Róże u Doroty - mój mały różany raj, sezon 2017/2018

Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże u Doroty - mój mały różany raj, sezon 2017,2018

Post »

Ja już nic nie piszę Dorotko ;:196 tylko głośno wzdycham do tych cudnie kwitnących krzewów achhhhhh ;:167 ;:167 . Moje też nie najgorzej w tym roku kwitną ,a najbardziej jestem zadowolona z Charlesa Austina po ubiegłorocznym katastroficznym kwitnieniu .Boscobel i Abraham aż się przestraszyłam ,że zbyt mało miejsca mu zostawiłam, a Gardenka powolutku rozwija swoje kwiaty jest cudna i nie żałuję ,że ja kupiłam ;:180
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko w cale się nie dziwię, że zakochałaś się w austinkach, mając takie krzaczyska ;:oj , też bym pałała do nich bezgraniczną miłością.
To chyba miłość wzajemna ;:224
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
x-ja-a

Post »

A ja się cieszyłam, że moje Boscobel mają sporo pąków ;:306 Twój szaleje to mało powiedziane ;:oj I nie tylko on. Ja jestem przekonana, że końskie złotko dużo daje, ale Twoja miłość do tych krzewów to ich główny pokarm. One czują, że są tak bardzo kochane, więc idą na całość. Cudowne ;:167
Fajnie mi się czyta jak piszesz o Bravo, bo ja mam podobnie z Zumbą. Też wszystko pakuje do dzioba jak dziecko, moi sąsiedzi po ileś razy dziennie słyszą mnie jak krzyczę "Co tam żresz znowu?!" I też gustuje w pąkach róż :roll: Na szczęście nie kopie pod różami. Woli podkopywać świerki :) Fajnie, że Harry nie tylko przekonał się do malca, ale jeszcze odnalazł w nim towarzysza do zabaw ;:65
Nie musisz nic pisać, bo baaardzo dobrze wiem, że teraz masz mniej czasu, ale fotki wrzucaj jak najczęściej. Wyznaczasz nam cele, do których dążymy i nawet jeśli ich nie osiągniemy, to jednak miło jest mieć wzór :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szok,normalnie szok jakie Ty masz ukwiecone róże ;:oj Oblepione kwiatami,zjawiskowe ;:167
Boscobel obłędny,u mnie może ze 3 kwiatki będzie miał.Jak na tę chwilę zachwycam się Lady of Shalott ;:108
Bathsheba ma ogromne kwiaty i upakowane po brzegi,ładnie pachnie? Moja będzie miała trochę kwiatów,ładnie przyrasta,a była posadzona wiosną ;:215 Princesse Anne u Ciebie cudo,czekam na moją ;:108
Piesio robi Ci szkody,wyhasa się i uspokoi.Trochę to potrwa,może za rok znudzi mu się?
Ja wczoraj wykonałam oprysk,inaczej moje róże by poległy.Mszyce dosłownie oblepiły większość róż,takiego roku to nie pamiętam.
Wszystko rośnie w przyspieszonym tempie,w czerwcu pewnie liliowce zakwitną i lilie jak tak dalej pójdzie ;:oj

Miłego ogrodowania Dorotko ;:196 Lecę spać z cudnymi obrazkami przed oczyma ;:170
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Róże u Ciebie, jak zwykle przepiękne ;:63 . Trochę tylko mało zdjęć :( .
Posłuchałam Cię i podlewam swoje, jak pomidory. Efekty widać już po miesiącu. Są dużo mocniejsze i mają sporo kwiatów. Ten rok jest i tak niesamowity, jeśli chodzi o kwitnienie roślin, ale uważam, że na moim piachu, taka dawka nawozu i wody, musi przynieść efekty. Nowe róże mam od 2 lat, więc za wiele jeszcze nie mogę wymagać, ale jest super.
Zastanawiam się tylko, jak Ty dajesz radę podlewać swoje "hektary" z różami ;:224 . Ja sobie ledwie radzę ;:213 .
;:196
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

DOrotko, Boscobel zjawiskowy :shock: Też go mam, ale nie umywa się do Twojego.Trochę źle go posadziłam, bo ma chyba zbyt dużo cienia i jest dosłownie cieniem twojego.
Cieszę się że już rozpoczął się spektakl w twoim różanym raju. Zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam na ciąg dalszy :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Dorotko nie napiszę nic, niech ta emotikonka powie wszystko : ;:oj . Pięknie ! ;:138
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

No nie, przestanę przychodzić do Ciebie, bo nie będę mogła teraz zasnąć. Obłędne są Twoje róże, a Boscobel jak z obrazka. Tyle kwiatów mają, jak Ty to robisz?
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Witajcie! :wit

Czas na zaległe odpowiedzi, chociaż zastanawiam się czy będziecie mieli chęć to czytać...Nie mogę jednak pominąć Waszych wpisów, bo to niegrzecznie. I chociaż z dużym poślizgiem to jednak postaram się odpowiedzieć, a opóźnienie chociaż w części zrekompensować zdjęciami :oops:

Obrazek

Igala, dziękuję ;:196

Wreszcie Jubille Celebration nie trzeba podziwiać na leżąco

Obrazek

Werka, pewnie Twoje róże też już dają pokaz. Namawiam Cię w dalszym ciągu na własny wątek. Może uchylisz furtkę do ogrodu? :)

Obrazek

Aniu - Annes, kolor Darcey rzeczywiście ma piękny, bo to cudna róża ;:167

Obrazek

Moniko - Shire, mnie również do serca przypadła Darcey. Na dodatek kwitnie na bogato i nie sprawia żadnych kłopotów ;:167

Obrazek

Tolinko, Munstead Wood uwielbiam ;:215 , ma prześliczny kolor i cudne kwiaty, ale Darcey Bussel ma zgrabniejszy pokrój i nie rozłazi się tak na boki.

A to nowość od Austina - James L. Austin

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko, no właśnie róże w tym roku szaleją. Nie tylko dostały przyspieszenia, ale niektóre już kończą pierwszy rzut. Teraz trzeba się będzie brać za cięcie przekwitniętych kwiatów ;:202 Upalna pogoda niezbyt sprzyja i mocno skraca ten cudny czas.

Obrazek

Aniu - Taro, też jestem tego zdania, że to cudna panna ;:108

Obrazek

Irenko, Darcey jest jaśniejsza od Munstead Wood. Kolor dość trudny do określenia. Coś pomiędzy amarantem, a fuksją. Nie jestem specjalistką od kolorów, więc trudno mi precyzyjnie określić jej barwę :roll:

Obrazek

Elwi, Bravo jakoś na szczęście pozostawił ją w spokoju. Wybiera sobie inne i te skrupulatnie obdziera pąków ;:306

Kolejna nówka Austina - Dame Judy Dench. Pierwszy dzień kwitnienia.

Obrazek

Trzeci dzień - kwiat jaśnieje, ale pomimo upałów nadal jest w świetnej kondycji ;:215

Obrazek

Wiolu, zdjęć robię dużo, tylko nie mam kiedy tego wszystkiego zmniejszyć i podpisać ;:209 Dzień leci za dniem i na bieżąco jakoś mi się nie udaje. A w tej chwili cały ogród jest w kwiatach. Widok nieziemski, że o zapachu nie wspomnę Obrazek

Obrazek

Elu, to było tylko preludium. Od tamtej pory dużo się zmieniło, ale czas nie pozwolił dzielić się z Wami każdą rozwiniętą różą :roll: W tym tygodniu idę na urlop, więc mam nadzieję, że trochę nadrobię. Nie wiem tylko, czy będzie jeszcze co pokazywać, bo upały i susza przyspieszają przekwitanie i nie pozwalają się delektować popisem królowych.

Obrazek

Alexio ;:196 Darcey nie jest już taką nówką, bo kupiłam ją w 2016 roku. To jej trzeci sezon.
Ta odmiana dla mnie całkowicie obca, więc musiałam o niej poczytać. Na stronach Austina piszą m. in. , że ona jest jedną z lepszych i zdrowszych odmian wyhodowanych w ostatnich latach... oni tak piszą o większości swoich odmian
Fakt, że tak piszą i wcale się nie dziwię, bo to typowy marketing. Inaczej nikt nie kupi róży, o której hodowca napisze, że jest chorowita, bądź słabo kwitnie. Ale rzeczywiście moja przez pierwsze dwa sezony nie chorowała i kwitła na bogato, powtarzając trzykrotnie bez żadnego wysiłku. A jeśli chodzi o kolor, to na pewno nie jest czerwona.

Obrazek

Iwonko
, futrzasta różyczka podbiła moje serce bez reszty ;:167 To, że psoci, kopie doły, wyłamuje pędy róż, zjada pączki - to wszystko mu wybaczam. Ten wiek ma swoje prawa, a ogród musi przetrwać, bo nie ma wyjścia. Pocieszam się, że w przyszłym roku będzie mądrzejszy i trochę się ustatkuje.

Obrazek

Alutka, ;:196 zaraz tam wejście smoka ;:170 Urodziwa ta Darcey, to trzeba jej przyznać.

Obrazek

Obrazek

Zabrakło uśmieszków, więc zapraszam na krótką przerwę.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aneczko, u Ciebie już szał kolorów i róże dają popis na całego. Szkoda, że ten najpiękniejszy czas skraca nam zbyt upalna pogoda. U mnie również susza, a na deszcz póki co się nie zanosi :roll: Trzeba podlewać, choć to nie to samo.
A Bravo nie tylko pomyziany, ale i ucałowany.

Obrazek

Marlenko, widziałam Twoje ślicznotki i trzeba przyznać, że prezentują się iście po królewsku ;:180

Obrazek

Ewa - Pashmina, moja Evelyn co prawda nie powaliła mnie na kolana ilością kwiatów. I chociaż ma trzy pędy na krzyż, to po raz pierwszy, te pędy są na tyle silne, że utrzymują kwiaty w pionie. A kwiaty trzeba przyznać, że ma prześliczne ;:215

Obrazek

Aniu - anabuko, teraz jest najpiękniejszy czas i chociaż zamiast wiosny mamy od razu lato, a róże rozpoczęły kwitnienie o dwa tygodnie wcześniej, to może dzięki temu zdążą zakwitnąć w tym sezonie trzy razy? :uszy

Herzogin Christiana praktycznie biała

Obrazek

Teresko, i ja lubię jak krzak jest obsypany kwiatami :heja Niestety nie każda róża nas zadowala. Ja w tym tygodniu pożegnałam Chandos Beauty. Nie dała sobie rady po zimie. Przycięłam ją mocno i niby odbiła. Po czym te małe pędy zaczęły jej zamierać i usychać. Musiałam ją wykopać, bo nic by z tego nie wyszło.

Obrazek

Ed, dziękuję za miłe słowo ;:168

Obrazek

Pozostałe odpowiedzi w najbliższym czasie. Na koniec jeszcze kilka fotek.

Kolejna nowość od Austina - Sophy's Rose

Obrazek

Obrazek

I jeszcze jedna - Emily Bronte

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Crocus Rose całkowicie wymknął się spod kontroli. Wiosną dostał nową kratkę i wydawało mi się, że ona wystarczy na jakiś czas...Ha, ha - on miał inny plan. Rozwalił się na rabacie i zajął miejsce z jednej strony Sharifie Asma, a z drugiej całkowicie stłamsił Wisley 2008, która nie ma czym oddychać Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Dorotko u mnie też susza , a kwiaty kwitną jeden dzień i więdną , też jestem zakochana w Austinkach Sophy, s mam już 2 rok i krzaczek ładny , bardzo podoba mi się Emilly , w ofercie wyglądała mniej okazała , ale Twoje zdjęcie ją pokazuje ładną , będę ją obserwować u Ciebie.
Moje nowości jesienne i wiosenne , jeszcze w powijakach :wit ;:3
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Cześć Dorotko, pokazujesz wspaniałe róże ;:180 kwitną masą kwiatów, a od Abrahama Derby oczu nie mogłam oderwać. ;:170
U Ciebie był już szał kwiatów, a ja czekałam i czekałam na pierwsze kwiaty i ciągle oglądałam tylko pączusie. Dopiero 31 maja
rozwinął się pierwszy kwiat i w ciągu 4 dni nastąpiła eksplozja kwiecia. Robię zdjęcia i czekam na możliwość wstawiania zdjęć przez fotosik.
James L. Austin jest bardzo fajny, ciekawe jak kolor będzie się utrzymywał. Chyba Dame Judi Dench miała być bardziej w kolorze Batsheby.
Będę ciekawa jak ocenisz nowe róże Austina. Emily Bronte ma ładny kwiat i kolor. :D
Zapomniałam przekazać głaskanko dla maluszka :;230
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Dorotko, masz tak cudownie w ogrodzie, że ja bym tam chyba padła ze szczęścia ;:oj Wszystkie są okazałe, przepiękne, zdrowe, cudnie skomponowane, romantyczne i niezwykle piękne. ;:167
Przepraszam, że nie doczytałam, ale jak duży masz ogród i ile lat uprawiasz już róże? Ile trzeba czekać na takie piękno? Ile ich masz w sumie? Pewnie pisałaś już o tym nie raz, ale wiesz jak to z czasem teraz, każdemu ucieka za szybko i przeoczy się łatwo takie rzeczy.
Cudownie!!! ;:180
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Dorotko... ;:168
Jestem pod ogromnym wrażeniem... to niesamowite, że masz takie cudne i wielkie róże... kurcze no...
moje ani w połowie nie są takie... zimę niby przetrwały dobrze, ale musiałam i tak nisko ciąć... teraz czekam aż odbudują krzaczki... ale kiedy to będzie... ;:224
W ostatnim Twoim wpisie w moim wątku, napisałaś że nie mam kręcić nosem na Lady of Shalott... no miałaś rację.... jest śliczna, a krzaczek buduje jak żadna inna... nawet ten mikrutki gratis jest w lepszym stanie niż te bardziej wypasione sadzonki które dostałam... no to mam dwie Lady, i nie żałuję...

aha... Dorotko, a powiedz mi jak u Ciebie rośnie Parfum F.C. .. ?... moja jest niska jak diabli, i nie wiem czy ona tak ma i czy jej nie przesadzić ...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dobrze Ania powiedziała : szok,normalnie szok jakie Ty masz zjawiskowa róże.
Zawsze je podziwiam. Wielkie szerokie krzaki
.Całe ukwiecone.
Moje nawet w połowie takie nie są ;:145
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”