Arbuz olbrzymi - Carolina Cross cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Arbuz olbrzymi - Carolina Cross cz.2

Post »

Zastanawiam się czy krocionogi mogą uszkadzać krzak (to w temacie więdnięcia).
Jak pisałem już wcześniej sadzonka w doniczce była naprawdę słaba jakby ją coś podgryzało i utrudniało rozrastanie.
Parę metrów dalej od caroliny znalazłem nadgnitego arbuza, którego od dołu podjadały właśnie te robale.
Obrazek
Nie są to dżdżownice żeby nie było :)
Mają główki, czułki i nogi.
Teoretycznie jedząc martwą materię organiczną wzbogacają glebę, ale zjadają też kiełkujące rośliny.
I pytanie czy lubią korzenie, bo to byłby trop...

Carolina żyje, tak na oko 10kg i pewnie więcej nie będzie, pytanie czy dożyje dojżałości.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p
Od: 1 cze 2013, o 01:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Chętnych na korzenie to jest sporo, a niektórych nawet nie zauważysz, bo spod ziemi nie wyłażą... Pytanie, czy mospilan albo inny insektycyd by nie pomógł (wiadomo, że nie na gryzonie, ale larwy owadów już tak), a nawet jeśli strzelamy tu trochę na oślep, to insektycyd nie zaszkodzi, bo zawsze może się jakieś dziadostwo przyplątać.
Co do krocionogów to cytat z jednej ze stron internetowych: "Chętnie spożywają szczątki roślin oraz ich korzenie, kiełki i pędy". Mogę się mylić, ale podejrzewam, że jeśli mają wystarczająco dużo preferowanej materii organicznej, czyli tej już się rozkładającej, to za świeże brać się nie powinny, ale to tylko gdybanie. Jak ludzie pomstują na pomrowy, tak ja na nie nie narzekam, bo niczego w ogrodzie nie sprzątam i te wielkie ślimory zawsze znajduję pożywiające się starym szczypiorem albo odciętymi przeze mnie liśćmi kapusty, czy buraków, a jakoś nigdy nie ruszyły żywych roślin, choć sałaty mam nasadzonej prawie wszędzie po trochu. Może z krocionogami jest podobnie.

Ile dni może mieć Twoja Karolcia?
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

OK, wycofuję pytanie, bo sprawdziłam - 30 czerwca zawiązane, więc średni przyrost dobowy wynosi około 400 g, o ile dobrze na oko oceniasz wagę. 400 g na dobę to również średni przyrost mojej Georgii, która może gigantem nie jest, ale ma potencjał urosnąć do nawet 30 kg (nie że moja konkretnie, ha ha, tylko o odmianie mówię). No to może nie jest tak źle z Twoją Karoliną...? I może jeszcze urośnie, czego jej i Tobie życzę :D
wingrul

Post »

Obstawiał bym zawiązanie 28 czerwiec, jak robiłem wpis to kwiat był już uschnięty i spory owocek.
Dzisiaj zmierzyłem 235 ott więc według tabeli 10kg i szczerze mówiąc niech nie rośnie, a dojrzewa bo chce nasiona.
Krzak jest mały i wymęczony.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Karolcia żyje? Moje Congo miało dziś takie same objawy, jak CC u Ciebie - ni z gruszki, ni z pietruszki, rano zaczął więdnąć kilkumetrowy pęd, na którym jest największy owoc. Można było spokojnie prześledzić jego "trasę" w gąszczu innych odmian właśnie po tych zwiędłych liściach. Po południu "wstał", rozprostował kości, otrzepał się i wieczorem liście jak nowe. I na całym poletku 40 m, na 6 krzaków, tylko Congo (na razie) taki numer odwaliło. Ja akurat wiem, że mam w ziemi inwazję pędraków od ub. roku, bo przestałam puszczać kaczki na ogród. Jak były kaczki, to robactwo nie miało żadnych szans. Na razie więc łudzę się, że to właśnie pędraki chrabąszcza majowego mi tam robią spustoszenie w korzeniach, a nie... Fhanca (jak napiszę to słowo normalnie, to automatyczna cenzura wycina :D).
wingrul

Post »

Żyje.
Fota na PW bo kiepsko to wygląda.
wingrul

Post »

Sezon skończony, szkoda że nie lubię oprysków, ale może za rok się przekonam i profilaktycznie będę pryskał.

Obrazek

Waga jak zwykłego arbuza żaden to to gigant pewnie nawet niedojrzały...

A właśnie jest szansa że jak poczekam to nasionka troszkę dorosną?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nie, nie czekaj bo jeszcze zacznie się psuć i nawet nie zjesz.

Ja nawet nie wiem czy jakiś arbuz rośnie u mnie. Jedna sadzonka ma metr i stoi jak zaczarowana, w zasadzie do kasacji. Druga weszła w dwa rzędy fasoli z orzełkiem i nic nie widać, czyli wnioskuje że nic nie ma. ;:306

Jeszcze jutro popatrzę czy cos gdzieś nie widać ale nadziei zbytnio nie mam.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

wingrul pisze: 9 sie 2024, o 14:43Waga jak zwykłego arbuza żaden to to gigant pewnie nawet niedojrzały...
Jak na tak schorowany krzak, to i tak gigant :wink:
A sprawdzałeś korzenie pod kątem ewentualnych uszkodzeń przez robactwo...?
Daj znać jak otworzysz minigiganta, czy jest choć częściowo dojrzały, no i jak z nasionami :)
wingrul

Post »

Napiszę na pewno.
Ale dopiero jak do niego zajrzę :D
Zerwałem bo były już tylko 2 szczątkowe liście i nie chciałem żeby się ugotował na słońcu.
wingrul

Post »

Tak to wygląda.

Obrazek

Jest nie dojrzały, ale taki, że da się zjeść, a w środku nawet wyczuwalna słodycz.
Oczywiście wyczuwalna słodycz to jeszcze daleko do dojrzałości i nie bardzo potrafię oszacować ile brakło i czego (czasu na pewno ale czy ilość i jakość liści miała duży wpływ).

Nasiona duże, białe więc fajnie bo takie mają być, ale czy na tyle dojrzałe żeby kiełkować to nie wiem.
Awatar użytkownika
Kabomba
500p
500p

Post »

Moim zdaniem zabrakło mu przede wszystkim tych zdrowych liści - bez fotosyntezy nie ma skrobi, która potem na skutek działania stosownych enzymów zamienia się w cukier. Gdyby miał zdrowe liście w wystarczającej ilości, to... miałby też i więcej czasu na dojrzewanie, bo nawet ledwie półzdrowego krzaka byś nie wywalił, wiadomka. Tak więc liście, liście, ponad wszystko :D
Jak te co większe nasiona ściśniesz w palcach, to wyczujesz, czy są pełne, czy puste, a i spokojnie możesz takie świeże wrzucić w doniczkę z ziemią celem testu kiełkowania - jest ich pewnie sporo, to może nie będzie Ci żal :)
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Carolina Cross - Największa ma około 4 tygodni. Liście jak na razie zdrowe. 'Zwykłe' arbuzy wyglądają jakby jesień już nadeszła.

Obrazek

EDIT: coś nie mogę obliczyć OTT. Mierzymy długość, szerokość i średnice ? Średnice mierzymy na długość czy na szerokość ? Tą większą czy mniejszą średnice ? Jednostki to Inches ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”