Richie i Orchidee
- zabkamarta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2017, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Richie i Orchidee
czyli to taki związek na stałe ciekawe czy się nie pokłócą na starość
Sądzę, że nie. Jednak ostatnio właśnie podoba mi się sadzenie kilku odmian do jednej doniczki. W sumie brakuje tam jeszcze Phal. lueddemanniany, ale już nie będę szalał Poczekam, aż reszta keików dorośnie
- zabkamarta
no może być to ciekawy widok w szczególności jakby razem zakwitły ja na razie nie mam takich szalonych pomysłów
Zobacz jaka to korzyść dla parapetu i twojego czasu. W jednej doniczce masz 3 storczyki, 3x więcej miejsca, 3x skrócisz czas podlewania
Musiałbym Ci kiedyś pokazać jak wygląda kilka kwitnących storczyków w jednej doniczce. Wtedy zobaczysz o co chodzi
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mogę polecić takie rozwiązanie, np. w jednej doniczce mam posadzone bodajże z 6 sabotków, w dwóch po dwa falenopsisy, a w jednej dwie katleje. Dziś trochę żałuję że w ten sposób reszty nie posadziłem, miałbym więcej wolnego miejsca.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zabkamarta
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak dla mnie to jest za duży pojemnik. Nie zapominajmy że storczyki lubią ciasne doniczki.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Najlepiej posadzić najpierw w jedną przezroczystą doniczkę i zrobić w niej dodatkowe dziurki, by była lepsza wentylacje powietrza w podłożu i korzeniach. Potem dopiero wsadzić do osłonki
Taże Marto możesz działać z przesadzaniem kilku roślin do jednej doniczki, zwłaszcza, że chcesz jeszcze zabrać się za hydroponikę
Taże Marto możesz działać z przesadzaniem kilku roślin do jednej doniczki, zwłaszcza, że chcesz jeszcze zabrać się za hydroponikę
- zabkamarta
Tak Norbercie to była znacznie za duża doniczka, przez co mój pomysł nie miał szans na powodzenie.norbert76 pisze:Jak dla mnie to jest za duży pojemnik. Nie zapominajmy że storczyki lubią ciasne doniczki.
No będę musiała spróbować, ale pierw testy singiel-hydro zrobię. Żeby nie mieć od razu dwóch storczyków na sumieniu.RichardK pisze:Taże Marto możesz działać z przesadzaniem kilku roślin do jednej doniczki, zwłaszcza, że chcesz jeszcze zabrać się za hydroponikę
Nie ma szans by w hydro ubić rośliny, keramzyt dopuszcza do korzeni powietrze, a jak jeszcze dorobisz kilka dodatkowych dziurek to nie ma mowy byś któregoś ubiła
- zabkamarta
Oj nie znasz moich możliwości ale faktycznie keramzyt da większy przepływ powietrza, więc powinno być mi trudniej dokonać dzieła zniszczenia
Nie podpuszczam Cię, ale nie dokonasz zniszczenia swoich podopiecznych
Tak naprawdę to hydroponika, albo pseudohydroponika, jest bezpieczna. Nawet dla amatorów i jest polecana jako forma reanimacji storczyków przez ich właścicieli. Którzy najpierw prawie ich zabili
Tak naprawdę to hydroponika, albo pseudohydroponika, jest bezpieczna. Nawet dla amatorów i jest polecana jako forma reanimacji storczyków przez ich właścicieli. Którzy najpierw prawie ich zabili