Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Siew, pikowanie ,rozsada pomidorów cz.8
Według prognoz -4 . W poprzednim ochłodzeniu nad ranem temperatura spadała do - 7 .
Rośliny przetrwały , ale widziałam że nie miały komfortowo .
Teraz wysadziłam już 3 ogórki , 2 papryki i 3 rodzynki i o te rośliny się martwię .
Rośliny przetrwały , ale widziałam że nie miały komfortowo .
Teraz wysadziłam już 3 ogórki , 2 papryki i 3 rodzynki i o te rośliny się martwię .
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Wczoraj do foliaka wstawiłam dużą beczkę i napełniłam wodą. Ma chyba 200l. Myślę, że woda w słoneczne dni będzie się nagrzewać, a nocą oddawać temperaturę...
Trzymam w nim siewki pomidora, papryki, ogórka, melona, zaraz dołączą cukinie.
Po upływie ochłodzenia chciałabym nie powracać do domu z doniczkami, tylko zostawiać na noc.
Trzymam w nim siewki pomidora, papryki, ogórka, melona, zaraz dołączą cukinie.
Po upływie ochłodzenia chciałabym nie powracać do domu z doniczkami, tylko zostawiać na noc.
Anna
-
Zapomniałam o beczkach z wodą . Kilka lat temu stawiałam na beczkę z wodą tacę z rozsadą i jak pamiętam
rano na termometrze było tam około 20 stopni .
Byle tylko słońce przyświeciło a z tym może być słabo .
rano na termometrze było tam około 20 stopni .
Byle tylko słońce przyświeciło a z tym może być słabo .
-
- 50p
- Od: 30 gru 2024, o 15:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie ta siewka z czerwoną nóżką nie bardzo na pomidora wygląda.Zielona Rakieta pisze: ↑30 mar 2025, o 13:11
U mnie podobna sytuacja w odmianie Oxheart - nasiona z oryginalnego sklepowego opakowania. Oprócz kolorem łodygi, pomidorek różni się również liściami
![]()
Masz bardziej aktualne zdjęcia, by się upewnić co to jest?
-
Taka głupia to ja nie jestem .
Beczki z wodą już ustawiłam . Moje beczki są niebieskie , dla poprawy efektu nałożyłam na nie czarne worki .

Beczki z wodą już ustawiłam . Moje beczki są niebieskie , dla poprawy efektu nałożyłam na nie czarne worki .
- krabik
- 500p
Aniu, to ja też beczkę ubiorę w czarny worek. Jutro poobserwuję temperatury
Porównywałyśmy z koleżanką siewki pomidora, wysiewane w ten sam dzień. Ona używa własnej ziemi na bazie kompostu liściowego. U mnie Aura. To pomidorki u niej bardziej zielone, zdecydowanie grubsze. Jednak podłoże jest szalenie ważne.

Porównywałyśmy z koleżanką siewki pomidora, wysiewane w ten sam dzień. Ona używa własnej ziemi na bazie kompostu liściowego. U mnie Aura. To pomidorki u niej bardziej zielone, zdecydowanie grubsze. Jednak podłoże jest szalenie ważne.
Anna
-
To prawda .
Wróciłam z okrywania roślin . Odkręciłam dekiel beczki i ręką sprawdzałam temperaturę wody - mogłabym się w niej umyć .
Wróciłam z okrywania roślin . Odkręciłam dekiel beczki i ręką sprawdzałam temperaturę wody - mogłabym się w niej umyć .

- Robertkicia25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27

Aniu , to nie był trolling myślałem że podasz szczegóły tak wysoko panującej rano temperatury

Jak ubrane beczki mają pomóc, to super .

Ja nie wstawiam beczek , bo na tunel, ale z foli o długości 470cm , to by i tak nic nie dało na przymrozki

U mnie blacha dosyć tyle grzeje , ale rano . Odrazu robi się ciepła gdy tylko słoneczko na nią zaświeci.

W twoje inspekty ze styropianu , to lepiej były by butelki z wodą położone koło pomidorków, jak stojące obok beczki, a może rozsady włożyć na noc do beczki na pływające deski.

Aniu super , że woda jak do kąpania, a ile stopni podskoczyła temperatura w tunelu po odkręcaniu beczki? Trochę głupie pytanie , ale jestem ciekawy porównałaś ?

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Robertkicia25 +
Aniu krabik jutro będzie sauna w tunelu
A po za tym jedną z ziemi która mogę polecić, to Target podłoże uniwersalne w nim pomidorki rosną ładne zieloniutkie
A druga jeszcze lepsza , bo pulchniejsza, to ziemia WESTLAND PODŁOŻE ZIEMIA DOMOWY OGRÓDEK DO WARZYW ZIÓŁ POMIDORÓW .

A po za tym jedną z ziemi która mogę polecić, to Target podłoże uniwersalne w nim pomidorki rosną ładne zieloniutkie

A druga jeszcze lepsza , bo pulchniejsza, to ziemia WESTLAND PODŁOŻE ZIEMIA DOMOWY OGRÓDEK DO WARZYW ZIÓŁ POMIDORÓW .

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- krabik
- 500p
Robert, masz rację, u nas jutro ma być 18 ℃. Tylko dalsze prognozy coraz mniej radosne, oby się nie sprawdziło.
Dziękuję, zapiszę nazwę podłoża, na ten rok już wystarczy, ale w przyszłości sprawdzę.
Dziękuję, zapiszę nazwę podłoża, na ten rok już wystarczy, ale w przyszłości sprawdzę.
Anna
-
Przy okrywaniu roślin położyłam termometr na beczce i rano sprawdzę , dodam że woda nie nagrzewała się dzisiaj od rana
Wstawiłam beczki koło południa .
Rozsady na beczkach stały w dużych pojemnikach dodatkowo przykryte , chyba kocem .
Blacha szybko się nagrzewa i szybko stygnie . Mur dłużej oddaje ciepło .
Westland drogi , raz miałam ale cena zniechęcająca .
Wstawiłam beczki koło południa .
Rozsady na beczkach stały w dużych pojemnikach dodatkowo przykryte , chyba kocem .
Blacha szybko się nagrzewa i szybko stygnie . Mur dłużej oddaje ciepło .
Westland drogi , raz miałam ale cena zniechęcająca .
- Robertkicia25 +
Aniusiu cieszę się , że mnie rozumiesz.
To drugie podłoże jest troszkę droższe, jest też bardziej puszyste.
U mnie ma być 15 lub 16 będę obserwował, bo coś ostatnio mocno zawyżyli temperatury . Z chęcią bym posadził 10 pierwszych pomidorów, ale jak przymrozi, to dostaną mocno po dupie, albo nic z nich nie zostanie . Muszę czekać, a na długoterminowej , to cały kwiecień z niskimi temperaturami w nocy zapowiadają.
Oby się mylili .

To drugie podłoże jest troszkę droższe, jest też bardziej puszyste.
U mnie ma być 15 lub 16 będę obserwował, bo coś ostatnio mocno zawyżyli temperatury . Z chęcią bym posadził 10 pierwszych pomidorów, ale jak przymrozi, to dostaną mocno po dupie, albo nic z nich nie zostanie . Muszę czekać, a na długoterminowej , to cały kwiecień z niskimi temperaturami w nocy zapowiadają.

Oby się mylili .

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- krabik
- 500p

Mnie w tym tygodniu czeka pikowanie. Będzie więcej doniczek

Anna
-
Mnie też czeka pikowanie i kiedy miną przymrozki rozsadę w pudłach ustawię na beczkach .