Kamelie i inne

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p
Od: 16 lis 2007, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam serdecznie - faktycznie bugenwilla ślicznie wygląda, jak pojawią się różowe listki... :P Moja jest jest jeszcze młodziutka i mam ją dopiero ok. 2 tygodni, ale jak na razie nie sprawia żadnych kłopotów. Stoi przy oknie południowo - zachodnim, ale jak tylko temperatury nocą przekroczą 10' to przeniosę ją na balkon.
Roślinki nad bugenwillą (te o fioletowych i czerwonych kwiatach) to sinningia (gloksynia); faktycznie mają sporo pąków, ale myślałam, że "ten typ, już tak ma" :wink: U mnie rosną i kwitną wszędzie - są bardzo mało wymagająca; trzeba tylko uważać, żeby ich nie przelać, bo szybko zaczną gnić. Pozdrawiam serdecznie ;:7
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2007, o 10:21

Post »

Muszę przyznać że Twoje kamelie mnie urzekły :P
Już kilka razy zamierzałam kupić , ale jak wyczytałam że w blokach są trudne do uprawy rezygnowałam :oops: :cry:
Teraz taj sobie pomyślałam że jak tylko gdzieś trafię to zaryzykuję i kupię może jak Tobie się udało to i mnie też :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Droga Figo, na pewno uda się Ci uprawa kamelii, bo wcale nie jest to takie trudne (no i widziałam jakie piękne masz roślinki-a to dowodzi, że masz do nich serduszko i rękę) :P Jak już zakwitną Twoje kamelki, to uwierz - nie będziesz mogła od nich oderwać wzroku :D :wink: Powodzenia!
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem że są piękne :P zawsze jak były w Obi to nie mogłam się na nie napatrzeć :P
Teraz żałuję że się nie skusiłam :cry: ale może gdzieś trafię :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Pozwoliłam sobie kolejny raz zajrzeć w Twoje progi i popodziwiać kamelie. Tymczasem tu tyle pięknych nowości :roll:

Echinocereus rubispinus - nawet bez kwiatów śliczny :lol:

Bugenvilla nie jest taka trudna w uprawie. Trzeba jednak spełnić dwa warunki - latem na powietrze, zimą do piwnicy :wink:

A domniemany bluszcz to nie bluszcz a cissus rombolistny :wink:

Mam pytanie - ukorzeniałaś może kiedyś kamelię z gałązki? Moja mama właśnie przywiozła kilka z Anglii (tam rosną jak u nas bez - na każdym rogu) Niby wiem jak to ukorzenić, ale może masz swoje sprawdzone sposoby?
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Witam ponownie; Narine, próbowałam ukorzenić kamelię z gałązki i to nieraz, ale bez efektu :evil: Stosowałam różne metody - próbowałam w wodzie, w ziemi z dodatkiem ukorzeniacza, bez ukorzeniacza i w różnych podłożach, ale nic to nie dało. Po kilku, kilkunastu dniach zostawał goły patyczek, który w końcu zasychał :cry: Jest to jedna z dwóch roślin, których żadnym sposobem nie potrafię ukorzenić. Ja kupiłam moje roślinki już ukorzenione (i to porządnie) i chyba to jest najlepszy i najprostszy sposób; młoda roślinka to wydatek ok. 20-25zł.

Niedawno "dorobiłam się" kilku nowych roślinek; wszystkie są sukulentami, to dwa epiphyllum (jedno niezidentyfikowane, kwitnące na różowo i e. oxypetalum) i grudnik lub kaktus wielkanocny (nie potrafię ich odróżniać po liściach)Pozdrawiam ;:100
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

A tutaj zdjęcia dla miłośników epiphyllum oxypetalum, jak zobaczyłam te okazy zobaczyłam, to po prostu zzieleniałam z zazdrości :wink: Są cudne...
http://cactiguide.com/graphics/e_oxypetalum_600.jpg
http://cactiguide.com/graphics/e_oxypetalum_a_600.jpg
http://cactiguide.com/graphics/e_oxypetalum_c_600.jpg

To jeden z moich ostatnich nabytków, mogę powiedzieć tylko, że to cereus (ma cztery żebra, krótkie, brązowe kolce); jaka to konkretnie odmiana- zielonego pojęcia nie mam :evil: Może wiecie co to?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Przepiękne te nowe zdobycze :shock: Takie zdrowe i wielachne :shock:
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

To moje passiflory (tak kwitły w zeszłym roku roku):

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
FIGA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raju jakie cudo :arrow: chyba się rozchoruję że mnie nic nie wzeszło :evil:
Tylko pogratulować ;:215 ;:333 ;:187 takim brzydactwom :P
Moje linki
KATARZYNA
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Te passiflory odbierają głos urokiem swoich kwiatów :shock: :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

;:111 Ta pierwsza passiflora nieziemska ;:111 Przepiękna jest. Wysiewałaś je sama? W tym roku kupiłam nasiona- chyba takiej jak Twoja druga, ale jeszcze nie posiałam. :oops:

A propos kamelii - wsadzone do ziemi ( z ukorzeniaczem). Sprobować zawsze można :wink: Nawet jeśli szanse marne :)
Co do cen to u mnie nie schodzą poniżej 55zł..
Awatar użytkownika
Agar
500p
500p

Post »

Passiflory kupiłam jako małe sadzonki, przez rok (a właściwie lato) urosły parę metrów. Na zimę obcięłam je i zostało tylko ok. 30cm - zobaczymy, czy w tym roku też będą takie piękne...
Narine, powodzenia z kamelkami - trzymam kciuki :P
Awatar użytkownika
anoli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2007, o 16:26

Post »

Niestety Narine spotkałam się z podobnymi cenami. Choć może to i dobrze - dla Kamelii, coś mi się wydaje, że wcale nie są takie ugodowe :D
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”