Moje storczyki i problemy....

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anka, ty nowicjuszka, ja nowicjuszka, czytam,patrze i wiele się uczę. A storczyki masz cudne. Życzę szczerze, aby ci cokolwiek zakwitło, a to już, uważam, wielki sukces.
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu - widzę, że Sobie poradziłaś z podpisem. :lol:
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Witaj Aniu
Jeśli napiszę, że masz przepiękne storczyki nie będzie to żadną nowością... Mnie szczególnie ujął pierwszy falenopsis, zaprezentowany przez Ciebie. Taki zwiewny i delikatny w swoich kolorach. Przy okazji gratuluję nowego pędu :)
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!! Sad dostałam kwiatki...Jeden z nich nie wyglada dobrze.... Ma korzenie zgniłe...Co mam teraz zrobic?

Dziewczyny już poradziły co zrobić. Ja bym powiedziała jeszcze - złożyć reklamację...

Dodam tylko, że dobrze jest wymieszać podłoże z kawałeczkami styropianu. Zwiększa to przepuszczalność podłoża.
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

Aankaa pisze:A teraz małe porównanie...Nie mogłam się oprzec :oops: Obrazek
witaj, uwielbiam takie :D a to (do porównania) mój Obrazek
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dziewczyny, obydwa przepiękne :!: Mają chyba zupełnie inne "gardziołka" :)
A płatki - trochę jak linie papilarne na naszych palcach - niby podobne, a jednak inne ...

P.S. Anka, zadałaś pyt. na P.W. i nie czytasz odp., więc pewnie już za późno na działanie.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

NIestety brak czasu na internet......Storczyki maja sie dobrze jak na razie......Choruszek jeszcze zyje ale liscie klapniete...... :oops:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

moim 2 też klapły liście (1 z nich kwitnie i ma pąki), ale liście ma takie, że wygląda, jakby był od pół roku nie podlewany (a podlewałam go chyba przedwczoraj, inne też). a 1 z tych białych z rózową warżką ma pomarszczone i przyżółknięte li ście, choć są już trochę sztywniejsze niż miesiąc temu... nie wiem, co im się dzieje. ten biało-rózowy ma korzenie.
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

TRAGEDIA......Zajrzałam do środka dwóch storcztków a tam...Korzenie wszystkie pogniłe.... :( przesadziłam je do podłoza do storczyków substral ale mam mieszane uczucia....Najgorsze jest to ze jeden pieknie kwitnie i ma jeszcze wiele paków(zielonek). co robic????
Awatar użytkownika
dewuka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2008, o 13:37

Post »

A jak często podlewasz? Czy przed włożeniem do nowego podłoża reszta korzonków miała czas przeschnąć?
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p

Post »

Podlewam raz na 7-10 dni jak wyschnie wszystko.....Ale to nowy zakup i wydaje mi sie ze w sklepie został przelany....Wszyatkie inne storczyki które sa u mnie dłuzej maja sie dobrze, ale sa w korze samej....A te były w jakiejs mieszance....Posypałam korzonki cynamonem i troszke przeschły....nie wiem czy kupic kore i przesadzic jeszcze raz?
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Aniu przepiękne storczyki :shock: gratuluję nowego pędu kwiatowego ;:63
trzymam kciuki za choruszka :P >>> też własnie reanimuję mojego 8)
Awatar użytkownika
Paweł,,<
50p
50p
Od: 6 lip 2007, o 20:27

Post »

Witam
Zalewane storczyki to dość częsty przypadek na początku (wiem po sobie).
Ja swojego jednego miniaturowego który był zalany posadziłem do samego keramzytu (samego) wcześniej wypłukany najpierw w wodzie z octem (słaby roztwór) potem w zwykłej wodzie. Gdy pusci korzenie ok 5 cm długości przesadze w podłoze grube.
BARDZO dobrze działa na zdychające storczyki (i te posadzoene w celu odratowania) preparat Asahi SL.
Trzy tygodnie temu popryskałem swoje i po 4 dniach pojawiło się średni po około 2-3 małe korzonki.
Równiez bardzo dobrze podziałało na moją małą sadzonkę dendrobium (miała tylko jeden 5 milimetrowy korzonek teraz ma ich 5)
Pozdrawiam
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce
Awatar użytkownika
miaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2008, o 13:58

Post »

Oj chyba też się skuszę na ten preparat 8) bo mam jednego zdechlaczka - ledwo kilka korzeni ma, 3 liski już zgubił :? dzięki za podpowiedź :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”