Mój ogród - Ewelina - 2008r
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelinko czy mogłabyś pokazać zdjęcie samej sosny himalajskiej?Jak bardzo się ona rozrasta ,czy od dołu jest gęsta?Bardzo mi się podoba,a mam mały ogródek
Tak w ogóle to cię podziwiam jak ty się ze wszystkim wyrabiasz :piękny zadbany,duży ogród,śliczne kwiaty domowe,dużo czasu dla Forum i jeszcze masz czas na zadbanie o wystrój domu twój styl domu też mi się bardzo podoba.
Tak w ogóle to cię podziwiam jak ty się ze wszystkim wyrabiasz :piękny zadbany,duży ogród,śliczne kwiaty domowe,dużo czasu dla Forum i jeszcze masz czas na zadbanie o wystrój domu twój styl domu też mi się bardzo podoba.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Ja też jeszcze takich nie widziałam i dlatego mnie zachwyciły ( i barwą , i kształtem kwiatów). To Gladiolus Violetta.Mam nadzieję , że kolor będzie taki , jak na etykiecieinag1 pisze:Ewelino,trafiłaś na piękną odmianę mieczyków.Jeżeli faktycznie będzie taki kolor,to bedą orginalne.Nigdy jeszcze tak ciemnych kwiatów nie widziałam.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Dziękuję za miłe słowa i zaraz odpowiadam : więc ja się nie wyrabiam...doba jest dla mnie za krótka, a praca chyba mnie lubi, bo zawsze mam jakieś zaległości. Na szczęście zawodowo czas pracy mam nienormowany(pomagam mężowi wtedy , gdy to konieczne), dużo więc jestem w domu, dzieci prawie dorosłe i prawie samodzielne...A dom,wnętrze , ogród i rośliny domowe to zaraz po rodzince , moje "oczko w głowie". Na forum czasu mam niewiele , działam coraz mniej systematycznie...nie do wszystkich wątków zaglądam , bo nie daję radyLady-r pisze:Ewelinko czy mogłabyś pokazać zdjęcie samej sosny himalajskiej?Jak bardzo się ona rozrasta ,czy od dołu jest gęsta?Bardzo mi się podoba,a mam mały ogródek
Teraz o sośnie - no , niezłe dostałam od Ciebie zadanie. Przejrzałam masę zdjęć i okazuje się ,że nie mam zdjęć tej sosny zaraz po posadzeniu Miała wtedy ok. 50-60cm. wys. Rośnie u nas od 2000r. Dziś ma ok. 2 -2,5 m. wys. i jakieś 3m. średnicy.
Sosna himalajska (Pinus wallichiana,syn. griffithi) = wysokie drzewo o dość szybkim przyroście(30- 50cm. na sezon). Ma naturalnie lekko stożkowaty pokrój. Można ją mocno ciąć i formować , co prowadzi do wyraźnego zagęszczenia.
U nas przez pierwsze 3-4 lata rosła swobodnie, miała duże przyrosty i stożkowaty kształt. Potem, za namową znajomej ,ścięliśmy ponad metr czubka, aby nadać jej bardziej kulisty kształt. Teraz co roku wiosną jest nieco formowana- przycinam jej to, co za długie lub niekształtne.Zrobiła się ładna , dość gęsta i dorodna.
Wklejam zdjęcia z ostatnich lat.Pierwsze chyba z 2002 roku. Widać ,że pokrój jest stożkowaty. Sosna całkiem z prawej strony)
Kolejne zdj. są z 2006 i 2007 roku, już po ścięciu czuba - ma kształt bardziej kulisty.
Pytałaś , czy jest od dołu gęsta? -Nawet bardzo , co chyba dobrze widać
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Faktycznie ta sosna szeroko się rozrasta znalazłam gdzieś ,że do 5 metrów średnicy.Bardzo mi się podoba i zastanawiam się czy zmieści mi się w ogródku
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
;:228 Mogłaś widzieć...Był w "Moim pięknym ogrodzie" i w "Twoim ogrodniku"nezka pisze:Ewelinko kochana czy ja twojego ogródka nie widziałam już w jakiejś prasie
Posiedziałaś??? Na czym? Przecież stół i krzesła są właśnie u renowacji przed kolejnym sezonem...Ale cieszę się , że byłaś:)basow@ pisze:
Już sobie wyobrażam Ewelinko,jak pięknie pachnie olejkami eterycznymi w Twoim ogrodzie w upalne ,letnie popołudnie.
Wyobrażnia działa na zwiększonych obrotach!Posiedziałam na Twoim tarasie skąpanym w słońcu i....właściwie z przykrością wracam do rzeczywistości
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
Mam ten numer "Pięknego ogrodu" od razu poznałam.
Mój ogródek cz.1
Mój ogródek cz.1