Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dżdżownice kalifornijskie

Post »

doromichu odnośnie braku u Ciebie polskich liter to tutaj masz coś na ten temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=10597
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

No ale one wiecznie nie będą malutkie ... Jeśli dwukrotnie nałożymy nowy pokarm na 2-3 tyg ( jednorazowo ) , wówczas maluchy podrastają i pójdą w górę .Coś tam zawsze zostanie ... Zresztą kto każe sie spieszyć , można biohumus wybierać po roku ... Wszystko zależy od warunków , faktycznie dżdżownice zjadają pokarm wstępnie rozłożony , półpłynny . No i b. ważna jest temperatura , najlepiej się czują w środku lata , 25-30*C .
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ale zawsze pozostaną jeszcze złożone jajeczka :;230 :;230 to chyba niekończąca się historia
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wrzuć im plasterek pasztetówki to zobaczysz je w pełnej krasie i liczebności. Dżdżownice wędrując po zbiorniku kierują się nie tylko zapachem pożywienia ale także wilgotnością, temperaturą i obecnością światła, którego nie znoszą
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zauważyłem u mnie że strasznie smakują im fusy kawowe z ekspresu , pewnie dlatego tak się mnożą .... :;230
mineralek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 lut 2011, o 16:19

Post »

Czy ktoś z Was próbował może do kompostownika z kalifornijkami dodawać ,,EM-y,, żeby mieć lepszy kompost, czy jest to zbędne?
Anutek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 lip 2011, o 20:02

Post »

Witam .Dopiero rozpoczynam przygodę z kalifornijkami i zauważyłam dzisiaj taki problem. Na powierzchnii pryzmy tam gdzie są świerze odpadki pojawiły się białe tobaczki. Najpierw myślałam ,że to młode dżdżownice ale to coś innego. Nie wiem czy czasem muchy nie skaładają tam jaj ale odpadów mięsnych nie wrzucam . Czy ktoś ma pomył co to może być ? Czy mam się niepokić i czy da się pozbyć tych robaków ? Co robię nie tak? :(
Anutek
diodas1
500p
500p
Od: 7 paź 2009, o 23:13
Kontakt:

Post »

Nie przejmuj się nimi. Rozkładem materii organicznej zajmuje się cała armia różnych żyjątek. Dżdżownicom żarełka nie zabraknie a jeżeli któraś zakończy swój żywot to sama stanie się żarełkiem. Jeżeli w kompostowniku coś się rusza to dobrze. Świadczy to tylko o tym że jest to zdrowe środowisko dla robaczków.
moje pszczółki https://drive.google.com/drive/folders/ ... nRVOWlxaEk" onclick="window.open(this.href);return false;
balkonowa poziomkownia https://drive.google.com/drive/folders/ ... GFnaWxaUnc" onclick="window.open(this.href);return false;
karolix4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2011, o 00:02

Hodowla dżdżownic

Post »

Witam
Jestem wędkarzem i mieszkam na wsi. Za stodołą mam 2-3letni gnojnik i w nim jest pełno robaków, które często kopie na rybki ;p W tym roku wywozimy gnój(razem z robakami). Mam taki mały zbiornik(1m na 0.5m i około 60-80 głęboki) i chciał bym tam wpuścić duuużo robaków a także rasówek (rosówek) i mam parę pytań:
a) czy taki zbiornik wystarczy?
b) w jakiej temperaturze musiały by być robaki(wiosna, lato, jesień i szczegulnie zima) ?
c) planuje na dno wysypać trochę ziemi a potem troche gnoju z gnojownika czy to dobry pomysł?
d) jak mam rozdrabniać ten pokarm( na miazgę, pokroić w małe kosteczki czy co ?)
e) czy rosówki mogą być razem z dzdzownicami kompostowymi?

Z góry dzięki :)
Odszedlem2
200p
200p
Od: 13 cze 2011, o 22:59

Re: Początki hodowli dzdzownic

Post »

Te robaki w gnojniku domniemam że to nie są standartowe dżdżownice tylko takie małe co rozkładają kompost. Zaś "rosówki"to inna bajka. Nie mam doświadczenia ale myślę że hodowla rosówek będzie ciężka. Jedyne wyjście tradycyjnie- latarka w nocy i łapać. Zaś te czerwone z gnojnika muszą mieć jakąkolwiek rozkładającą się materie i tam będą siedzieć. Jeśli stworzysz im kompost on wytworzy sam ciepło z gnicia i dadzą sobie jakoś radę .
karolix4
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 lip 2011, o 00:02

Post »

Przeczytałem, że w jednym pojemniku może być tylko jeden gatunek, więc zabrałem jeszcze starą wannę. Teraz mam tylko dwa pytania ;p Który zbiornik do hodowli czego(wanna do "gnojówek - rosówki do zbiornika czy na odwrót) i czy "gnój" będzie dobrym podłożem dla rosówek czy lepiej wolą ziemię ??
Odszedlem2
200p
200p
Od: 13 cze 2011, o 22:59

Post »

Naprawdę gdybam, nie hoduję dżdżownic, ale myślę że rosówki musisz dać do zamkniętego pojemnika bo gdy w nocy wyłażą to ci mogą nawiać :heja
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

zbiornik wystarczy na pewno i jeśli jest to betonowany gnojownik to a)...dżdzownice nie maja jak uciec, bo zechcą uciec na pewno jaki by on nie był tym bardziej jeśli kupisz kalifornijskie i to jest super...ale b) wymarzną zimą prawdopodobnie bo nie będą miały gdzie przezimować nawet jak okryjesz... chyba, ze może spróbujesz im kompostu lub świeżego obornika sypnąć z góry na metr jeszcze na zimę...ograniczony betonem zbiornik taki gnojownik tez częściowo zapobiegnie nieproszonym gościom amatorom robaków...fajny pomysł...ja dla kur hodowałem ale za każdym razem traciłem robale po zimie...ale mniejsze nasze dżdżownice są tam niemal zawsze w dużej ilości, a tym bardziej jak narzucę torfu z łąki, który u mnie obfituje w robalki...ale są to małe sztuki zazwyczaj. ale z drugiej strony do takiego zbiornika zawsze na wiosnę dorzucisz porcję dostępną na portalach aukcyjnych ok. 300 sztuk i masz do zimy zabawy i urodzaju a to grosze w sumie. Ja dodatkowo sypałem biohumus...i deptałem żeby uklepać
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”