Tykwa - warzywo, piękna ozdoba, tysiące zastosowań, cz.2
Re: Tykwa, warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań cz.2
Dziś wszystkie tykwy zerwałam i zabrałam do domu - straszą przymrozkami w terenach podgórskich.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Mustysia Z tej Cobry to rzeczywiście masz okaz patrząc na rozmiar, taką ogromną to miałam w zeszłym roku, teraz ciutkę mniejsze ale za to wecej. Teraz największe to Martin Hause od Eli151 

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
I długo się takie kobry suszyły?
Jako swieżynka nie rozrożniam jeszcze wszystkich gatunkow ale pewnie to ta wielka grucha? W centralnym miejscu na trzecim zdjeciu przy donicach.
Masz bardzo dużo odmian
Ja w przyszlym roku tez planuje urozmaicić hodowle o mowe odmiany. Już poczyniłam nawet pierwsze kroki w tym celu.
Chętnie też zakupiłabym nasiona od forumowiczów ;)
Jako swieżynka nie rozrożniam jeszcze wszystkich gatunkow ale pewnie to ta wielka grucha? W centralnym miejscu na trzecim zdjeciu przy donicach.
Masz bardzo dużo odmian

Ja w przyszlym roku tez planuje urozmaicić hodowle o mowe odmiany. Już poczyniłam nawet pierwsze kroki w tym celu.
Chętnie też zakupiłabym nasiona od forumowiczów ;)
mustysia
- krynka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne te Cobry macie
Ciekawa jestem,czy macie już plany,co z nich będzie po ususzeniu?
Ja w tym roku mam tylko butelkowe, porosły olbrzymie- jeszcze wiszą na krzakach ,ale już wkrótce muszę je zerwać. Póki co są nadal bardzo ciężkie i zastanawiam się,jak je będę suszyć? Obawiam się,że powieszone na sznurku za ogonek będą opadać.
Czy można je suszyć nie podwieszone,tylko np w pozycji stojącej/leżącej?

Ciekawa jestem,czy macie już plany,co z nich będzie po ususzeniu?

Ja w tym roku mam tylko butelkowe, porosły olbrzymie- jeszcze wiszą na krzakach ,ale już wkrótce muszę je zerwać. Póki co są nadal bardzo ciężkie i zastanawiam się,jak je będę suszyć? Obawiam się,że powieszone na sznurku za ogonek będą opadać.
Czy można je suszyć nie podwieszone,tylko np w pozycji stojącej/leżącej?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Violunia
- 200p
Mustysia Cobra to Twoja na pierwszych trzech fotach a moje po lewej stronie w centralnym miejscu u mnie to centkowana Perfaroma i jasnozielone największe Martin hause. Jak będziesz chciała nasionka to u nas działa zasada dzielenia się nasionami co kto ma. Tych nasion w tywach akurat jest bardzo dużo więc można obdzielić połowę forum he he.
Krynka nie susz na stojąco ani leżąco bo nie moze stykać sie z niczym przy suszeniu a ogonek jak utniesz przy zbiorach wyzej razem z kawałkiem pędy to nie ma prawa Ci się urwać. Pomysłów zawsze jest moc a w internecie ile tego...
aaa i jeszcze jak długo się suszą to juz tu było pisane, długo akurat Cobry długo i poczytaj Mustysia jak je pielęgnować w czasie suszenia bo może czasem wyjsc pleśń.
Krynka nie susz na stojąco ani leżąco bo nie moze stykać sie z niczym przy suszeniu a ogonek jak utniesz przy zbiorach wyzej razem z kawałkiem pędy to nie ma prawa Ci się urwać. Pomysłów zawsze jest moc a w internecie ile tego...

aaa i jeszcze jak długo się suszą to juz tu było pisane, długo akurat Cobry długo i poczytaj Mustysia jak je pielęgnować w czasie suszenia bo może czasem wyjsc pleśń.
Violka
Violka
Ja swoje suszę tak jak na zdjęciu poniżej w siatkach na cebulę czy ziemniaki. Na razie wiszą w mieszkaniu ale dziś albo jutro powędrują do suszarni. Dostałam je od kolegi, który za krótko poobcinał im ogonki.

No i mam pytanie..mam na działce posadzone cobry. Mają one to charakterystyczne zgrubienie na szyjce. No a to poniżej? to też cobra? czy może jest to jakaś inna odmiana? Czy może to być ta sama cętkowana Parfaroma o której pisze Violunia?

Violunia zanim poczytałam o suszeniu zdążyłam już jedną tykwę zepsuć. Za wcześnie ją okorowałam przez co wysychała za szybko i mam efefkt.. pęknięta szyjka z obu stron i zdeformowana kulka. No ale człowiek uczy się na błędach. Teraz już nadrobiłam i przeczytałam o suszeniu. Reszty korować nie będę. Niech schną takie jak są.

No i czy ta zniszczona to też Cobra? czy może jakieś inne ustrojstwo..? .ma taką grubą i prostą szyjkę a nie ze zgrubieniem
Zdjęcie przed korowaniem.

A może zniszczyła się dlatego, że kupiłam ją w tesco i może nie była dostatecznie dojrzała? ale kupując sprawdzałam paznokciem, była twarda i paznokieć się nie wbijał.

No i mam pytanie..mam na działce posadzone cobry. Mają one to charakterystyczne zgrubienie na szyjce. No a to poniżej? to też cobra? czy może jest to jakaś inna odmiana? Czy może to być ta sama cętkowana Parfaroma o której pisze Violunia?

Violunia zanim poczytałam o suszeniu zdążyłam już jedną tykwę zepsuć. Za wcześnie ją okorowałam przez co wysychała za szybko i mam efefkt.. pęknięta szyjka z obu stron i zdeformowana kulka. No ale człowiek uczy się na błędach. Teraz już nadrobiłam i przeczytałam o suszeniu. Reszty korować nie będę. Niech schną takie jak są.

No i czy ta zniszczona to też Cobra? czy może jakieś inne ustrojstwo..? .ma taką grubą i prostą szyjkę a nie ze zgrubieniem
Zdjęcie przed korowaniem.

A może zniszczyła się dlatego, że kupiłam ją w tesco i może nie była dostatecznie dojrzała? ale kupując sprawdzałam paznokciem, była twarda i paznokieć się nie wbijał.
mustysia
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
mustysia, źle osuszona tykwa to nie tylko efekt szybkiego schnięcia. Przyczyną pomarszczonego owocu są cienkie ścianki. Krzak nie dał rady odpowiednio odżywić owocu i oto efekt.
Jednym słowem była niedajrzała?
bo gdyby wisiała dłużej na krzaku miała by grubsze ścianki. A ja ją kupilam 12 wrzesnia..czyli miałaby szanse jeszcze z miesiąc dojrzewać na krzaku.

mustysia
Violunia! Nawet nie wiesz jak mnie to ucieszyło, że Martin house ode mnie są największe.
To wspaniale. Ja mam dwie Martin House: jedna mała, druga wielka, a w zasadzie ogromna.
Fotka robiona jakiś czas temu wiec możliwe, że od tego czasu jeszcze urosła. Muszę ją ściąć, bo już pierwszy przymrozek był dziś nad ranem.
Kilka dni temu sprawdzałam jej ciężar-jest bardzo ciężka.

Fotka robiona jakiś czas temu wiec możliwe, że od tego czasu jeszcze urosła. Muszę ją ściąć, bo już pierwszy przymrozek był dziś nad ranem.
Kilka dni temu sprawdzałam jej ciężar-jest bardzo ciężka.

- patasko
mustysia, nie, po prostu krzak nie dał rady i wolał już zakończyć wzrost tej tykwy...
W tym roku posucha, tylko 9
Verruquese de maurice:

Marenka speckled:

Apple, taka niedorobiona:

Wężowe, dwie speckled i jedna zwyczajna:

Te mają po 133 i 135 cm:

W tym roku posucha, tylko 9

Verruquese de maurice:

Marenka speckled:

Apple, taka niedorobiona:

Wężowe, dwie speckled i jedna zwyczajna:

Te mają po 133 i 135 cm:

- Violunia
- 200p
Patasko ale extra jest ta Verruquese de maurice, na wiosnę poproszę o jej nasionka z pewnoscią o ile będziesz ją otwierał.
Violka
Violka
- Violunia
- 200p
A tak z ciekawości Elu zmierz swoją te największą Martin House, ja tez ide mierzyć swoją.
Violka
Violka
- Violunia
- 200p
53 cm na długość a na pękatość czyli w obwodzie ma 68 cm.
Violka
Violka
- patasko
Violunia, Maurice od dołu niestety (albo stedy
) gnije. Jeżeli zgnilizna zacznie postępować to nasiona będą już wkrótce, a jeśli zostanie tak jak jest to powędruje jako ozdoba, i będzie z niej robiona najpewniej lampa za jakiś czas.