Adenium obesum (Róża pustyni )cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Re: Róża pustyni

Post »

Wtrącę moje przysłowiowe ,,trzy grosze'',osoba u ,której kupiłam nasionka napisała(urywki),,temperatura ziemi powinna oscylować w granicy20-25stC.W niższej temp.np.15stC jest niższy odsetek kiełkujących nasion".Ponieważ miałam tylko 4 sztuki do chwili wykiełkowania trzymałam je na poduszce elektrycznej nastawionej na jedynkę.Piszę o tym bo może będzie to pomocne w hodowli.Życzę powodzenia
Renia
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sie 2009, o 09:59

Post »

A tak się zastanawiam, bo może to nie ma znaczenia, ale na zdjęciach widziałam, że nasionka sa podłużne. Czy ma to znaczenie jak je włożę do ziemi? Chodzi o to czy je normalnie położyć czy w pionie dac? i jeśli w pionie to którą stroną do góry, bo on o ma z jednej strony jakies piórka tak?
Uczę się na błędach innych :)
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p
Od: 4 mar 2009, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam pytanie, macie może jakiegoś sprawdzonego ( względem ich kiełkowania ) sprzedawcę na allegro, gdzie można kupić nasionka? Zawsze to lepiej ze sprawdzonego źródła. Jeśli można poproszę o info tu lub na PW :)
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ja zamówiłam na allegro u szczepan 2331, niby bardzo dużo ma pozytywnych opinii, ale ja zamówiłam u niego gł dlatego, gdyż jako jedyny chyba oferuje 20 nasion, wiec jest szansa,że z takiej ilości cos jednak wykiełkuje :D ja czekam na paczuszkę, jak przyjdzie to napiszę.
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Nasionka kładzie się poziomo obojętnie jaką stroną i lekko przykryte ziemią.Kupowałam je ze względu na kolory u panimusi1,dwie sztuki 4,90gr.Gorąco polecam,obsługa i nasionka super,wszystkie wzeszły.
Renia
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

aha, to tak tez zrobię. A wiecie, wysłałam sms do tego Pana od którego zamówiłam nasionka, z pytaniem kiedy będzie paczuszka, bo dopiero wczoraj na poczcie wpłaciłam kasę, a on mi na to, że skoro wpłaciłam to już dziś mi wyśle i na piątek będę juz mieć nasionka ;:138 Nawet nie chce poczekać czy pieniądze naprawdę płyną mu na konto. Polecił mi też nasionka plumerii, bardzo podobna do adenium i równie piękna. Kurcze 1wszy raz trafia mi się taki sprzedawca, szybki, natychmiast odpisuje na pytania :) Polecam, co najważniejsze sprzedaje po 20 nasion a nie po 5 czy 3 za te same pieniądze
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Dzięki agaszkrab, już go wypatrzyłam. Daj znać jak wysiejesz i coś zacznie wschodzić. Nie da się ukryć, że oferta, patrząc na pozostałe kusząca.
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

naprawdę miły gosciu się wydaje :D kusi mnie trochę aby kupić tez nasiona tej plumerii od niego, ale nie wiem, może poczekam, zobacze najpierw adenium, bo to mnie najbardziej interesuje. Ale tak w sumie to minie tylko 4 dni, jak zamówiłam u niego nasiona i jak będę je mieć ;:138
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

napisz mi proszę później Carsima czy zamówiłaś u niego nasionka. Porównamy może potem, roślinki od tego samego sprzedawcy. Mam nadzieję, że dostaniemy świeże nasionka i cosik z tego będzie :D a patrzyłaś może na te jego plumerie? 10nasionek, kuszące bo piękna roślina. Hodował ją może ktoś?
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Tzn., ja póki co przeprowadzam mały wywiad środowiskowy ;)

Najpierw muszę wykombinować miejsce, ( zgromadzić potrzebne rzeczy) a z tym u mnie cienko, bo wszędzie kwiaty :lol: , ale jak zamówię, to dam znać, myślę, że skorzystam właśnie z jego oferty.

Co do Plumerii, widziałam, trzeba przyznać, że kwiaty kuszą. Coś czuję, że jak kupię to jedno i drugie, a co tam :D
Awatar użytkownika
agaszkrab
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

no mnie też właśnie kuszą :) mało kto opisuje jej hodowlę, może poczekam aż ktoś spróbuje i napisze jak mu idzie, więc może na wiosnę zaopatrzę się i w plumerię
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Dziś przyszło moje Adenium. Roślinka ma 20 cm. Wygląda całkiem nieźle. Niepokoją mnie tylko te 2 liście zasychające. Nie wiem, urwać je, czy zostawić? Odsączałam na ręcznikach papierowych, bo w doniczce miała niemal błoto. Wyjęłam z doniczki i podłoże wymieszałam z piaskiem pół na pół. Mam wrażenie, że pozostawienie Adenium w tym błotku nie wyszło by mu na zdrowie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Carisma
100p
100p

Post »

Wando, kupowałaś może na allegro? Widziałam kilka sadzonek, jednak obawiam się właśnie ich stanu po dotarciu.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”