Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1
Re: Róża pustyni
Wtrącę moje przysłowiowe ,,trzy grosze'',osoba u ,której kupiłam nasionka napisała(urywki),,temperatura ziemi powinna oscylować w granicy20-25stC.W niższej temp.np.15stC jest niższy odsetek kiełkujących nasion".Ponieważ miałam tylko 4 sztuki do chwili wykiełkowania trzymałam je na poduszce elektrycznej nastawionej na jedynkę.Piszę o tym bo może będzie to pomocne w hodowli.Życzę powodzenia
Renia
A tak się zastanawiam, bo może to nie ma znaczenia, ale na zdjęciach widziałam, że nasionka sa podłużne. Czy ma to znaczenie jak je włożę do ziemi? Chodzi o to czy je normalnie położyć czy w pionie dac? i jeśli w pionie to którą stroną do góry, bo on o ma z jednej strony jakies piórka tak?
Uczę się na błędach innych
Mam pytanie, macie może jakiegoś sprawdzonego ( względem ich kiełkowania ) sprzedawcę na allegro, gdzie można kupić nasionka? Zawsze to lepiej ze sprawdzonego źródła. Jeśli można poproszę o info tu lub na PW
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
ja zamówiłam na allegro u szczepan 2331, niby bardzo dużo ma pozytywnych opinii, ale ja zamówiłam u niego gł dlatego, gdyż jako jedyny chyba oferuje 20 nasion, wiec jest szansa,że z takiej ilości cos jednak wykiełkuje ja czekam na paczuszkę, jak przyjdzie to napiszę.
Nasionka kładzie się poziomo obojętnie jaką stroną i lekko przykryte ziemią.Kupowałam je ze względu na kolory u panimusi1,dwie sztuki 4,90gr.Gorąco polecam,obsługa i nasionka super,wszystkie wzeszły.
Renia
aha, to tak tez zrobię. A wiecie, wysłałam sms do tego Pana od którego zamówiłam nasionka, z pytaniem kiedy będzie paczuszka, bo dopiero wczoraj na poczcie wpłaciłam kasę, a on mi na to, że skoro wpłaciłam to już dziś mi wyśle i na piątek będę juz mieć nasionka Nawet nie chce poczekać czy pieniądze naprawdę płyną mu na konto. Polecił mi też nasionka plumerii, bardzo podobna do adenium i równie piękna. Kurcze 1wszy raz trafia mi się taki sprzedawca, szybki, natychmiast odpisuje na pytania Polecam, co najważniejsze sprzedaje po 20 nasion a nie po 5 czy 3 za te same pieniądze
Dzięki agaszkrab, już go wypatrzyłam. Daj znać jak wysiejesz i coś zacznie wschodzić. Nie da się ukryć, że oferta, patrząc na pozostałe kusząca.
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
naprawdę miły gosciu się wydaje kusi mnie trochę aby kupić tez nasiona tej plumerii od niego, ale nie wiem, może poczekam, zobacze najpierw adenium, bo to mnie najbardziej interesuje. Ale tak w sumie to minie tylko 4 dni, jak zamówiłam u niego nasiona i jak będę je mieć
napisz mi proszę później Carsima czy zamówiłaś u niego nasionka. Porównamy może potem, roślinki od tego samego sprzedawcy. Mam nadzieję, że dostaniemy świeże nasionka i cosik z tego będzie a patrzyłaś może na te jego plumerie? 10nasionek, kuszące bo piękna roślina. Hodował ją może ktoś?
Tzn., ja póki co przeprowadzam mały wywiad środowiskowy ;)
Najpierw muszę wykombinować miejsce, ( zgromadzić potrzebne rzeczy) a z tym u mnie cienko, bo wszędzie kwiaty , ale jak zamówię, to dam znać, myślę, że skorzystam właśnie z jego oferty.
Co do Plumerii, widziałam, trzeba przyznać, że kwiaty kuszą. Coś czuję, że jak kupię to jedno i drugie, a co tam
Najpierw muszę wykombinować miejsce, ( zgromadzić potrzebne rzeczy) a z tym u mnie cienko, bo wszędzie kwiaty , ale jak zamówię, to dam znać, myślę, że skorzystam właśnie z jego oferty.
Co do Plumerii, widziałam, trzeba przyznać, że kwiaty kuszą. Coś czuję, że jak kupię to jedno i drugie, a co tam
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy
no mnie też właśnie kuszą mało kto opisuje jej hodowlę, może poczekam aż ktoś spróbuje i napisze jak mu idzie, więc może na wiosnę zaopatrzę się i w plumerię
- Wanda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś przyszło moje Adenium. Roślinka ma 20 cm. Wygląda całkiem nieźle. Niepokoją mnie tylko te 2 liście zasychające. Nie wiem, urwać je, czy zostawić? Odsączałam na ręcznikach papierowych, bo w doniczce miała niemal błoto. Wyjęłam z doniczki i podłoże wymieszałam z piaskiem pół na pół. Mam wrażenie, że pozostawienie Adenium w tym błotku nie wyszło by mu na zdrowie.
Wando, kupowałaś może na allegro? Widziałam kilka sadzonek, jednak obawiam się właśnie ich stanu po dotarciu.
Pozdrawiam
Storczyki Carismy
Storczyki Carismy