Mój mały, piękny świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały, piękny świat

Post »

Dosiu, ale fajne zakupy poczyniłaś ;:oj ;:138 ;:138 jeżówkami i ja bym nie pogardziła, piękne są ;:138
Cubanę jesienią na pewno kupie, już nawet wiem gdzie posadzę :tan
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Super zakupy-tułacza widzę między żurawkami-bardzo go lubię
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu, ta jeżówka nazywa się Honeydew.
Dopiero zaczynam z jeżówkami ale już są moją miłością. Pierwszą jeżówkę posadziłam w tamtym roku i nie mogłam się napatrzeć jakie różne stadia mają jej kwiaty. Płatki na początku są ostre, później kwiat się rozwija żeby na końcu wywinąć płatki na dół :) Nie znam nazwy tej jeżówki ale widzę, że niektóre mają podobnie.
A juz najbardziej to podobają mi się śroki jeżówek. Niektóre spiczaste, inne zaokrąglone, jeszcze inne pełne małych płatków. Cudowne sa jeżówki, w zupełności podzielam Twoją pasję.

Patrycjo, te pełne są piękne, nie? Mnie też urzekają. Ale te z ciemnymi środkami a zwłaszcza tymi spiczastymi też są cudowne. Polecam! Na Twoim ogródku możesz posadzić wcale niemałą ich kolekcję.

Dziękuję Ci Mario za ciepłe słowa na temat mojego ogrodu. Słyszeć pochwały od Ciebie to naprawdę dla mnie wielki honor, bo jesteś specjalistką od róż :D Wypatrzyłam u Ciebie bardzo ładną, falbankową - Compassion. Długo trzyma kwiaty ta róża? Pachnie?

Teresko, Tobie odpowiem "nieogrodowo". Bardzo lubię Twój usmiech na zdjęciu profilowym :D Musisz być bardzo sympatyczną osobą :D

Dorotko, a ten tułacz jak rośnie? jest wysoki? Mocno się rozrasta? Nie ma żadnego doświadczenia z nim, wypatrzyłam go w internecie i jak tylko zobaczyłam w szkółce to kupiłam dwa egzemplarze. :D

Dzisiaj był cudowny dzień, jakiś taki bardzo dłuuugi :) Zdążyłam zrobić wiele rzeczy, które uwielbiam, poczuć klimat mojego ogrodu, domu i co najważniejsze - odpocząć.
Na takie dni czekam, takich wyczekuję i takie staram się wykreować :) To taki dzień bez zaplanowanych zadań, w którym robię to co lubię ja, ewentualnie to co lubią moi bliscy :wink:
Bo dzisiejszym dniu jestem w stanie jutro rano wstać i rozpocząć bardzo trudny i stesujący tydzień. Wiem, że dam radę i wiem, że za tydzień też postaram się wygospodarować sobie taką leniwą i pełną przyjemności niedzielę. Oby takich niedziel w naszym życiu było jak najwięcej. Życzę Wam tego z całego serca.

Za Wasze zdrowie - pyszne mohito, orzeźwiające i rozluźniające :wink:
Obrazek
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Tułacz nie jest wysoki-kilkanaście cm maksymalnie ,rozrasta się rozłogami i bywa ekspansywny,są osoby które się go pozbywają ,ale mnie to nie przeszkadza w tym roku między żurawkami rośnie i wcale nie mam zamiaru go wykopać -mimo tego to piękna roślina
Awatar użytkownika
obita
500p
500p
Od: 4 lip 2014, o 13:16

Post »

No urzekające,fakt ;:108 Mam glinę więc nie wiem czy dadzą radę :( No ale spróbować przecież można :D

Mochito ;:173
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dosiu dziękuję za podanie nazwy tej jeżówki, którą zakupiłaś. Urzekła mnie. I muszę ją mieć.
A twoja ulubiona to Rasberry Truffle. Sprawdź sobie i porównaj, bo mam podobną pod taka nazwą. Może to ona.
Kiedy się ponownie wybierasz do szkółki?. Czy ta szkółka wysyła rośliny?
A tułaczem się nie martw, bo tak znów szybko się nie namnaża.
Poczęstowałam się mohito. ;:215
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Dorotko - byłam u Ciebie w poszukiwaniu tułacza ale zamiast niego wypatrzyłam inne rarytasy. Kusisz mnie tymi budlejami :wink: Jak na razie obiecałam sobie, że ich akurat nie kupię, bo to duże kcrzaczyska i trzeba je umiejętnie zaaranżować no ale... patrząc na Twoje rarytasy zaczynam się łamać ;:223
A obok w szkółce jest kilka ciekawych gatunków....

Patrycjo, wykop większy dołk, dodać dobrej ziemi i będą rosły. A glina lepsza niż piach bo trzyma wodę ;:333

Alu, dziękuję za nazwę jeżówki, to na pewno ta. Niedosyć, że ma piękny kolor to jeszcze piękne, pełne i włochate brzuszki :D na razie nie planuję podróży do szkółki ale gdzieś miałam do nich telefon. Jak znajdę to Ci wyślę na pw. Jak w tamtym roku rozmawiałam z właścicielami to mi mówili, że zaczynali od sprzedaży przez internet.

A mohitem się częstujcie. Jak zabraknie to zrobię nowe :D
Awatar użytkownika
obita
500p
500p

Post »

Dosiu z tym dołkiem świetny pomysł :D Nie wpadłabym na to sama :roll: Bardzo podobają mi się te różowe no i od teraz te pełne weszły na moja " zielona listę chciejstw" ;:173 ( a ta lista dłuuuga. Terenu mi braknie ;:224 )
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dobry wieczór, leniwe niedziele ja ja to lubię, kiedy czas jakby wolniej biegnie ;:170 chwilo trwaj.
Dojrzałam projekt i realizację, świetne posunięcie ;:333 jestem ciekawa czy decyzja już podjęta co do nasadzeń?
Żurawki to świetny pomysł ale w jednym gatunku (czerwone) naprzemiennie z ostnicami- to mój typ :wink:
Sopotu zazdroszczę pozytywnie ;:167 jestem nim oczarowana.
Ściskam mocno ;:196
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Patrycjo, też już masz listę chciejstw? ;:306 No to wpadłaś jak my wszyscy. Witaj w klubie ogrodowo zakręconych.
A na pocieszenie Ci powiem, że listwa chciejstw jest zawsze :) Nawet jak już Ci się wydaje, że masz większość roślin, które chciałaś to trafiasz na forum na jakiś ogród w którym Cię zachwyci coś czego do tej pory nie potrzebowałaś i już lista powstaje od nowa ;:306

Witaj Aguś. Decyzja podjęta - będzie kolorowo :D Najwyżej za rok będę przesadzała.
A Sopotem tak się zauroczyłam, że zmieniłam planu urlopowe i zamiast zwiedzać dalekie krainy jadę właśnie tam - z rowerami :D
Ps. Ty mi zawsze powiesz nazwę rośliny, której nie znam :D I to jest właśnie cenne, że mogę się rozwijać. Nie znałam ostnicy.

Pierwsze nasadzenia w nowej aranżacji przedogródka - posadziłam kupione wczoraj żurawki
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ogniście :D kolory pięknie odbijają się na zielonym tle ;:333 ja mimo wszystko lubię harmonię i umiar.
Piękne jest to, że możemy spacerować po tak różnych ogrodach i śledzić pomysły forumowych przyjaciół.
Wakacje w Sopocie :uszy kiedy wyjeżdżacie?
Awatar użytkownika
obita
500p
500p

Post »

Dosiu wiem jak to działa :lol: Już to przerabiałam parę lat temu z parapetowcami :;230 Teraz na 2 parapetach mam ponad 30 phalenopsisów :;230

To czerwone na pierwszym zdjęciu to klon palmowy? :D
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Aguś, wyjeżdżamy w sierpniu. Ciągnie mnie tam bardzo. Sama jestem zaskoczona, że tak się zakochałam w Trójmieście. Bardzo dobrze się tam czuję a wyjazd z rowerami to dodatkowy atut.
To prawda - fajnie że każdy ma inny gust. Na tym forum są chyba tylko i wyłącznie ludzie, którzy sami tworzą swoje ogrody więc możemy oglądać różne pomysły.
Jeśli chodzi o nasadzenia to łączę powtarzalność z różnorodnością :D Sadzę coś w sposób powtarzalny ale jest to nasadzenie nie z jednej a z kilku roślin. Na szczęście mam duży ogród i w razie gdyby coś mi się nie spodobało przesadzę w inne miejsce. Robię tak dlatego, że jest zbyt wiele roślin które mi się podobają i które zapraszam do swojego ogrodu :D Trudno by mi było zdecydować się tylko na jedną odmianę żurawki - tyle jest pięknych odmian. Chodzę później i oglądam każdą roślinkę.
A u Ciebie lubię bywać :D nie tylko dlatego, że jest tam pięknie ale również dlatego, że piszesz o swoich przemyśleniach na temat życia. Pozdrawiam serdecznie.

Patrycjo, tak to klon palmowy. 30 roślinek na dwóch parapetach ??? ;:202 O rany, przypominają mi się moje pierwsze lata małżeństwa a właściwie narzeczeństwa, kiedy to próbowałam sama wyhodować rośliny balkonowe - szałwię, aksamitki i takie tam. Przeznaczyłam na to nie tylko parapety ale i cały pokój w naszym mieszkaniu. A tych pokoi było raptem dwa :) To były czasy... :D Do tej pory mąż i moja mama mi o tym przypominają. No cóż, lepiej być pozytywnie zakręconym niż nic nie robić, prawda?
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dosiu :wit
w takich obrazkach pokazałaś Sopot ,że w sierpniu z syna rodzina chętnie to miasto zwiedzę
zwłaszcza róże , piękne ,czy one rosną w parku? bo morze mam u siebie
pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Dosiu, myślałam, że masz bliżej do Trójmiasta ;:202 Ja mieszkam na Śląsku i mam nie całe 600km.
Wiśc odległość mamy podobną :wink:
Super poczyniłaś zakupy ;:108 Żurawki kocham i wszędzie gdzie się do je wpycham :lol:
Po raz pierwszy, u znajomej, widziałam ostnice na żywo w kompozycji z lawendą i hortensjami. Coś pięknego ! Też na nie zachorowałam, ale w tym roku już odpuszczam.........
Twoim klonem jestem zauroczona ;:oj Piękny krzak!
Cieszę się, że wczoraj odpoczęłaś, każdej z nas taki dzień jest potrzebny ;:168
Pozdrawiam.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”