Rajsko, wiejsko, sielsko... II
- ewarost
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Rajsko, wiejsko, sielsko... II
Aniu ze mną to jest tak, najpierw coś wymyślę, lub zobaczę, potem zbieram o tym wiadomości, próbuję sama ten "wynalazek" i dopiero go ewentualnie pokazuję ...Tak miałam z uprawą w workach...
Teraz już wiem, pomysł jest OK pod warunkiem, że:
- worki będą jutowe, lub z agrotkaniny, bo te moje (polipropylenowe ) nie wytrzymały sezonu
- będą odpowiednio nawadniane
- pod spód podłoży się kartony żeby chwasty nie przerastały
- dobrze rosły w nich pomidory, bób, fasolka, ale już papryka niezbyt dobrze, ach ziemniaczki też się udały w jednym worku
Teraz będę eksperymentować ze słomą
Teraz już wiem, pomysł jest OK pod warunkiem, że:
- worki będą jutowe, lub z agrotkaniny, bo te moje (polipropylenowe ) nie wytrzymały sezonu
- będą odpowiednio nawadniane
- pod spód podłoży się kartony żeby chwasty nie przerastały
- dobrze rosły w nich pomidory, bób, fasolka, ale już papryka niezbyt dobrze, ach ziemniaczki też się udały w jednym worku
Teraz będę eksperymentować ze słomą
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Temat słomy podrzuciłam braciszkowi, może coś załatwi - w końcu kupił domek na wsi bo w mieście nie może hodować swoich gołąbków. Wokól domu to polbruk, gdzies tylko trochę trawki - ławeczki - nawet jednej grządki horror.
Podziwiam cię Ewa z tymi nasionami na taśmie. Mnie by się tak nie chciało. Cudnego masz wnuka
- Beaby
- Od: 16 lut 2014, o 13:16
Ewuś, całkiem ozdobne masz / miałaś te warzywne worki. Bardzo fajnie się prezentują.
Już dawno mnie ta metoda zainteresowała, ale na razie to jestem na etapie zbierania materiałów by takie worki sobie poszyć.
Czytałam wiele pozytywnego o tej metodzie. I z tego co czytam u Ciebie - wnioskuję, że też Ci się ten eksperyment powiódł.
Widzisz? Od razu np. ziemniaki w worku
Już dawno mnie ta metoda zainteresowała, ale na razie to jestem na etapie zbierania materiałów by takie worki sobie poszyć.
Czytałam wiele pozytywnego o tej metodzie. I z tego co czytam u Ciebie - wnioskuję, że też Ci się ten eksperyment powiódł.
Widzisz? Od razu np. ziemniaki w worku
- mimoza55
- Od: 2 wrz 2014, o 20:14
Ewuniu,pozdrawiam Metode uprawy w workach jutowych polecam , ja sadziłam ziemniaki i plony miałam imponujące ,
ale popełniłam jeden błąd a mianowicie worki postawiłam bezpośrednio na ziemi i od spodu worki przegniły. Teraz będę stawiała
worki na palecie drewnianej, zamierzam posadzić pomidory i ziemniaki.
ale popełniłam jeden błąd a mianowicie worki postawiłam bezpośrednio na ziemi i od spodu worki przegniły. Teraz będę stawiała
worki na palecie drewnianej, zamierzam posadzić pomidory i ziemniaki.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ziemniaki od razu w worku... to jest myśl!
Ewuniu, czym Ty nas jeszcze zaskoczysz kochana?
Dobrego tygodnia i zdrowej nóżki życzę.
Ewuniu, czym Ty nas jeszcze zaskoczysz kochana?
Dobrego tygodnia i zdrowej nóżki życzę.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ciekawa jest uprawa w workach warto wypróbować.
- ewarost
- Kontakt:
Dziewczynki fajnie, że jesteście
póki sił mi starczy będę eksperymentować już tak mam ( w ogrodzie i w kuchni ). Z nogą już lepiej za 3 miesiace 10 zabiegów całkiem ja usprawni Teraz zimno za oknem, to kombinuję w domu
Dalej naklejam nasionka...
Pelaśki jak na razie już ładnie sobie radzą
W tym roku wymyśliłam takie szklarenki... ciekawe czy się sprawdzą
Już obczaiłam gdzie są jutowe worki, więc powtórzę ziemniaki w workach np fioletowe
póki sił mi starczy będę eksperymentować już tak mam ( w ogrodzie i w kuchni ). Z nogą już lepiej za 3 miesiace 10 zabiegów całkiem ja usprawni Teraz zimno za oknem, to kombinuję w domu
Dalej naklejam nasionka...
Pelaśki jak na razie już ładnie sobie radzą
W tym roku wymyśliłam takie szklarenki... ciekawe czy się sprawdzą
Już obczaiłam gdzie są jutowe worki, więc powtórzę ziemniaki w workach np fioletowe
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 31 lip 2014, o 21:16
No proszę! Są kolejne pomysły!
A pelargonie naprawdę pięknie Ci rosną, Ewuniu! Wszystkie jak jeden mąż (bardziej żona tu pasuje) zdrowe i eleganckie.
Szklarenka pomysłowa, tylko co włożyłaś do niej? Wytłoczkę do jajek? Kiedyś, dawno temu, próbowałam siać do takich wytłoczek, ale zrezygnowałam, ponieważ bardzo szybko pleśń się w nich pokazywała.
Być może nie było tu winy niczyjej poza moją własną, ale więcej już nie ryzykowałam, a doniczki z grubej folii też kiedyś robiłam, zanim dorobiłam się odpowiedniej ilości doniczek i kubeczków po śmietanie czy jogurcie.
Dobrej nocki.
A pelargonie naprawdę pięknie Ci rosną, Ewuniu! Wszystkie jak jeden mąż (bardziej żona tu pasuje) zdrowe i eleganckie.
Szklarenka pomysłowa, tylko co włożyłaś do niej? Wytłoczkę do jajek? Kiedyś, dawno temu, próbowałam siać do takich wytłoczek, ale zrezygnowałam, ponieważ bardzo szybko pleśń się w nich pokazywała.
Być może nie było tu winy niczyjej poza moją własną, ale więcej już nie ryzykowałam, a doniczki z grubej folii też kiedyś robiłam, zanim dorobiłam się odpowiedniej ilości doniczek i kubeczków po śmietanie czy jogurcie.
Dobrej nocki.
Pozdrawiam. Lucyna
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Witaj Ewciu!
Rzuciłam okiem na terminy siewów i nic tam nie ma o styczniu a na naszych parapetach (i Twoim) już zielenieje U mnie tez niektóre rośliny muszę powtórzyć bo siewki maleńkich padły...dlaczego nie wiem może jednak za wcześnie siane.
Ja też już mam za sobą eksperymenty z wytłaczankami z jajek a doświadczenia takie jak Lucynka.
Z tym papierem to się tak zastanawiam ...bo on i chlorowany i farbowany...no ale może gleba przezwycięży
Czy te worki jutowe wyczaiłaś u siebie czy w necie? Zdrówka i może jakaś rehabilitacja na ta torebkę
Rzuciłam okiem na terminy siewów i nic tam nie ma o styczniu a na naszych parapetach (i Twoim) już zielenieje U mnie tez niektóre rośliny muszę powtórzyć bo siewki maleńkich padły...dlaczego nie wiem może jednak za wcześnie siane.
Ja też już mam za sobą eksperymenty z wytłaczankami z jajek a doświadczenia takie jak Lucynka.
Z tym papierem to się tak zastanawiam ...bo on i chlorowany i farbowany...no ale może gleba przezwycięży
Czy te worki jutowe wyczaiłaś u siebie czy w necie? Zdrówka i może jakaś rehabilitacja na ta torebkę
- ewarost
- Kontakt:
Lucynko te butelki (po dużej Pepsi) są tak rozcięte, że wytłoczka na 10 jajek wchodzi, taką wytłoczkę papierową włożyłam do styropianowej żeby nie przeciekało ... zobaczymy...
Marysiu no niby nie sieją , ale jak nie jestem pewna czy wszystko wzejdzie to próbuję jakby co to posieję drugi raz ... na moim oknie nie jest najcieplej no to szybkość wschodów nie będzie ekspresowa
Worki jutowe wykukałam na Al... u Mateuszek_997 w bardzo dobrej cenie 2 zeta za szt... ma też tańsze, ale uszkodzone... Jak dojdą to napisze co to warte , ale myślę że do moich celów wystarczą Co do gazet to robię tutki z gazet zwykłych nie kredowych... one dobrze się rozkładają ... można nimi nawet ściółkować. Sadzonkę można sadzić na miejsce stałe razem z tutka
Marysiu no niby nie sieją , ale jak nie jestem pewna czy wszystko wzejdzie to próbuję jakby co to posieję drugi raz ... na moim oknie nie jest najcieplej no to szybkość wschodów nie będzie ekspresowa
Worki jutowe wykukałam na Al... u Mateuszek_997 w bardzo dobrej cenie 2 zeta za szt... ma też tańsze, ale uszkodzone... Jak dojdą to napisze co to warte , ale myślę że do moich celów wystarczą Co do gazet to robię tutki z gazet zwykłych nie kredowych... one dobrze się rozkładają ... można nimi nawet ściółkować. Sadzonkę można sadzić na miejsce stałe razem z tutka
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewo fajną suszarnię otworzyłaś
Twoje pomysły są super, tutki z gazet kolejne odkrycie
Czekam na info o workach jutowych.
Twoje pomysły są super, tutki z gazet kolejne odkrycie
Czekam na info o workach jutowych.
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
Dorotko jak już wcześniej stwierdziłam, że Ewa to kopalnia wiedzy o wynalazkach, czekam wiadomości o workach