Iskrowe domowe
- iskraiskra
- 200p
- Od: 26 lis 2017, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Iskrowe domowe
I kolejna miła niespodzianka. Tym razem odratowaniec storczyk cudem uniknąwszy śmietnika stwierdził, że chyba jednak wporzo się tu mieszka
Przejechał 300km z tym pędem i jednym wtedy zalążkiem pączka. Przeżył przesadzenie, przemieszczanie, czyszczenie korzeni itp i o to efekt
a pączków naprodukował się 8 ! i basal keiki !
Przejechał 300km z tym pędem i jednym wtedy zalążkiem pączka. Przeżył przesadzenie, przemieszczanie, czyszczenie korzeni itp i o to efekt
a pączków naprodukował się 8 ! i basal keiki !
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bardzo ciekawy wzór na kwiatach. Dobrze, że uniknął śmietnika. Teraz okazuje wdzięczność. Czy ja dobrze widzę? Tuż obok storczyka wdzięczy się fikus retusa?
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- iskraiskra
- 200p
Kolejny plamiaczek u mnie. W sumie to nawet fajny jest. Jak uda mi się kiedyś oddzielić keiki to kogoś nim obdaruję
A fikus.. nie wiem co to za odmiana natomiast rośnie jak głupi..choć też przeboje z nim miałam. Muszę go poobcinać na wiosnę bo ciut zdziczał ;) tzn już go obcinałam to odbił ze zdwojoną siłą. Za tymi wiechciami z przodu kryje się bonsai z malutkimi liśćmi, ale chyba nie umiem go formować a i trochę mi żal go ciąć jak tak fajnie rośnie.
Tak wygląda w całości.
http://imageshack.com/i/pmv8fuJ5j
Ach i dostałam wiadomość, że syngonium już czeka na mnie i niestety coś się sfatygowało w trakcie przeprowadzki i waham się czy zabierać hibiskusa bo jest bardzo duży a parapety z gumy nie są.
A fikus.. nie wiem co to za odmiana natomiast rośnie jak głupi..choć też przeboje z nim miałam. Muszę go poobcinać na wiosnę bo ciut zdziczał ;) tzn już go obcinałam to odbił ze zdwojoną siłą. Za tymi wiechciami z przodu kryje się bonsai z malutkimi liśćmi, ale chyba nie umiem go formować a i trochę mi żal go ciąć jak tak fajnie rośnie.
Tak wygląda w całości.
http://imageshack.com/i/pmv8fuJ5j
Ach i dostałam wiadomość, że syngonium już czeka na mnie i niestety coś się sfatygowało w trakcie przeprowadzki i waham się czy zabierać hibiskusa bo jest bardzo duży a parapety z gumy nie są.
- ivonar
Nie jestem ekspertem, ale moim zdaniem to fikus retusa. Mam takie. I też rosną w towarzystwie storczyków
Kiepsko je tu widać Na parapecie za storczykami. Jeszcze nie przycinałam. Rosną, jak chcą. Pokazuj inne roślinki, lubię podglądać
Kiepsko je tu widać Na parapecie za storczykami. Jeszcze nie przycinałam. Rosną, jak chcą. Pokazuj inne roślinki, lubię podglądać
Per aspera ad astra
- iskraiskra
- 200p
- Agata69
- 100p
- Od: 27 lut 2010, o 12:18
Ja też musiałam wpaśc pooglądac twoje kwiaty, cudne!!!
Widze ze Ty też masz słobośc do fikusów, musze powiedziec ze kilka razy miałam benjamina i nigdy mi sie nie uchował, niedawno kupiłam w markecie benjamina małą sadzonke i ciekawa jestem jak długo będę go miec, może masz kilka wskazówek jak go pielgnowac, Mam fikusa spreżystego od kilku lat i w sumie z nim nie mam wiekszych problemów, a właściwie zmieniam mu miejsce przynajmniej raz w roku jak choinke ubieram i chyba polubił te przeprowadzki, Nie wiem co ten benjamin taki kapryśny.
Widze ze Ty też masz słobośc do fikusów, musze powiedziec ze kilka razy miałam benjamina i nigdy mi sie nie uchował, niedawno kupiłam w markecie benjamina małą sadzonke i ciekawa jestem jak długo będę go miec, może masz kilka wskazówek jak go pielgnowac, Mam fikusa spreżystego od kilku lat i w sumie z nim nie mam wiekszych problemów, a właściwie zmieniam mu miejsce przynajmniej raz w roku jak choinke ubieram i chyba polubił te przeprowadzki, Nie wiem co ten benjamin taki kapryśny.
- iskraiskra
- 200p
Hej Agato ! Miło Cię widzieć tu !
Moje beniaminy też zrzucały liście , ale głównie przez złe warunki..po przeprowadzkach też gubiły je na potęgę. Zauważyłam , że moje lubią duuużo światła, lekko wilgotne podłoże, muszą mieć przestrzeń dookoła siebie, nie lubią przelania i kaloryfera. Raz na tydzień je psikam porządnie żeby zmyć z nich kurz.
aha.. i chyba są jednym z ulubionych przysmaków tarczników :/
Moje beniaminy też zrzucały liście , ale głównie przez złe warunki..po przeprowadzkach też gubiły je na potęgę. Zauważyłam , że moje lubią duuużo światła, lekko wilgotne podłoże, muszą mieć przestrzeń dookoła siebie, nie lubią przelania i kaloryfera. Raz na tydzień je psikam porządnie żeby zmyć z nich kurz.
aha.. i chyba są jednym z ulubionych przysmaków tarczników :/
- iskraiskra
- 200p
Moja "stara miłość"
Philodendron scandens, pictus i epipremnum
Monstera w hydro przestała pleśnieć.. nie dotykam jej.. puszcza nowego listka
Cissus też nie próżnuje
Odratowaniec w pełnej krasie
Hoye się ukorzeniają
Carnosowe początki kwiatów
No i sygnonium nie dość , że jednak zdecydowało się puścić korzonka to i listka
uparciuszek mały
także taka zima u nas
Philodendron scandens, pictus i epipremnum
Monstera w hydro przestała pleśnieć.. nie dotykam jej.. puszcza nowego listka
Cissus też nie próżnuje
Odratowaniec w pełnej krasie
Hoye się ukorzeniają
Carnosowe początki kwiatów
No i sygnonium nie dość , że jednak zdecydowało się puścić korzonka to i listka
uparciuszek mały
także taka zima u nas
- ivonar
Mój cissus też się do życia bierze. Ukorzeniałam go od grudnia. Wiem nie pora na to, ale zakosiłam parę gałązek . Taka okazja mi się trafiła. Myślałam, że nic z tego nie wyjdzie, ale udało się. Strat trochę było To co zostało, wypuszcza małe listki, to już chyba dobrze będzie.
Per aspera ad astra
-
- 500p
- Od: 31 sie 2006, o 13:15
Philodendron scandens, pictus i epipremnum - rosną w jednej doniczce? To jest pictus ten o małych liściach?
B.
B.
- iskraiskra
- 200p
Basiu osobno. Tak postawiłam do zdjęcia.
A ten scindapsus pictus to trebie a malutki to Scindapsus pictus argyraeus. Ukorzenia mi się też malutki, ale coś kiepsko mu idzie.
Ivona rozumiem , bo i ja ukorzeniam kilka roślin choć to zupełnie niewczas ;) a cissusa też lubię bardzo i kurcze ciężko go kupić mimo iż to niby taka popularna roślina.
A ten scindapsus pictus to trebie a malutki to Scindapsus pictus argyraeus. Ukorzenia mi się też malutki, ale coś kiepsko mu idzie.
Ivona rozumiem , bo i ja ukorzeniam kilka roślin choć to zupełnie niewczas ;) a cissusa też lubię bardzo i kurcze ciężko go kupić mimo iż to niby taka popularna roślina.
- ivonar
No właśnie, trudno go kupić. Zastanawiam się dlaczego tak jest? Sprowadzają do sklepów różne egzotyczne cuda, a takiej prostej roślinki nie ma.
Per aspera ad astra
- iskraiskra
- 200p
Może dlatego , że epipremnum i cissus były bardzo popularne w latach 80-90tych i ludzie szukają czegoś bardziej egzotycznego? choć epipremnum wraca do łask jako roślina oczyszczajaca powietrze?
U mnie w jedym ze sklepów widziałam ekspozycję tematyczną - oczyszczamy powietrze i wlasnie obstawiona była kwiatami o tych właściwosciach. Szkoda , że pictus zostal tylko jeden ;)
a cissusa i ja i koleżanka kupiłyśmy w auchan, w dobrym stanie i bez robaków
U mnie w jedym ze sklepów widziałam ekspozycję tematyczną - oczyszczamy powietrze i wlasnie obstawiona była kwiatami o tych właściwosciach. Szkoda , że pictus zostal tylko jeden ;)
a cissusa i ja i koleżanka kupiłyśmy w auchan, w dobrym stanie i bez robaków