ABC- cebula z nasion,rozsada cz.2
-
- 50p
- Od: 27 maja 2007, o 18:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady cz.2
W ubiegłym roku posiałam pod koniec marca, długo trwały wschody, już miałam ją wyrzucić . W efekcie urosła bardzo mała i nie byłam zadowolona z plonu. W tym roku chyba pośpieszyłam się i wysiałam 18 lutego szybko i ładnie wzeszła i niedługo będzie trzeba strzyc. No i jak tu ,,wstrzelić,, się w odpowiedni termin żeby trafić ze wschodami, pogodą itp.
Pozdrawiam- Teresa
-
- 200p
- Od: 8 cze 2015, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oto jest pytanie. A tak naprawdę to wszystko zależy chyba od pogody. U mnie w pracy kraczą, że niby noce w marcu często mają być z przymrozkami do -6... Mam nadzieję, że coś im się pokiełbasiło
- toldi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zaszłym roku to miałaś jeszcze kiepskie nasiona skoro tak długo wschodziły. W tym roku ocenisz jak przyjdzie czas sadzenia. Ja nauczony przykrym doświadczeniem każde kupione nasiona sprawdzam jaką mają zdolność kiełkowania, dziesięć nasion na wilgotny ręcznik papierowy i przezroczyste przykrycie. Obecnie mogę powiedzieć, że zakupiłem cztery rodzaje nasion Wolska,Sochaczewska, Rawska i Ailsa Craig wszystkie wzeszły w kilka dni min 70%. Rawska natomiast 0% słownie ZERO. Teraz siejąc mam pewność, że nie będę czekał za długo, no i że w ogóle coś wyrośnie.TessGa pisze:W ubiegłym roku posiałam pod koniec marca, długo trwały wschody, już miałam ją wyrzucić . W efekcie urosła bardzo mała i nie byłam zadowolona z plonu. W tym roku chyba pośpieszyłam się i wysiałam 18 lutego szybko i ładnie wzeszła i niedługo będzie trzeba strzyc. No i jak tu ,,wstrzelić,, się w odpowiedni termin żeby trafić ze wschodami, pogodą itp.
Pozdrawiam. Jacek
-
- 50p
- Od: 27 maja 2007, o 18:16
Słuszna uwaga Jacku, nie pomyślałam o tym żeby zrobić test kiełkowania - do zastosowania w tym sezonie i na przyszłość przy innych nasionach.
A tak nawiasem mówiąc ,to była to cebula Sochaczewska z ważnością do 2020 r , zachowała się jeszcze torebka z resztką nasion.
A tak nawiasem mówiąc ,to była to cebula Sochaczewska z ważnością do 2020 r , zachowała się jeszcze torebka z resztką nasion.
Pozdrawiam- Teresa
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
Ja się tak nadziałam w zeszłym roku na czerwoną, nie pamiętam odmiany ale nic nie wzeszło, a nie mogłam sprawdzić daty na opakowaniu bo wyrzuciłam. Następnym razem jak kupowałam nasiona w yymoejscu co tamte od razu sprawdzałam ważność
Pozdrawiam, Ewa
-
- 200p
- Od: 8 cze 2015, o 14:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zajrzałam do cebuli. Ailsa Craig w otoczkach puszcza kiełki. U Sochaczewskiej jeszcze nic nie widać.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
BobejGS Marzenia trzeba realizować! Nie potrafię wkleić zdjęcia z lipca 2011r ale widać na nim poletko olbrzymich cebul (na pewno nie ta skala ale...). Jeżeli na prawdę zależy Ci na takim widoku na swoim polu to po pierwsze musisz wyprodukować "wypasioną" rozsadę. Najlepiej jakiś głęboki multiplat np. wysokość 6 cm i w każdej minidoniczce umieść po 2-3 nasionka. Jak już nasiona wykiełkują a siewki wyprostują kolanko trzeba będzie wybrać najładniejsze siewki a resztę usunąć. Dobrze będzie też zastosować na etapie produkcji rozsady jakiś dopalacz (np. BioAlgeen S-90 lub BlackJak). Kluczem do sukcesu jest odpowiednie nawożenie ale do tego potrzebna jest odpowiednia rozstawa roślin. Rzędy co 30-40 cm a w rzędzie co 25-30 cm. Ja już dawno zrezygnowałem z uzyskiwania tak dużych cebul ale mój Teść (nasze działki przylegają do siebie) uwielbia uzyskiwać wielkie cebule nie stosując w dodatku nawożenia mineralnego. Osobną sprawą będzie też walka ze śmietką ale to dopiero w maju więc masz jeszcze trochę czasu by się do tego zadania przygotować. Musisz się też liczyć z koniecznością podlewania/nawadniania. Masz nadwyżkę nasion więc do roboty!!! Jakby co to pytaj, postaram się pomóc.
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Dzień dobry, zastanawiam się nad tunelem dla cebuli. Zamiast folii przykryłabym tunel gęstą firanką od połowy maja - takie zabezpieczenie ograniczy składanie jaj śmietki w cebuli ??. Może forma larwalna śmietki wyłazi dopiero w maju/czerwcu z ziemi i takie zabezpieczenie nic nie da bo już ziemia jest "zainfekowana" ? Ma ktoś już doświadczenie z taką okrywową uprawą cebuli ?
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- esony1
Uprawa cebuli od sadzenia do zbiorów pod osłoną Sprawdzę w tym roku, nie mam zbyt dużego poletka przeznaczonego pod cebulę . Dziękuję za link
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Edyta,
ja w zeszłym roku zrobiłam tunel z firanki dla cebuli, śmietka się nie przebiła, ale część zeżarły nicienie. No ale pierwszy raz miałam choć trochę swojej cebuli. Dodatkowo sypnęłam popiół w międzyrzędzia.
ja w zeszłym roku zrobiłam tunel z firanki dla cebuli, śmietka się nie przebiła, ale część zeżarły nicienie. No ale pierwszy raz miałam choć trochę swojej cebuli. Dodatkowo sypnęłam popiół w międzyrzędzia.
Iza
- esony1
Dzięki, też tak zrobię, a może aksamitki na nicienie powtykam między cebulę. Będzie ładnie i pożytecznie
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
Posadziłam aksamitki w pobliżu cebuli i nicieni nie było, a cebulka z rozsady po raz pierwszy udała mi się znakomicie. Śmietka też ją ominęła. W tym roku mam problem ze wschodami. Siana 17.02 Ailsa Craig i Exibition wzeszły w ilości 3 i 5 sztuk. Poszukiwania nasionek w ziemi skończyły się bez rezultatu. Chyba posieję jeszcze raz, ale do sprawdzonej ziemi z Pasłęka. Swoją drogą, czy to możliwe, by kupione w ubiegłym roku nasiona A.C. tak słabo wschodziły mimo, że okres przydatności nie minął ?