Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
wieala
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 29 lis 2008, o 13:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Wczoraj dostałem sadzonkę Monstery. Podobno nie wyrasta duża i jest łatwa w uprawie (podejrzewam że to Monkey Mask). Wsadziłem ją do ziemi dla palm i dracen bo jak raz taką miałem i postawiłem na balkonie w zacienionym miejscu. Zobaczymy co z tego wyrośnie.
Obrazek
Wiesław
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Monstera dziurawa (deliciosa), adansonii i inne - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.2

Post »

Przede wszystkim Monkey Mask jest tylko i wyłącznie nazwą handlową. Prawidłowa nazwa do Adansonii.

Po drugie, bezwzględnie do przesadzenia, nie sadzimy roślin do samej ziemi,a zwłaszcza epifitów. Powinna być mieszanka ziemi żwirku oraz podłoża do storczyków. Dlaczego wpierw nie poczytałaś w jakim ma rosnąć podłożu?
Ponadto doniczka jest za duża. Nie powinna być dużo większa od bryły korzeniowej, mniej więcej około, 1,5 - 2 cm. Doniczkę stawiasz na podstawce.

Po trzecie, to jest roślina tropikalna, nie możesz nagle wystawić na balkon, gdyż może jej zaszkodzić spadki temperatur poniżej około 15 stopni. Co prawda mamy lato, ale pogoda jest zmienna nawet o tej porze roku.
Postaw w środku w rozproszonym świetle blisko okna.

Podlewasz dopiero wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Ponadto jest to pnącze, więc najlepiej jak od razu dasz palik, na razie wystarczy około metra.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Damian33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lip 2021, o 22:43

Post »

Dzień dobry
Przejrzałem już ten wątek ale chciałbym się upewnić.
Monstera ma 1,5 roku, podłoże przepuszczalne, osłonka wypełniona keramzytem. Roślina była podlewania dwa razy w tygodniu w okresie wiosenno- letnim i letnim, co drugi tydzień nawożona żelem agrecol i co jakiś czas spryskiwania mgiełką. Obecnie ziemia jest już przesuszona i podlewam raz na tydzień.
Z tego co udało mi się wyczytać, musiałem ją przelać i pojawił się grzyb.
Raz już liście zostały przycięte do nieuszkodzonej tkanki i wykonałem oprysk preparatem grzybobójczym. Poniższe zdjęcia przedstawiają sytuacje po 24h od ww. zabiegów.
Co mam dalej robić aby ograniczyć infekcję?
Z góry dziękuję za poradę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cóż, doprecyzowując:

Po pierwsze, to jest epifit nie podlewa się go ani regularnie, czyli ani dwa razy w tygodniu, ani raz. Podłoże przesycha w różnym okresie czasu. Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Po drugie doniczka do wymiany, a osłonka do wywalenia. Jak ma podłoże prawidłowo przesychać w tym czymś, jak zakopałeś doniczkę w osłonce, czemu ma to służyć? Ma być normalna z odpływem, którą stawiasz na podstawce - korzenie muszą oddychać, zwłaszcza u epifitów. Wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej, nie powinna być większa niż około 2 cm na średnicy.

Po trzecie, nie wiem do czego posadziłeś, ale prawidłowe podłoże musi bardzo przepuszczalne, czyli najlepiej mieszanka ziemi, żwirku oraz podłoża do storczyków. Mieszasz mniej więcej w proporcji około 3:1:1. Do tego oczywiście drenaż z keramzytu.

Po czwarte z odmianą variegata trzeba uważać ze słońcem, najlepiej żeby stała poza działaniem promieni słonecznych.

Po piąte, roślin nie spryskujemy często wodą, bo to nic pozytywnego nie daje. Jeśli już to bierzemy wilgotną szmatkę i ścieramy kurz. W okresie grzewczym zainwestuj w nawilżacz powietrza. W okresie obecnym jest to zbędne w przypadku Monstery.

Tak więc sam oprysk (najlepiej użyć Topsinu) nie wystarczy, trzeba przesadzić sprawdzając stan korzeni. Tak się prawidłowo postępuje w takich przypadkach.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Damian33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje za poradę i szybką odpowiedź :)
Podłoże to compo sana do roślin zielonych i palm. Dół doniczki dodatkowy wysypany keramzytem.
Słońce a dokładniej jego promienie padają na roślinę maksymalnie do 11.
Uściślając, plamy na załączonych zdjęciach mam wyciąć do zdrowej tkanki czy usunąć liście?
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Zgadzam się z Norbertem. Podłoże musi być przepuszczalne. Koniecznie dodaj do podłoża tak jak już wspomniał Norbert żwirek i podłoże do storczyków, albo jak kto woli perlit. Gdzieś słyszałem, żeby jako dodatek do podłoża dodawać zamiast kory storczykowej korę piniową, która nie rozkłada się w podłożu tak jak kora sosnowa, która jest w większości podłożach dedykowanych storczykom. I ja bym tych liści nie wycinał. Topsin sobie z nimi poradzi. Szkoda wycinać tak ładne liście, skoro zmiany są niewielkie. Ale to tylko moja opinia. Norbert jest bardziej doświadczonym hodowcą, więc poczekaj na Jego zdanie.
Awatar użytkownika
gerranium
200p
200p
Od: 27 mar 2019, o 11:58

Post »

Kora piniowa i kora sosnowa to nie jest jedno i to samo? Pinus to łacińska nazwa sosny.
Pozdrawiam
G.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli masz wschodnią wystawę, a przy takiej tuż przy szybie też może popalić liście. Do mniej więcej końca września odstaw nieco od okna - metr wystarczy. Na okres jesienno-zimowy daj z powrotem bliżej.

To podłoże, w którym posadziłeś nie jest do końca złe, ale lepiej dodać jak napisałem dodatkowych rozluźniaczy. Im więcej tym podłoże będzie szybciej przesychać, co jest istotne w przypadku epifitów, a korzenie będą dobrze oddychać.

Tak czy owak trzeba przesadzić, bo trzeba również a w zasadzie sprawdzić przede wszystkim stan korzeni. Nigdy nie tylko nie powinno się wstawiać do ciasnej osłonki, ale przede wszystkim nie wkopuje się do niej doniczki. Rozwiązanie bezsensowne i szkodliwe. Być może osłonka pasuje pod wystrój wnętrza albo z innych powodów, ale dzisiaj można podobnie kupić estetyczne doniczki.
Poza tym wielkość doniczki musi być dopasowana pod wielkość bryły korzeniowej.

Jeśli chodzi o liść, to odcinasz na tą chwilę tylko sam fragment.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Damian33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Dziękuje jeszcze raz za pomoc.
W poniedziałek otrzymam zamówiony już Topsin, obcinam uszkodzone części liści i zabezpieczam węglem. Następnie weryfikuje stan korzeni i przesadzam roślinę do nowego podłoża wzbogaconego o podłoże dla storczyków, wykonuje oprysk oraz dodatkowo roztworem podleje jeszcze Monsterę i czekam na ozdrowienie :)
Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli wśród korzeni znajdą się jakieś pogniłe, to oczywiście też takie odcinasz. Resztę korzeni dobrze jest obsypać sproszkowanym węglem i dopiero wtedy posadzić. Pamiętaj, że dopiero wtedy dobierasz wielkość doniczki.
Oprysk możesz zrobić później, na razie wpierw przesadź. Podlewać roztworem nie potrzeba, przynajmniej na ten moment.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Kora piniowa nie rozkłada się tak szybko jak kora sosnowa z naszych lasów i nie zakwasza tak bardzo gleby. Sosna piniowa, o której mówimy rośnie w krajach śródziemnomorskich. Więc chyba to są inne drzewa? :?:
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podłoże powinno się wymieniać co około 2 lata, więc do tego czasu żadna kora się nie powinna rozłożyć, czy to z sosny rosnącej w klimacie śródziemnomorskiej czy w naszym. Oczywiście nie mam tutaj na myśli najdrobniejszej kory.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
agatata
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 sie 2015, o 20:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dlaczego liście u Monstery Adansonii żółkną?

Stoi na podłodze pod oknem na poddaszu, od str południowej, ale lekko z boku, żeby słońce jej nie paliło. Ziemia to mieszanka ziemii uniwersalnej + kokosowej + perlit. Podlewam bardzo ostrożnie, jak już widocznie przeschnie. Jednak coś robię źle, bo co chwilę urywam żółte liście :) Całkiem żółte, bez plam i obwódek. Niestety nie mam jak zrobić zdjęcia, bo wszystkie zostały unicestwione.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”