Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
Re: Rozmnażanie róż przez ukorzenianie pędów
Jak ukorzeniłaś pędy?
- mamiroma4
- 500p
- Od: 24 sie 2015, o 08:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A więc po kilku dniach coś zaczyna z pędów wychodzić. Fotka w domu wieczorem . Zapodałem ukorzeniacz.
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Teraz ??? Przy takich temperaturach mogą się ukorzenić ???
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- mamiroma4
- 500p
Czytałem, że muszą mieć ciepło, więc mają bo są na południowym oknie. Jednak trzeba uważać i często wietrzyć by nie gniły..dosłownie. Coś wyrosło z pędów, jeszcze dokładnie nie wiem co,ale to nie kolce 

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Może byś podał sposób w jaki ukorzeniałeś te pędy Romku?
Pyta o to wyżej logan18,pytam ja i wiele osób pewnie chciałoby wiedzieć jak odnieść sukces.
Podawanie informacji typu 'moje już rosną" czy
"muszą mieć ciepło" to za mało by dzielić się na forum informacją z użytkownikami
Pyta o to wyżej logan18,pytam ja i wiele osób pewnie chciałoby wiedzieć jak odnieść sukces.
Podawanie informacji typu 'moje już rosną" czy
"muszą mieć ciepło" to za mało by dzielić się na forum informacją z użytkownikami

- mamiroma4
- 500p
No spoko ok ok . W pracy uciąłem pęd świeży jakiejś róży (długość 40 cm) Pociąłem na 4 równe odcinki. Do doniczki na dno dałem trochę kamieni,ziemię z piaskiem wymieszałem i trochę skorupek,zrobiłem cztery dołki ,a tam wsypałem ukorzeniacz. Włożyłem pędy w dołki podlałem i przykryłem przeźroczystym pudełkiem. Czekałem 10 dni i coś z boków pędów wyrasta. Cała filozofia. 

-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Teraz jest pora na ukorzenianie zielonych pędów z liśćmi. Dwa tygodnie i korzeń może już wystawać dołem z doniczki.
-
- 200p
- Od: 18 gru 2016, o 14:35
To że wyrasta liść to nie konieczne ukorzenione.
- mamiroma4
- 500p
Moje niestety zgniły 
-- 24 cze 2018, o 00:52 --
Moje niestety zgniły

-- 24 cze 2018, o 00:52 --
Moje niestety zgniły

-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Minął ponad miesiąc ale wszystkie pędy z liśćmi są zielone i z dołu doniczki wystają białe korzonki. Wczoraj odkryłam folię bo zapowiadali deszczowe dni.
To ukorzenianie bardzo mnie kręci, ale mam prawie same młode róże, dopiero od jesieni,mają w większości cienkie jeszcze pędy. Czy jest sens ukorzeniać takie słabe pędy, czy zaczekać z tym do przyszłego roku, aż się wzmocnią?
- Marta+
- 200p
- Od: 4 wrz 2016, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Posłusznie melduję
że moje 5 sadzonek (,,przepis" jest na str 41, aktualizacje na kolejnych) przeżyło piekielne upały w samej ziemi bez piasku, w malutkich doniczkach produkcyjnych, co więcej- mają nowe pędy i kto wie, może jedna zdąży zakwitnąć. Tylko coś do góry nie chcą rosnąć 

Czy można jeszcze próbować ukorzenić pędy róż? Jeśli można, to czy zrobić to w domu i zostawić je na zimę w domu, czy można próbować w ogrodzie?
Według mnie można spróbować, bo nic nie stoi na przeszkodzie. Może uda się ukorzenić patyczek przed nadejściem chłodów, a jeśli nie to trudno. Nic nie tracisz przecież. Ja bym ukorzeniał w gruncie, w ogrodzie. Należy przykryć to starym słoikiem lub plastikową butelką i cierpliwie czekać, jednak codziennie podlewając sadzonkę. Jak masz jakiś ukorzeniacz to go zastosuj. Moja mama tak ukorzeniała róże o różnych porach roku, ja też tak robiłem i było ok. Z kilku patyczków jak ci się przyjmie jeden czy dwa to super. W domu ukorzenianie nie wychodzi mi bo jest za ciepło, wilgotno i sadzonka mimo, że wietrzona szybko pada. W ogrodzie wg mnie najlepsze miejsce jest do sadzonkowania róż, ale i innych roślin.
Pozdrawiam
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;
Dawid
https://www.instagram.com/eko.gardener/" onclick="window.open(this.href);return false;