Mój ogród - Ewelina - 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Ewelino,trafiłaś na piękną odmianę mieczyków.Jeżeli faktycznie będzie taki kolor,to bedą orginalne.Nigdy jeszcze tak ciemnych kwiatów nie widziałam.
Pochodziłam po Twoim wiosennym ogrodzie,jak zwykle bardzo mi się podobało :P
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko czy mogłabyś pokazać zdjęcie samej sosny himalajskiej?Jak bardzo się ona rozrasta ,czy od dołu jest gęsta?Bardzo mi się podoba,a mam mały ogródek :cry:
Tak w ogóle to cię podziwiam :lol: jak ty się ze wszystkim wyrabiasz :piękny zadbany,duży ogród,śliczne kwiaty domowe,dużo czasu dla Forum i jeszcze masz czas na zadbanie o wystrój domu :shock: twój styl domu też mi się bardzo podoba. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

inag1 pisze:Ewelino,trafiłaś na piękną odmianę mieczyków.Jeżeli faktycznie będzie taki kolor,to bedą orginalne.Nigdy jeszcze tak ciemnych kwiatów nie widziałam.
Ja też jeszcze takich nie widziałam i dlatego mnie zachwyciły ( i barwą , i kształtem kwiatów). To Gladiolus Violetta.Mam nadzieję , że kolor będzie taki , jak na etykiecie :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Lady-r pisze:Ewelinko czy mogłabyś pokazać zdjęcie samej sosny himalajskiej?Jak bardzo się ona rozrasta ,czy od dołu jest gęsta?Bardzo mi się podoba,a mam mały ogródek :cry:
Tak w ogóle to cię podziwiam :lol: jak ty się ze wszystkim wyrabiasz :piękny zadbany,duży ogród,śliczne kwiaty domowe,dużo czasu dla Forum i jeszcze masz czas na zadbanie o wystrój domu :shock: twój styl domu też mi się bardzo podoba. :wink:
Dziękuję za miłe słowa :oops: i zaraz odpowiadam : więc ja się nie wyrabiam...doba jest dla mnie za krótka, a praca chyba mnie lubi, bo zawsze mam jakieś zaległości. Na szczęście zawodowo czas pracy mam nienormowany(pomagam mężowi wtedy , gdy to konieczne), dużo więc jestem w domu, dzieci prawie dorosłe i prawie samodzielne...A dom,wnętrze , ogród i rośliny domowe to zaraz po rodzince , moje "oczko w głowie". :D Na forum czasu mam niewiele , działam coraz mniej systematycznie...nie do wszystkich wątków zaglądam , bo nie daję rady :(

Teraz o sośnie - no , niezłe dostałam od Ciebie zadanie. Przejrzałam masę zdjęć i okazuje się ,że nie mam zdjęć tej sosny zaraz po posadzeniu :( Miała wtedy ok. 50-60cm. wys. Rośnie u nas od 2000r. Dziś ma ok. 2 -2,5 m. wys. i jakieś 3m. średnicy.
Sosna himalajska (Pinus wallichiana,syn. griffithi) = wysokie drzewo o dość szybkim przyroście(30- 50cm. na sezon). Ma naturalnie lekko stożkowaty pokrój. Można ją mocno ciąć i formować , co prowadzi do wyraźnego zagęszczenia.
U nas przez pierwsze 3-4 lata rosła swobodnie, miała duże przyrosty i stożkowaty kształt. Potem, za namową znajomej ,ścięliśmy ponad metr czubka, aby nadać jej bardziej kulisty kształt. Teraz co roku wiosną jest nieco formowana- przycinam jej to, co za długie lub niekształtne.Zrobiła się ładna , dość gęsta i dorodna.

Wklejam zdjęcia z ostatnich lat.Pierwsze chyba z 2002 roku. Widać ,że pokrój jest stożkowaty. Sosna całkiem z prawej strony)

Obrazek

Kolejne zdj. są z 2006 i 2007 roku, już po ścięciu czuba - ma kształt bardziej kulisty.

Obrazek Obrazek

Pytałaś , czy jest od dołu gęsta? -Nawet bardzo , co chyba dobrze widać :D
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Ale ładnie wiosnę widać :lol: ta sosna jest gęsta śliczne wygląda już mówiłam mężowi ze taka musimy nabyć tylko czy mi nie zdziczeje jak ją posadzę w sąsiedztwie tych tradycyjnych leśnych sosen :?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Ewelinko!
Sosna jest rzeczywiście przecudnej urody!!!!Dobrze,że będę miała spory ogród,bo miejsce dla niej musi się znaleźć! :lol:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Beatko, u mnie w ogrodzie rośnie kilka odmian sosen ; tych tradycyjnych, jak mówisz , czyli polnych jest 6.
Dlaczego "himalajka" ma zdziczeć w ich sąsiedztwie ? Ja mam ogród pełen wielkich drzew, cienisty. To taki ogród w cieniu sosen , ale jakoś nic w nim nie dziczeje :)Popatrz sama:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Faktycznie ta sosna szeroko się rozrasta :shock: znalazłam gdzieś ,że do 5 metrów średnicy.Bardzo mi się podoba i zastanawiam się czy zmieści mi się w ogródku :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Ewelinko kochana czy ja twojego ogródka nie widziałam juz w jakiejś prasie ;:111
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Już sobie wyobrażam Ewelinko,jak pięknie pachnie olejkami eterycznymi w Twoim ogrodzie w upalne ,letnie popołudnie.

Wyobrażnia działa na zwiększonych obrotach!Posiedziałam na Twoim tarasie skąpanym w słońcu i....właściwie z przykrością wracam do rzeczywistości :evil: :evil: :evil:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

nezka pisze:Ewelinko kochana czy ja twojego ogródka nie widziałam już w jakiejś prasie ;:111
;:228 Mogłaś widzieć...Był w "Moim pięknym ogrodzie" i w "Twoim ogrodniku" :)

basow@ pisze:
Już sobie wyobrażam Ewelinko,jak pięknie pachnie olejkami eterycznymi w Twoim ogrodzie w upalne ,letnie popołudnie.

Wyobrażnia działa na zwiększonych obrotach!Posiedziałam na Twoim tarasie skąpanym w słońcu i....właściwie z przykrością wracam do rzeczywistości
Posiedziałaś??? Na czym? Przecież stół i krzesła są właśnie u renowacji przed kolejnym sezonem...Ale cieszę się , że byłaś:)
Awatar użytkownika
nezka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2007, o 19:21

Post »

Ewelina pisze:
nezka pisze:Ewelinko kochana czy ja twojego ogródka nie widziałam już w jakiejś prasie ;:111
;:228 Mogłaś widzieć...Był w "Moim pięknym ogrodzie" i w "Twoim ogrodniku" :)
Wiedziałam :lol: , najbardziej podobały mi się dzbany, jutro sobie przewertuję w którym to było nr MPO.
Moje gratulacje Ewelinko ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mam ten numer "Pięknego ogrodu" :D od razu poznałam. :lol:
Mój ogródek cz.1
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”