CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.4
@julia246
Może są to po prostu korzonki i można przyrost oddzielić od rośliny i posadzić jako nową roślinkę. Mogą to być też wiązki przewodzące tzw.nerwy. Moje Epifilum tak zareagowało na raptowną zmianę warunków, kiedy to zabrałam go z dworu do już ogrzewanego mieszkania. Nerwy rosły w normalnym tempie, kiedy blaszka liściowa już spowolniła wzrost. Potem "igiełki" zaczynały zasychać.
Być może się mylę, ale jakby na to nie patrzeć, to nie ma powodu do niepokoju.
Może są to po prostu korzonki i można przyrost oddzielić od rośliny i posadzić jako nową roślinkę. Mogą to być też wiązki przewodzące tzw.nerwy. Moje Epifilum tak zareagowało na raptowną zmianę warunków, kiedy to zabrałam go z dworu do już ogrzewanego mieszkania. Nerwy rosły w normalnym tempie, kiedy blaszka liściowa już spowolniła wzrost. Potem "igiełki" zaczynały zasychać.
Być może się mylę, ale jakby na to nie patrzeć, to nie ma powodu do niepokoju.
Pozdrawiam:)
@Ekspresja,
dziękuję Ci ślicznie za odpowiedz Myślę, że to faktycznie mogę być nerwy - niedawno przesadzałam grubosza. Może tak zareagował. Będę obserwować roślinkę
Pozdrawiam,
Julia
dziękuję Ci ślicznie za odpowiedz Myślę, że to faktycznie mogę być nerwy - niedawno przesadzałam grubosza. Może tak zareagował. Będę obserwować roślinkę
Pozdrawiam,
Julia
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To są korzonki i samo przesadzenie na ich wypuszczenie nie miało na to wpływu. Zdarza się, że grubosze (i nie tylko te sukulenty) wypuszczają je z łodyg. Jakbyś odcięła, sadzonki miałyby już korzonki "na start".
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
@ norbert76
Dziękuję ślicznie za odpowiedz Pomyślę w takim razie, czy ich nie odciąć.
Pozdrawiam serdecznie,
Julia
Dziękuję ślicznie za odpowiedz Pomyślę w takim razie, czy ich nie odciąć.
Pozdrawiam serdecznie,
Julia
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam problem z tym setiechinopsisem, już drugi kwiat ma zamiar rozkwitnąć, ale nic z tego, bo znowu zamiera. Co może być przyczyną?
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
Na myśl przychodzi mi albo ruszanie kaktusa czyli zmiana warunków oświetleniowych co może być przyczyną zrzucenia pąka albo zbyt mało wody w ostatnim okresie, tak więc kaktus aby chronić siebie zrzuca pąk, w przeciwnym razie za bardzo by się odwodnił. To przyczyny które przychodzą mi na szybko do głowy bez wiedzy gdzie go trzymasz i jak uprawiasz, przyczyna może być też oczywiście inna.
EDIT :
Jeszcze mi myśl przyszła, co właśnie Barbara uwzględniła, bo nie widzę żeby pąk był zasuszony - czy wiesz że ta roślinka kwitnie nocą ?
EDIT :
Jeszcze mi myśl przyszła, co właśnie Barbara uwzględniła, bo nie widzę żeby pąk był zasuszony - czy wiesz że ta roślinka kwitnie nocą ?
A nie przegapiłeś przypadkiem tego kwitnienia? Setiechinopsis kwitnie kilka godzin, przynajmniej u mnie tak jest.
- patasko
jandom1, przez myśl mi nie przeszło, że kwitnie nocą Zaglądam tam wcześnie rano i późnym wieczorem, pąk wyglądał tak samo. Namiot stoi w pełnym słońcu od rana do 17h, podlewam jak ziemia dobrze przeschnie. Cóż, w kolejce jest jeszcze jeden pąk, a widzę, że już produkuje kolejny.
-
- Od: 17 sie 2014, o 13:02
U mnie były rozkwitnięte już chyba koło 22/23, myślę że po prostu przegapiłeś nie wiedząc że trzeba szukać kwiatu nocą, bo pąk wygląda właśnie na przekwitnięty a nie jakby zamierał. Jak uda Ci się go zobaczyć to powąchaj - ma naprawdę ładny zapach
- patasko
Jasne, że poniucham następnym razem trzeba będzie tam zajrzeć około północy. Chyba że przeniosę doniczkę tuż przed kwitnieniem do domu
-
- 200p
- Od: 25 cze 2017, o 11:39
Zauważyłem wczoraj iż jeden z litopsów ma uszkodzony naskórek u podstawy. https://zapodaj.net/b9a6ef42979f4.jpg.html
Natychmiast wyciągnąłem roślinkę z ziemi i zacząłem suszenie. Czy można go jeszcze uratować ? Jak postępować ?
Natychmiast wyciągnąłem roślinkę z ziemi i zacząłem suszenie. Czy można go jeszcze uratować ? Jak postępować ?
Pozdrawiam,
Sławek
Sławek