Borówka amerykańska - 7 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 7 cz

Post »

kacona pisze:Witam wszystkich forumowicz.Od jakiegoż czasu czytam ten forum i jestem bardzo wdzięczna wszystkim za porady.Otóż mam problem z borówką odmiana Duke.Posadzona w kwietniu zaczęła wysychać.Nie widać żadnych robaków.Dzisiaj ja wykopałam i zobaczyłam,ze korzenia się nie wyprostowały.Jak były w donice tak i zostało.Mozę ktoś wie czy da się ja uratować?Chcem jaszcze dodać, ze posiadam jeszcze 4 krzaczki i mają się dobrze

Możesz wrzucić ją na kilka minut do wody w kubełku poczekać aż bryła korzeniowa namięknie, i rozluźnić delikatnie korzenie i wsadzić z powrotem podlewając obfitą ilością wody. Jeśli nie odżyje to już po niej.
kacona
200p
200p
Od: 4 maja 2016, o 18:28

Post »

No właśnie ze nie.Ale inny tez tak sadziłam.Teraz sa w wiaderka z woda.Czy można ich posadzić w ta sama ziemie?Czy lepiej wymienić?
Pozdrawiam Ekaterina
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

Jeśli podłoże było dobrze przygotowane od razu to nie ma sensu go wymieniać zwłaszcza w tak krótkim czasie.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
kacona
200p
200p

Post »

Dalam kwaśny torf.pH jest odpowiedni.zaraz pójdę sądzić.bo burzą przetrwała w wiadrze z wodą.dzięki za porady.Może odzyje
Pozdrawiam Ekaterina
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Raczej delikatne rozluźnienie nic nie da, jak korzenie nie ruszyły. Ostrym nożem wzdłuż (z góry na dół) ze 4 cięcia na głębokość ok 1 cm, cięcie spodu na krzyż i wtedy rozluźnić. Trzeba wydobyć trochę białych nitkowatych korzonków.
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam i proszę o pomoc.
U mnie istny cyrk... już sama nie wiem czy to jakieś niedobory czy wirusy!
Może będzie mi ktoś umiał podpowiedzieć???
Borówki posadzone są oczywiście w kwaśnym torfie , regularnie podlewane , były również zasilane siarczanem amonu oraz Yara Mila complex
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

wszystkie porady sa bezcenne,jeśli ktoś potrafi z nich skorzystać.Spec-nawozy,kwaśne torfy podlewane alkaliczna wodą i inne tego typu "bajki z mchu i paproci". Normalnie żal d... ściska. Tak po 2 latach wygląda borówkia , którą sąsiad usychającą wyeksmitował z działki. Z braku miejsca posadzona w "szczery piach" na skraju pod aronią.. Nawet nie wie co to nawozy, ale jest podlewana 2-3 x w miesiącu wodą o pH =3,5-4. Jeśli ktoś nie rozumie, że dla borówki najważniejsza jest kwaśna ziemia ,to całkowicie zsługuje na problemy ,kórych bedzie przybywało co rok.

Obrazek Obrazek

Tak wygląda dzisaj i tegoroczne przyrosty.

Obrazek Obrazek

Bez spec -nawozów i innych czarów.Odrobina siarczanu amonowego wiosną i podlewanie zakwaszoną wodą.Spartan.
Awatar użytkownika
tamburyn
200p
200p
Od: 8 gru 2014, o 10:55

Post »

Doświadczyłem tego na własnej skórze.
Zakwaszajcie wodę do podlewania borówek. Chociażby kwaskiem cytrynowym.

Za poradą użytkownika forum (dzięki Pelikano ;) )- w związku z przebarwianie się liści borówek- zacząłem zakwaszać wodę kwaskiem cytrynowym.
Minęło kilka dni i poprawa jest ogromna. Przebarwienia zaczynają znikać. Chlorozy się cofają. Liście przestają schnąć.
Cud? Być może, ale na moich kilkunastu krzewach występowały przeróżne niedobory i inne dziwne rzeczy. Zróżnicowanie problemów było duże. Nagle każdej borówce się poprawiło.
Co lepsze- pojawiły się młode listki.

Przypadek? Nie sądzę.
Piotrek
kacona
200p
200p

Post »

dodaje zdjęcie tej borówki,bo wczoraj mi sprzęt odmawiał posłuszeństwa.czy na pewno przez korzonki?
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ekaterina
x-p-11
---

Post »

Coś z korzeniami jest na rzeczy, bo łodygi z zaschniętymi liśćmi są pomarszczone=uschły, do częściowego wycięcia. Może od tamtej strony korzenie były sfilcowane.
Te grubsze białe korzenie to korzenie chwastów, ale widać z góry trochę korzeni borówki, ja bym rozluźnił boki i spód, nie martw się że podczas operacji zniszczysz zdrowe.
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy nikt nie potrafi mi pomóc :-(
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15

Post »

tamburyn pisze: Zakwaszajcie wodę do podlewania borówek. Chociażby kwaskiem cytrynowym.
Przypadek? Nie sądzę.
A jakie proporcje żeby uzyskać taką kwasowość? Czy sprawdziło by się to w przypadku brusznicy? A może zakwasic kwasem fosforowym?
x-p-11
---

Post »

dolores10 1 zdjęcie sprawdź spód liścia, jeśli białawy/mączysty to mączniak prawdziwy, jeśli nie to jakaś plamistość (septoria lub coś podobnego) http://www.fruit.cornell.edu/berrytool/ ... mildew.htm
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5599185
2 - jakieś zaburzenia były, jeśli nowe liście są czyste to nie ma się czym przejmować
3 - jw ale prawdopodobnie z zimna, teraz już jest w miarę ok.
Rosną w doniczkach czy mnie wzrok myli? jeśli tak to trochę trudna sprawa, żeby je w dobrej kondycji utrzymać
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”