Ech - chyba jutro pojade kupić albo Miedzian, albo Amistar, jak inni doradzają.
Ps. Czy w takim wypadku zaraza też złapie ogórka? Posadziałam w tym roku melonowego - i czekam z ciekawością na niego

a dlaczego ? ja pryskałam podczas kwitnięcia..janhel41 pisze:Osobiście nie radze stosować Miedzianu gdy już kwitną pomidory
A co do ogórków melonowych to moje drugie podejście jest w tym roku. W poprzednim miałam jedną sadzonkę, rosła, rosła.. ale zginęła.
A Ridomil Gold? Jest w handlu a nie jest dopuszczony?janhel41 pisze:Aktualne środki chemiczne dopuszczone do obrotu w 2011 r
pomidory
przeciw zarazie ziemniaczanej
[AMISTAR 250 SC, ACROBAT MZ 69 WG, CURZATE Cu 49,5 WP/ M 72,5 WP,
MILDEX 711,9 WG, ANTRACOL 70 WG]
Wymienione środki należy stosować przemiennie.Osobiście nie radze stosować Miedzianu gdy już kwitną pomidory
Możesz ,ale istotne jest zachowanie odpowiedniego stężenia, co nie zawsze jest możliwe w warunkach "działkowych", potrzebna waga.Może to skończyć się poparzeniem kwiatów.Dlatego np przy opryskiwaniu Brzoskwiń zaleca się stosowanie tego środka tylko jesienią.iwonas85 pisze:a dlaczego ? ja pryskałam podczas kwitnięcia..janhel41 pisze:Osobiście nie radze stosować Miedzianu gdy już kwitną pomidory