Difenbachia - pielęgnacja i problemy w uprawie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2017, o 14:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Difenbachia - pielęgnacja i problemy w uprawie
norbert76 - doniczka ma dziurki, na dole pod ziemią podsypałam też keramzytem - mała warstwa
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli korzenie miała zdrowe, to może to być reakcja na przesadzenie, musisz dać jej więcej czasu. Ogólnie bardzo ładnie wygląda.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
Najbezpieczniej byłoby sadzić ją w mniejszą przezroczystą doniczkę (np. plastikowy kubeczek) wtedy widać byłoby czy korzenie rosną co by oznaczało, że roślina się przyjęła.
Jeżeli liście nie będą więdły to bym jej nie ruszała ale jak zauważysz, że liście są bardziej wiotkie trzeba będzie zajrzeć czy korzenie nie zgniły i ewentualnie podjąć ponowną próbę jej ukorzenienia.
Jeżeli liście nie będą więdły to bym jej nie ruszała ale jak zauważysz, że liście są bardziej wiotkie trzeba będzie zajrzeć czy korzenie nie zgniły i ewentualnie podjąć ponowną próbę jej ukorzenienia.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 kwie 2017, o 14:26
Paulinaaa - dziękuję za odpowiedź
Tak zrobię, liście są cały czas zielone - nigdzie nie usychają ani nie mają zażółceń. Jeśli zobaczę jakieś zmiany w liściach spróbuje ją jeszcze raz ukorzenić
Tak zrobię, liście są cały czas zielone - nigdzie nie usychają ani nie mają zażółceń. Jeśli zobaczę jakieś zmiany w liściach spróbuje ją jeszcze raz ukorzenić
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Powracam do wątku z prośbą o poradę. Mam taką, kilkuletnią Diffenbachię Chciałabym ją odmłodzić. Nie bardzo wiem, w którym miejscu dokonać cięcia. Wyciągnęła mi się nieco i zgubiła trochę dolnych liści. Taka kosmetyka wydaje mi się potrzebna. Proszę zatem o poradę bardziej doświadczonych forumowiczów. Z góry dziękuję
Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
- norbert76
Normalnie, odcinasz wierzchołki a resztę na jakieś minimum ok. 10 cm kawałki.
Szczegóły postępowania tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... hilit=Juki
Szczegóły postępowania tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... hilit=Juki
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ivonar
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Dziękuję, Norbercie. Polecany przez Ciebie wątek przeczytałam już wcześniej. Chodziło mi raczej o to, w których miejscach pociąć, by roślina później miała ładny wygląd
Per aspera ad astra
- norbert76
No to napisałem, odcinasz wierzchołki i tyle. Z czasem i tak znów zrobi się to samo, więc długo ładnie nie będzie wyglądać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Paulinaaa
- 1000p
- Od: 9 sty 2013, o 15:35
Ja bym poucinała całe boczne odrosty (na zdjęciu po lewej stronie), a te większe według uznania ale tak około 10 cm poniżej ostatnich liści.
To co zostanie albo odstawić i czekać na nowe listki albo wyrzucić również według uznania
To co utniesz wsadź w kubek z wodą i zostaje czekać na korzenie
To co zostanie albo odstawić i czekać na nowe listki albo wyrzucić również według uznania
To co utniesz wsadź w kubek z wodą i zostaje czekać na korzenie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2019, o 18:00
Dzień dobry,
Od około miesiąca jestem dumnym posiadaczem difenbachii. Znajduje się w odległości około 2,5metra od okno, ale jest to bardzo jasne stanowisko, ponieważ są to przeszklone na całej powierzchni podwójne drzwi balkonowe.
Zaobserwowałem dziwną (niepokojącą?) rzecz. A mianowicie, liście wyglądają bardzo ładnie, natomiast w przeciwieństwie do momentu, kiedy przyniosłem roślinę z kwiaciarni to nieco opuściły się w dół (zamiast "strzelać" w górę), ale najistotniejszą sprawą jest ich przesunięcie(o ile to dobre słowo) na jedną stronę łodygi, jak widać na załączonych zdjęciach. Przypuszczam, że kierują się tak w stronę światła, natomiast wyglądają ładniej, jak jednak są "dookoła" łodygi.
Zatem - czy jest to powód do niepokoju, czy np. przestawienie rośliny "tyłem" liści do okna sprawi, że ta "korona" się wyrówna i sposobem jest takie obracanie doniczki, co tydzień, dwa tygodnie?
PS Roślinę zraszam codziennie, podlewam obecnie raz w tygodniu, przemywam liście raz na dwa tygodnie. Jednym pożółkłym liściem niespecjalnie (mam nadzieję, że słusznie) się martwię, ponieważ czytałem, że to naturalne, a i sam liść wyglądał już na lekko usychający, kiedy przejmowałem roślinkę ze sklepu .
Od około miesiąca jestem dumnym posiadaczem difenbachii. Znajduje się w odległości około 2,5metra od okno, ale jest to bardzo jasne stanowisko, ponieważ są to przeszklone na całej powierzchni podwójne drzwi balkonowe.
Zaobserwowałem dziwną (niepokojącą?) rzecz. A mianowicie, liście wyglądają bardzo ładnie, natomiast w przeciwieństwie do momentu, kiedy przyniosłem roślinę z kwiaciarni to nieco opuściły się w dół (zamiast "strzelać" w górę), ale najistotniejszą sprawą jest ich przesunięcie(o ile to dobre słowo) na jedną stronę łodygi, jak widać na załączonych zdjęciach. Przypuszczam, że kierują się tak w stronę światła, natomiast wyglądają ładniej, jak jednak są "dookoła" łodygi.
Zatem - czy jest to powód do niepokoju, czy np. przestawienie rośliny "tyłem" liści do okna sprawi, że ta "korona" się wyrówna i sposobem jest takie obracanie doniczki, co tydzień, dwa tygodnie?
PS Roślinę zraszam codziennie, podlewam obecnie raz w tygodniu, przemywam liście raz na dwa tygodnie. Jednym pożółkłym liściem niespecjalnie (mam nadzieję, że słusznie) się martwię, ponieważ czytałem, że to naturalne, a i sam liść wyglądał już na lekko usychający, kiedy przejmowałem roślinkę ze sklepu .
- norbert76
Przecież to logiczne dlaczego łodyga się odchyliła. W odległości 2,5 metra od okna to za daleko dla difenbachii - ma za ciemno, nawet jeśli wg Ciebie jest ok. W tej odległości do rośliny dociera około 20% światła niż tuż przy szybie. Przestaw na parapet albo tuż przy nim.
Przesadź jeszcze do nowego podłoża, mieszanki ziemi i rozluźniacza oraz nie podlewaj cyklicznie. Utrzymuj umiarkowanie wilgotne podłoże. Podlewaj wtedy, kiedy wierzchnia warstwa ziemi zaczyna delikatnie przesychać.
Przesadź jeszcze do nowego podłoża, mieszanki ziemi i rozluźniacza oraz nie podlewaj cyklicznie. Utrzymuj umiarkowanie wilgotne podłoże. Podlewaj wtedy, kiedy wierzchnia warstwa ziemi zaczyna delikatnie przesychać.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2019, o 18:00
Świetnie, dziękuję.
Czy przestawić difenbachię w taki sposób, żeby do okna zwrócona była ta strona, od której łodygi się odchyliły, żeby wyrównać? Czy liśćmi w kierunku światła?
A w momencie, kiedy przyjdzie wiosna/lato, czy nie będę ryzykował poparzenia liści?
Czy przestawić difenbachię w taki sposób, żeby do okna zwrócona była ta strona, od której łodygi się odchyliły, żeby wyrównać? Czy liśćmi w kierunku światła?
A w momencie, kiedy przyjdzie wiosna/lato, czy nie będę ryzykował poparzenia liści?
- norbert76
Jeśli to nie jest południowa wystawa, to nie.
Odwróć o około 90 stopni.
Odwróć o około 90 stopni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta