung. A na oplątwy poczekaj do wiosny - jeśli Ewa nie zapomni o mnie przy wiosennych zakupach, to już się cieszę na te piękne roślinki, które sobie upatrzyłam ;:204 ;:65

Skrętniczek mi zakwitł. Kiedyś był ładny i duży, ale przypałętał mi się jakiś grzyb (prawdopodobnie w podłożu, bo problem był też z fiołkami). Jeden skrętnik nie przeżył, pozostałe dwa są w stanie ciężkim, ale stabilnym, jeśli można tak powiedzieć. W ogóle w trakcie sezonu wyszło, że skrętniki nie rosną u mnie, gdy stosuję się do zaleceń uprawy. U mnie były liche (choroba dodatkowo nie pomogła :roll: ) a potem, gdy przesadziłam je do bitej ziemi uniwersalnej (rosną teraz w takiej totalnie zbitej bryle 8-) ), postawiłam na oknie czysto południowym i smażą się na mocnym słoneczku, to jakieś takie żywotniejsze się zrobiły. Widać po kwiatku (a i listeczki nowe się pojawiły), że chyba teraz im się podoba. Dziwaki jakieś ;:173

Biały grudnik gratis ;:170

Obrazek Obrazek
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Skrętnik nie dziwak, a indywidualista, tak lepiej brzmi :) .
Grudnik piękny ;:167 , nie wyobrażam sobie, aby o tej porze roku nie mieć choć jednej szlumbergery, to takie radosne rośliny.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Ja nie mam. Ale za to tym chętniej podziwiam je u innych. Ten ma bardzo ładny kolorek kwiatuszków. ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Bardzo fajny kolorek tego grudnika. A i kwiatów sporo ;:333
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Faktycznie grudniak ma mało spotykany kolor ;:196
Skrętnik cudny, moje dopiero coś tam puszczają, czekam na kwiaty ;:215
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13

Post »

No faktycznie takiego koloru grudnika, chociaż na forum sporo
tych kwiatów występuje, to jeszcze nie widziałam ;:oj
Nie jestem ich specjalną fanką :oops: ale ten kolorek jest obłędny !!
Pozdrawiam i zapraszam
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia, niech będzie... indywidualista. Właśnie pędzi drugiego pąka. Widać, podoba mu się to ciepełko z kaloryfera :lol:
Henryk, Tobie już tam roślinek wystarczy 8-) A ja hodowlę grudników wygaszam. W tym roku kupiłam tylko jednego, do eksperymentu, od teraz, co wypadnie, to wypadnie, nie będę już dokupywać nowych :roll:
Lucy, Kasia, Ewa ;:180 Tak naprawdę kwiaty powinny być całkiem białe, ale jakieś takie lekko różowe są w tym roku... może trochę za ciepło ma, bo niektóre białe i żółte tak mają, że różowieją, gdy im za ciepło :roll:

Tak w ogóle, to ów biały grudnik stanowią wszelkie wieloletnie resztkie grudników jakie miałam okazję mieć. Jeszcze w zeszłym roku w tym pojemniczku były trzy kolory: czerwony, ciemnoróżowy i biały. Latem coś powypadało, to usunęłam - jak się teraz okazało został niemal sam biały. Ale :!: niedawno pokazały się szczątki różowego:
Obrazek Obrazek

Widać, że jeszcze parę różowych kwiatów może się jeszcze doczekam ;:65

Oprócz czerwonych liści pojawiły się już pierwsze kwiaty (takie małe "kuleczki" na szczycie pędu). Mama w tym roku już mnie prosiła o zakup innych kolorów poinsecji i próbę wyprowadzenia ich na przyszłe sezony. Osobiście wolę klasyczne czerwone, ale może pokuszę się o eksperyment z roślinami o innym kolorze liści ;:218
Obrazek Obrazek

Ta się trochę dziwnie rozwinęła, poszła w pojedynczy pęd, ale za to czerwony "pióropusz" jest bardzo spory:
Obrazek

I moje dwa najnowsze ulubione zielone trawska ;:167 ;:173
Obrazek Obrazek

:wit
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Ten biały grudnik śliczny, mój ulubiony. Trafiła mi się odmiana , która niestety kwitnie na przedwiośniu, tak było w ubiegłym roku, a teraz też dopiero zaczynają się pojawiać czubeczki pąków . Ale co tam, u Ciebie nacieszę oczy.
A wiesz, że ja też wolę czerwone poinsecje :) . Kiedyś skusiłam się na różową, ale to nie to , nie było atmosfery. Natomiast z pewnością ładnie będzie wyglądać w kompozycji z czerwoną. No a potem nowe wyzwanie dla Ciebie - jak za rok z zielonego zrobić różowe, bo czerwone wychodzi Ci rewelacyjnie ;:333 .
Na temat selera wolę się nie wypowiadać 8-) .
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No seler jeszcze ewidentnie nie rozjechany :;230

A te gwiazdy to chyba ogólnie w czterech kolorach występują?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basia, będzie wymiana, mój grudnik skończy, Twój zacznie, wtedy ja będę podziwiać u Ciebie :wink:

Lucy, selerek świeżo przyjechany, nie zdążył się rozjechać ;:306
Ja myślę, że on się dopiero w lecie zacznie rozjeżdżać, jak porządnego słoneczka dostanie, a nie chmur i pluchy za oknem :roll:
Co do poinsecji, to ja widziałam cztery: czerwone, różowe, jasnożółte i jasnopomarańczowe (dla niektórych kobiet to bodajże łososiowy?)
Chyba się pokuszę w tym roku o kolorowe i z ciekawości pohoduję 8-)
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”