Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 lip 2017, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.7
To jak myślicie kiedy zatrzyma sobie ta moja dyńka bo raczej ze sklepowych nasion nic konkretnego nie wycisnę
-- 26 lip 2017, o 00:29 --
Telimenka oczko ma wodę mieszaną opadowa i z kranu tylko nie miejską mamy na działkach swoją studnie woda jest gruntowa.dolewam co 2 dzień w gorące dni bo używam do podlewania.
-- 26 lip 2017, o 00:29 --
Telimenka oczko ma wodę mieszaną opadowa i z kranu tylko nie miejską mamy na działkach swoją studnie woda jest gruntowa.dolewam co 2 dzień w gorące dni bo używam do podlewania.
-
oczko jest sztuczne mam w nim lilie i 11 karasi
-
Powiedzcie mi jak często i jakimi dawkami nawozicie swoje dynie??
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Z każdym podlewaniem podaję nawóz według zaleceń producenta.
- Skrzyp
- 100p
- Od: 17 maja 2016, o 15:24
Teraz zimne noce to po 23 - 27 OTT na dobę przyrasta
Jak było cieplej kilka dni wcześniej to ponad 30 OTT na dobę (maks 37 OTT)
Ważne żeby ciepłe noce były, to dynie będą rosły
Jak było cieplej kilka dni wcześniej to ponad 30 OTT na dobę (maks 37 OTT)
Ważne żeby ciepłe noce były, to dynie będą rosły
Pozdrawiam Krzysiek
moja jak stanęła na tych 20 cm. obwodu tak stoi - czy powodem takiego "letargu" może być podlewanie bardzo zimną kranówką (bez chloru)?
Pozdrawiam, Bogdan
- Sky12
- 200p
- Od: 10 wrz 2016, o 22:45
Bogdan jak dynia stoi już kilka dni to źle wróży. Masz rezerwową zawiązkę? Jakie geny ma dynia? Jak obecnie wygląda? Czy ma błyszczącą skórkę czy matową?
skórkę ma błyszczącą - za 1-2 dni będzie kwiat żeński na pierwszym pędzie bocznym na prawie 4 metrze od korzenia
myślę, że zapylę ten kwiat i zobacze co dalej.
Ten mój krzaczek to raczej miał ciężkie dzieciństwo i zauważyłem że teraz jest bardzo duży przyrost pędów i liści - może przez to stanęła ?
Wcześniej miałem zawiazki na bocznych, ale jak zobaczyłem tą zawiązkę na głównym to się w niej zakochałem i usunąłem resztę - teraz wiem - to był BŁĄD.
myślę, że zapylę ten kwiat i zobacze co dalej.
Ten mój krzaczek to raczej miał ciężkie dzieciństwo i zauważyłem że teraz jest bardzo duży przyrost pędów i liści - może przez to stanęła ?
Wcześniej miałem zawiazki na bocznych, ale jak zobaczyłem tą zawiązkę na głównym to się w niej zakochałem i usunąłem resztę - teraz wiem - to był BŁĄD.
Pozdrawiam, Bogdan
jak zabezpieczyć odcięty liść ? - kapie jak z kranu
sypnąłem ziemniaczaną, ale błyskawicznie przemoczyło i ... kap ... kap... kap
sypnąłem ziemniaczaną, ale błyskawicznie przemoczyło i ... kap ... kap... kap
Pozdrawiam, Bogdan
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja ogólnie nie zabezpieczam niczym. Odcinam liść czy pęd i tyle. Nie zwracałem dotychczas jakoś większej uwagi przy tym zabiegu.
- mdabr
- 200p
- Od: 12 paź 2014, o 17:06
- Kontakt:
Dziś przedostatni raz zmierzyłem pękniętą dynie squash (ostatni raz zmierzę jak będzie odcięta, na razie ją zostawiam i zobaczę jak się będzie zachowywać pęknięcie): 1052 Jutras DAP40 OTT726 cm.
Pozostałe:
- 1567 Lyons DAP37 OTT 730cm (bardzo zwolniła przez ostatnie dwa, można by winić za to pogodę ale pozostałe dynie rosną w miarę jednostajnie);
- 1445 Jutras * DAP43 OTT 747cm - rośnie stabilnie około 7-8kg na dobę;
- 2095 Willemijns DAP28 OTT 610cm - ta też rośnie bardzo fajnie i stabilnie około 12-13kg na dobę.
Pozostałe:
- 1567 Lyons DAP37 OTT 730cm (bardzo zwolniła przez ostatnie dwa, można by winić za to pogodę ale pozostałe dynie rosną w miarę jednostajnie);
- 1445 Jutras * DAP43 OTT 747cm - rośnie stabilnie około 7-8kg na dobę;
- 2095 Willemijns DAP28 OTT 610cm - ta też rośnie bardzo fajnie i stabilnie około 12-13kg na dobę.
Pozdrawiam, Mateusz
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko mało prawdopodobne.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
Bogdan61
Ja często sam przycinam liście, inaczej nie opanował bym gąszczu i nie mógł bym dojść do innych warzyw, ułamał mi się też pęd główny na początku lipca, nic się nie dzieje, bez paniki, dynia sobie poradzi. W zeszłym roku ciąłem też pędy boczne, bo atakowały sąsiada.
Mój Willemijns2095 ostatnie dni miał przyrostów OTT16, 15, a wczoraj tylko 10. Tendencja spadkowa.
Podlałem kristalonem pomarańczowym i florovitem. Wreszcie mam dziś słońce i ponoć ma trochę grzać w najbliższych dniach. Jest nadzieja. Plusem małych przyrostów jest to, że nie pęka, wszystko ładnie wygląda przy ogonku i dupce.
Ja często sam przycinam liście, inaczej nie opanował bym gąszczu i nie mógł bym dojść do innych warzyw, ułamał mi się też pęd główny na początku lipca, nic się nie dzieje, bez paniki, dynia sobie poradzi. W zeszłym roku ciąłem też pędy boczne, bo atakowały sąsiada.
Mój Willemijns2095 ostatnie dni miał przyrostów OTT16, 15, a wczoraj tylko 10. Tendencja spadkowa.
Podlałem kristalonem pomarańczowym i florovitem. Wreszcie mam dziś słońce i ponoć ma trochę grzać w najbliższych dniach. Jest nadzieja. Plusem małych przyrostów jest to, że nie pęka, wszystko ładnie wygląda przy ogonku i dupce.
mdabr Ładnie Ci to rośnie w tym roku, tunel też swoje zrobił, jaki gabaryt na te 4 krzaki ?