Warzywa- wysiew nasion, uprawa,porady ogólne i dla początkujących

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p
Od: 12 mar 2010, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Porada warzyw do szklarni

Post »

jeżeli chodzi o kasty 90 to spoko. a co do truskawek to pewnie że tak tylko zastanów się czy to wszystko zmieścisz w tej szklarni, no a co do pomidorków to dobre odmiany znajdziesz pewnie tu

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... dor%C3%B3w
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59

Post »

Musisz poczytac watki o pomidorach ,rodzynku brazylijskim o jakiś fajnych ogóreczkach, papryczce . Forum to skarbnica wiedzy - poczytaj . Nie wiemy co lubisz ja na twoim miejscu bym posadził wszystkiego po trochu, na pewno jeden krzaczek winogrona też np odmiana Arkadia.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj GOSIACZKU , jak widzę masz piękną szklarnię i dziwię się dlaczego sama sobie stwarzasz problemy. Pomidory się sadzi pod osłony do normalnej ziemi, takiej jaka jest w ogrodzie, oczywiście jeżeli warunki glebowe są w miarę normalne, ( gleba w ogrodzie nie jest za kwaśna,czy za mokra).

Myślę że w szklarni masz ziemię a nie betonowe podłoże. Pomidory mają bardzo płytki ,ale za to rozległy system korzeniowy, i sadzenie na ich do pojemników dobrze nie reagują( oczywiście będą rosnąć w każdym pojemniku, tak jak dorosły człowiek, też będzie się poruszał w" chodziku "dla małych dzieci).

Sadzonki pomidorów bez problemu dostaniesz na najbliższym targowisku ( jeszcze nie teraz, ale za miesiąc na pewno, zresztą teraz i tak byś je nie wysadziła do szklarni, bo będą z pewnością jeszcze duże przymrozki), czy Ci się uda kupić sadzonki koktajlowych pomidorów, raczej na targu trudno, bo to nie handlowy towar, większość sadzi po kilka sadzonek raczej dla urozmaicenia , a nie na większe spożywanie.

GIENIA ,oczywiście ma rację ,że można sadzić ogórki ( raczej odmiany szklarniowe), w szklarni razem z pomidorami, nie robią tego zawodowcy, ale jeżeli ktoś ma niedużą szklarnię, to się w niej wszystko zmieści. Drenażu nie potrzeba żadnego robić, wystarczy że podlewając nie będziesz robić w szklarence "sadzawki błota".

Sałatę, rzodkiewki, czy cebulę na szczypiorek możesz już wysiać ( wysadzić cebulki dymki), i będą one rosnąć w szklarence jako przedplon, akurat ich zbiór będzie Ci się kończył pod koniec maja, gdy sadzonki pomidorów będą się rozrastać( zaznacz sobie gdzie za miesiąc posadzisz pomidory i w odl. 25-30 cm możesz siać teraz rośliny na przedplon)

Jeżeli napiszesz w swoim profilu gdzie jest Twój ogród, z pewnością ktoś z pobliża Twojego miejsca zamieszkania z Tego Forum zaproponuje Ci swoje nadwyżki pomidorów , w tym koktajlowych , każdy z nas sieje więcej niż potrzebuje.

Co do innych nasadzeń, to szklarnia raczej służy do uprawy roślin ciepłolubnych ( np: pomidor, papryka),oraz do wczesnego zbioru ( np: sałata, rzodkiewka, szczypiorek), w szklarni wszystko urośnie, ale raczej szkoda miejsca na ich uprawę, bo z powodzeniem urosną ( i to lepszej kondycji) na ogrodzie bez osłon.

Co do donic, pojemników ,czy kasterek, to uważam że można z nich korzystać, jeżeli chce się powiększyć powierzchnię uprawową w szklarni poprzez piętrową uprawę roślin w tych pojemnikach .
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p

Post »

i tu się w sumie zgodzę z P. Tadeuszem lecz co do sąsiedztwa to jednak mam swoje zdanie wyrobione przez ostatnie lata jak działkę prowadziła Babcia.
gosiaczek122
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 lut 2010, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy ktoś może mi powiedzieć producenta warzyw w nasionkach sałata i rzodkiewka Ktoś coś ma sprawdzonego Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
ankha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 17:17

Post »

Gosiaczku, producentów nasion jest mnóstwo, ja zawsze wybieram odmianę. Jeśli coś mi posmakuje i to kupie w przyszłym roku, ja ze względu na dzieci preferuję łagodne odmiany rzodkiewek (sprawdziła mi się Jutrzenka, teraz będę testować Cherry Belle i Fionę), sałaty głównie lodowe i roszponkę, bo nie mają goryczki (innych sieję na wypróbowanie po odrobinie) zależy co lubisz.
Tyle jeszcze do przyswojenia... a i tak głupia umrę
spis wątków -Ankha
Mikroogródek - aktualny
Awatar użytkownika
rescue-trans
50p
50p

Post »

garten perle

CNOS-Garden

tych dwóch producentów używam i jestem bardzo zadowolony
Groser
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 21:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: mały warzywnik oraz pytanie o korę kompostowaną zakwasza gle

Post »

Ja nie wyobrażam sobie mojego warzywnika bez pietruszki, pora i cebuli ( plus to co planujecie).

Co do nawożenia - kompost i ziemia ogrodnicza w tym roku są wystarczające. Bo przecież chodzi o to żeby własne warzywa były zdrowe, a nie przenawozowane. Szczególnie chodzi o azotany :)

Ślimakom jest poświęcony cały temat i po przeczytaniu wszystkich postów stwierdzam że nie ma złotego środka na te ,,milutkie" :twisted: stworzonka. Przynajmniej ja wciąż z nimi przegrywam.

A kora kompostowana? Jak najbardziej ma odczyn kwaśny. Podczas kompostowania dochodzi do wielu procesów rozkładu (m.in. mineralizacja i humifikacja) które obniżają pH. Dlatego do pryzmy kompostowej zawsze powinno dodawać się nawozu wapniowego np. CaO. Tyle że wtedy będzie kompleks sorpcyjny wysycony wapniem. Ale to już taka inna bajka :) O czymś zapomniałem?
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48

Jakie odmiany warzyw do pierwszego ogrodu?

Post »

Witam

Na wiosnę chciałabym zagospodarować moją szklarnię o wymiarach 3/4m, wysokość 2,5m.
Nie mam żadnego doświadczenia w uprawach warzywniczych, dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc :D
Chciałabym posiać po troszku: sałatę, rzodkiewkę, pietruszkę, marchew, por, seler, koper i szczypiorek i kilka krzaczków pomidorów koktajlowych.
I teraz pytanie: jakie najlepiej odmiany kupić tych warzyw?
Jest tego tyle, że gubię się :roll:
Juz doczytałam na innych wątkach, co po czym sadzić, co źle działa na siebie itp.

Pomożecie? ;:3

Zaznaczam, że wszystkie warzywka muszą być posadzone w szklarni, bo mieszkam przy bardzo ruchliwej drodze głównej i spaliny wręcz fruwają nad ogrodem :?
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Re: Jakie odmiany warzyw do pierwszego ogrodu?

Post »

Witaj :wit .Dobrze, że doczytałam do końca, bo już chciałam napisać: po co Ci pietruszka, marchew itd...ale skoro mieszkasz przy spalinkach to chyba dobre rozwiązanie.Ja mam malutki tunelik i w nim sadzę pomidorki a wczesną wiosną to sałatę masłową i lodową mam je na flance potem na grunt.Trzymam też tam kwiaty (fuksje i inne na grunt, które wcześniej wyhodowałam sobie na parapecie).Uwielbiam w moim tuneliku przebywać wczesna wiosną,bo jest tam cieplutko i bardzo przyjemnie :heja Mam też tam mały stołeczek do odpoczynku, półeczkę na kawkę i radio i mogę tak sobie dogadzać przez całą wczesną wiosnę. Rozpisałam się o sobie, a Ty potrzebujesz rady. Jest tu wiele wspaniałych ludzi, którzy zaraz na pewno coś dopiszą i pozbierasz to w całość.
Jest mi bardzo miło przywitać nową maniaczkę ogrodniczkę ;:196 .Pozdrawiam Bogumiłka i zapraszam do siebie ;:136
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Ja miałam w tunelu sałatę kruchą Juleczka- pięknie rosła, bardzo byłam zadowolona i będę ją ponownie siać w tym roku, sałata na cięte listki też ładnie rosła. Z koktajlowych pomidorów miałam mojego faworyta Yellow Pearshaped- bardzo słodkie owoce. Rzodkiewka typowo pod osłony to Rowa. Ale spokojnie możesz posiać też Saxę Polanę, Krakowiankę, Opolankę, Carmen, Szkarłatną z białym końcem. Marchewki, czy pietruszki nigdy nie próbowałam pod osłonami uprawiać, nic tutaj nie pomogę.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

A ja chciałbym napisać co może rosnąc w tunelu ( no, w zasadzie to wszystko może rosnąć co się posieje, czy posadzi) ,ale co z trudem da się uprawiać w tunelu. I tak , sałatę, rzodkiewkę jak najbardziej sieje się w tunelu , i to głównie jako przedplon ( przedplonem nazywany te warzywa które siejemy , sadzimy jak najwcześniej - wykorzystując mikroklimat stworzony przez osłony).

Warzywa te zdążą wyrosnąć i zdążymy je spożyć, nim nadejdzie czas na sadzenie ( siew już raczej nie wchodzi w rachubę) , właściwych warzyw mających długi okres wzrostu i owocowania.

Pietruszka , a tym bardziej marchew, jak również por rosną bardzo długo i długo zajmują miejsce w tunelu, do ich wzrostu potrzebują dużo światła i uprawa innych warzyw, zwłaszcza wysokich, jako współrzędne ( rządek marchwi+ rząd pomidorów, czy papryki) raczej nie rokuje dobrych plonów, no chyba że posiejesz pietruszkę , tylko w celu pozyskania natki ( liści pietruszki).

Koper( na zieloną natkę) i cebulę na szczypiorek można z powodzeniem siać jako przedplon, gdy tylko trochę ciepło się zrobi w tunelu. Pomidory ( nie tylko koktajlowe) , czy papryka , to w zasadzie w dzisiejszych czasach gdy choroby grzybowe mocno się rozprzestrzeniają , udają się tylko pod osłonami.

No cóż w tunelu 3/4 za dużo nie zmieści się warzyw, ale z pewnością do pomidorów, czy papryki jako uprawy główne możesz dodać np: cukinie ,ogórki a nawet bób, z ich zbiorem nie trzeba zbyt długo czekać.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Witaj minia821. Na początek parę pytań do Ciebie. Jaka jest długość Twojej szklarenki? Czy są w niej ścieżki trwałe czy możesz je swobodnie przesuwać? Czy pod pojęciem szczypiorek rozumiesz roślinę wieloletnią czy może szczypior cebuli zwyczajnej? Co z pietruszką? Czy chodzi Ci o pietruszkę korzeniową czy wystarczyłaby naciowa? Czy sama będziesz produkować rozsadę sałaty, porów, selerów i pomidorów? Dlaczego właśnie pomidory koktajlowe? A może warto parę krzaków posadzić w cyklu wiosennym a parę w cyklu jesiennym? Pamiętaj, że właśnie do rośliny która najdłużej będzie rosła w tunelu należy dopasować resztę roślin. Generalnie potrzebujesz odmian o jak najkrótszym okresie wegetacji (tzw. odmiany wczesne) ale o tym może już kiedy indziej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”