tomekb1 pisze:...I nie ważne jakie wtedy będą warunki pogodowe, bo w doniczkach zawsze ziemia będzie cieplejsza niż grunt...
Jesteś tego pewien? To zostaw doniczki na dworze na noc w okolicach "Zimnej Zośki" i porównaj potem z tymi co są wtedy w gruncie. Doniczki są mocno niestabilne jeśli chodzi o temperaturę (i wilgotność), więc trzeba obserwować pogodę i niestety nachodzić się z nimi.
No i proste pytanie Czy tak rozwinięty kalus jest podstawą do przeniesienia sadzonki do doniczki i dalszego postawienia jej na parapecie ? sztobr był ukorzeniany w wodzie
A lepiej wsadzić ją w większą np 2-3 l doniczkę czy taką mniejszą np, 05, litra ? Obydwie mam w wariantach wąskich a wysokich tzn. 2-3 litry to ok. 25 cm a 0,5 litra może 13 cm.
Możesz ten odcinek sztobra potraktować jako podpórkę dla latorośli. Obetniesz jak latorośl urośnie na tyle, że będziesz mógł przywiązać ją do jakiegoś palika.
Wcześniej traktowałem go jako magazyn jedzenia. Teraz jak ma już korzonki, to jej nie chcę okaleczać i osłabiać. Może najlepiej to uciąć na wiosnę 2019?
Temat po części powiązany więc stwierdziłem że zapytam w tym wątku.
Otóż pobierałem sztobry z moich jednorocznych sadzonek, starając się pozostawić po dwa oczka na winoroślach.
Z czterech dwie sadzonki zaczęły żyć, a pozostałe dwie nie.
Te co pąki w nich nie ruszyły, płaczą. Domyślam się że źle oceniłem pąki w chwili przycinania i że już one nie wystartują.
Co można z tym zrobić? Próbować coś zaszczepić? Rośliny same coś z tym zrobią? Czy może jak nie ma żywych pąków to i rośliny są na straconej pozycji?
Pozdrawiam
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz "Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze."Sokrates
Jeżeli nie ma pąków a rośliny żyją, to spokojnie poradzą sobie. Zawsze coś wypuszczą tylko później. Nie powineś się tym martwić. Bardziej ciekawi mnie rozmiar sztobrów z jednorocznego krzaka chyba są cieniutkie.
jabu pisze: Bardziej ciekawi mnie rozmiar sztobrów z jednorocznego krzaka chyba są cieniutkie.
Część jest dość cienka. To co wybrałem jest w przedziale 5-7mm. W środę będzie już 4 tygodnie jak są w ukorzeniarce i większości pąki już ruszyły. Myśle że będzie dobrze
Dzięki za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie, Mateusz "Kiedy w ogrodzie zwiędły już najpiękniejsze kwiaty
i chwasty wydają się urocze."Sokrates