Moje storczyki i problemy....
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Aniu
Jeśli napiszę, że masz przepiękne storczyki nie będzie to żadną nowością... Mnie szczególnie ujął pierwszy falenopsis, zaprezentowany przez Ciebie. Taki zwiewny i delikatny w swoich kolorach. Przy okazji gratuluję nowego pędu
Dziewczyny już poradziły co zrobić. Ja bym powiedziała jeszcze - złożyć reklamację...
Dodam tylko, że dobrze jest wymieszać podłoże z kawałeczkami styropianu. Zwiększa to przepuszczalność podłoża.
Jeśli napiszę, że masz przepiękne storczyki nie będzie to żadną nowością... Mnie szczególnie ujął pierwszy falenopsis, zaprezentowany przez Ciebie. Taki zwiewny i delikatny w swoich kolorach. Przy okazji gratuluję nowego pędu
POMOCY!!!!!!!!!!!!!!! Sad dostałam kwiatki...Jeden z nich nie wyglada dobrze.... Ma korzenie zgniłe...Co mam teraz zrobic?
Dziewczyny już poradziły co zrobić. Ja bym powiedziała jeszcze - złożyć reklamację...
Dodam tylko, że dobrze jest wymieszać podłoże z kawałeczkami styropianu. Zwiększa to przepuszczalność podłoża.
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- MariaTeresa
- Od: 1 lut 2008, o 02:43
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
moim 2 też klapły liście (1 z nich kwitnie i ma pąki), ale liście ma takie, że wygląda, jakby był od pół roku nie podlewany (a podlewałam go chyba przedwczoraj, inne też). a 1 z tych białych z rózową warżką ma pomarszczone i przyżółknięte li ście, choć są już trochę sztywniejsze niż miesiąc temu... nie wiem, co im się dzieje. ten biało-rózowy ma korzenie.
Podlewam raz na 7-10 dni jak wyschnie wszystko.....Ale to nowy zakup i wydaje mi sie ze w sklepie został przelany....Wszyatkie inne storczyki które sa u mnie dłuzej maja sie dobrze, ale sa w korze samej....A te były w jakiejs mieszance....Posypałam korzonki cynamonem i troszke przeschły....nie wiem czy kupic kore i przesadzic jeszcze raz?
Witam
Zalewane storczyki to dość częsty przypadek na początku (wiem po sobie).
Ja swojego jednego miniaturowego który był zalany posadziłem do samego keramzytu (samego) wcześniej wypłukany najpierw w wodzie z octem (słaby roztwór) potem w zwykłej wodzie. Gdy pusci korzenie ok 5 cm długości przesadze w podłoze grube.
BARDZO dobrze działa na zdychające storczyki (i te posadzoene w celu odratowania) preparat Asahi SL.
Trzy tygodnie temu popryskałem swoje i po 4 dniach pojawiło się średni po około 2-3 małe korzonki.
Równiez bardzo dobrze podziałało na moją małą sadzonkę dendrobium (miała tylko jeden 5 milimetrowy korzonek teraz ma ich 5)
Pozdrawiam
Zalewane storczyki to dość częsty przypadek na początku (wiem po sobie).
Ja swojego jednego miniaturowego który był zalany posadziłem do samego keramzytu (samego) wcześniej wypłukany najpierw w wodzie z octem (słaby roztwór) potem w zwykłej wodzie. Gdy pusci korzenie ok 5 cm długości przesadze w podłoze grube.
BARDZO dobrze działa na zdychające storczyki (i te posadzoene w celu odratowania) preparat Asahi SL.
Trzy tygodnie temu popryskałem swoje i po 4 dniach pojawiło się średni po około 2-3 małe korzonki.
Równiez bardzo dobrze podziałało na moją małą sadzonkę dendrobium (miała tylko jeden 5 milimetrowy korzonek teraz ma ich 5)
Pozdrawiam
Jestem obcy i nic co obce nie jest mi obce