Tulipany - wymagania, uprawa,porady - dyskusje merytoryczne

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tulipany

Post »

Wykopuje się tulipany i trzyma w suchym miejscu dlatego,że pochodzą ze stepów, gdzie po ich przekwitnieniu robi się sucho, deszcze nie padają. Z drugiej strony, takie nie wykopywane po paru latach mają coraz to mniejsze kwiaty - u mnie widziałam w opuszczonym kątku o połowę mniejsze kwiaty od tych wykopywanych. Po wykopaniu oddzielamy te mniejsze cebulki, by te większe w nowym miejscu miały większą przestrzeń życiową. Te mniejsze, posadzone gdzieś z boku, też po pewnym czasie zakwitną.
Waleria
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, wczoraj po pracy ruszyłam je wykopać, zanim zaczęła się burza i wykopałam ok 48 z ok 10 które wsadziłam (niedługo jeszcze sprawdzę czy w popłochu nie przeoczyłam żadnego), wsadze je do ziemi w pierwszej połowie pażdziernika w odstępach 10 cm w sąsiedztwie kosaćcców i nawiozę (chyba nawozem do kwitnących albo jak znajdę że można i wystarczy to gnojówką z pokrzywy). Od tego sezonu zaczynam moją batalię o ogród, do tej pory ograniczaliśmy się do koszenia, czasem pielenia i przycinania tego co zarośnięte. Mam nadzieję, że na wiosnę kilka pieknych tulipanków się pojawi. Dzięki WIELGACHNE i pozdrawiam, idę szperać w innych wątkach, a jest tego sporo u Was i sporo mnie interesuje :heja
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
zelis0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 sie 2010, o 22:37

Post »

No ja w tym roku napotkałam na problem związany z wilgotnością podłoża. Moje cebulki zaczęły gnić, więc czym prędzej wykopałam wszystkie. Na całe szczęście rozrosły się, jest trochę cebulek przybyszowych. schną w koszyku. Do ziemi (czarnoziem + torf), dosypałam piachu, więc mam nadzieję, że w następnym roku nie bedę miała już takich nieprzyjemnych niespodzianek. Moja mama z reguły co dwa lata wykopuje cebule tulipanów. Czy ma to jakieś znaczenie na ich wzrost?? co moge jeszcze zrobic by uniknąć gnicia cebuli? a, przy okazji zagnieździły mi się ślimaki w ziemi, ale poradziłam juz sobie z nimi dodając chemii na ślimaki.
pozdrawiam
Magda
Awatar użytkownika
zelis0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a tak w kwestii sadzenia, czy można tulipany sadzić gęściej niż zalecane 10 cm, tak by rosły w "kupie"??
Magda
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja sadziłem w odległości nawet nie 5cm i pięknie kwitły i był ładny widok :wink:
Awatar użytkownika
zelis0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a no i przeczytałam na forum że można moczyć cebulki kwiatów w środkach grzybobójczych. czy to przyniesie jakiś efekt w sensie zabezpieczy cebule przed gniciem??
Magda
dawidbanan
---

Post »

Tak, ja moczę w Kaptanie :wink:
Cebule dzięki temu środkowi nie będą pleśniały i gniły :wink:
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

zelis0 pisze:a tak w kwestii sadzenia, czy można tulipany sadzić gęściej niż zalecane 10 cm, tak by rosły w "kupie"??
Odległość między cebulami to tak naprawdę trzykrotna średnica cebuli. Robi się to po to, żeby cebule potomne miały miejsce. Przy założeniu, że co roku będzie się wykopywało cebule, można gęściej.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Sadziłam cebulki bardzo blisko siebie,można powiedzieć ,ze stykały się ze sobą.Widok piękny(ok25 cebul razem fotki są w moim wątku).Sadze w taki sposób gdyż mam o wiele wiecej miejsca na inne nasadzenia i wiem gdzie cebulki są(opisuję na plastikowym nożu),co jest szczególnie ważne żeby nie zniszczyć przy sadzeniu następnych chciejstw.
cecylia
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:26

Post »

Czy sadzicie tulipany w koszyczkach, bo mnie strasznie zjadają nornice i nie wiem co począć, bo ile tych koszyczków zmieścić na działeczce. Może jest jakiś inny sposób ochrony przed nornicami?
Awatar użytkownika
Berry
100p
100p
Od: 22 lip 2010, o 14:39

Post »

U mnie tulipanki 2 lata rosły w tym samym miejscu i nornice je nie tknęły, u nie chyba nie występują :) Ufff Ale o koszyczkach czytałm że stosują, ale co i jak to nie wiem. :oops:
Mój pierwszy ogródek
Pozdrawiam
Jagoda
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Dawidzie :) Mam pytanko czy swoje cebulki zaprawiasz środkiem przeciwgrzybiczym np."Kaptanem"?
dawidbanan
---

Post »

Tak, robię im 30-minutową kąpiel w kaptanie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”