Ewelinka - ...ach te storczyki ;) czyli moja galeria
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko, ale cudo , powiedz gdzie go zdobyłaś bo właśnie takiego poszukuję (i obiecuję sobie że to na razie będzie ostatni )
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
Jak już wspominałam, wczoraj moje storczyki trafiły na "przegląd" A oto jego wyniki:
1) Zauważyłam że białemu w kropki bardzo zwiędły liście więc wyciągnęłam go z doniczki. Z przerażeniem zobaczyłam że większość korzeni ma uschniętych Musiałam je poucinać bo były całkowicie martwe... Zdecydowałam się też na radykalny krok- ucięłam pęd kwiatowy! Stwierdziłam że i tak zaczyna przekwitać a ważniejsze jest dobro całej rośliny... Storczyka posadziłam do mieszanki podłoża i przykryłam go folią by miał lepsze warunki. Zobaczymy czy taka mini szklarnia poskutkuje
A tak teraz wygląda:
1) Zauważyłam że białemu w kropki bardzo zwiędły liście więc wyciągnęłam go z doniczki. Z przerażeniem zobaczyłam że większość korzeni ma uschniętych Musiałam je poucinać bo były całkowicie martwe... Zdecydowałam się też na radykalny krok- ucięłam pęd kwiatowy! Stwierdziłam że i tak zaczyna przekwitać a ważniejsze jest dobro całej rośliny... Storczyka posadziłam do mieszanki podłoża i przykryłam go folią by miał lepsze warunki. Zobaczymy czy taka mini szklarnia poskutkuje
A tak teraz wygląda:
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
2) Po przeprawie z jednym, postanowiłam sprawdzić też drugiego kwitnącego phalaenopsisa, różowego. Jego kwiaty również zaczęły więdnąć, a przy okazji i liście! Wyciągnęłam go z doniczki i co zobaczyłam? Same uschnięte korzenie! A na dodatek pełno jakiejś gąbki i gdy wysypałam do miski całe podłoże w którym był to znalazłam tam wija! Nie sądzę by podgryzał korzenie a jak już coś to prędzej kore ale sam fakt jego obecności był dla mnie szokujący Nie zrobiłam mu zdjęcia bo odruchowo powędrował za moją przyczyna za balkon Na dnie doniczki był też osadzony kamień więc pewnie podlewano go w kwiaciarni twardą wodą... Poucinałam mu martwe korzenie i zasadziłam do nowego podłoża. Zdecydowałam też uciąć kwiaty by zaoszczędził siły na odbudowę własnych organów...
A tak to wyglądało
A tak to wyglądało
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
Tak jeszcze podzielę się moim spostrzeżeniem- zauważyłam, że w ostatnim czasie dość sporo postów forumowiczów dotyczy więdnących liści i uschniętych korzeni. A przecież dbamy o swoje storczyki i na pewno nie jest to wina zaniedbania w podlewaniu! Myślę, że kwitnące obecnie storczyki nie mają wystarczającej wilgotności powietrza i za wysoką temperaturę ze względu na ładną pogodę która nam towarzyszy ( co jest akurat pozytywne ) Ja mam poustawiane spodeczki z keramzytem ale to chyba nie wystarcza... Może pomogło by zamgławianie powietrza wokoło? Co o tym myślicie? A może macie jakieś inne doświadczenia?
Pozdrawiam,
Ewelinka
Ewelinka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a jak często podlewałaś te Phalaenopsisy, że uschły im korzenie? jak były przesuszone, to powinnaś je trochę podlać, jak przelane, to przesuszyć... w obu przypadkach storczykowi wiotczeją liście (a już naprawdę dużo razy miałam do czynienia z przesuszonymi/przelanymi/popalonymi przez wodę lub nawóz storczykami). a jak Phalaenopsisy się zabiorą, to na pewno jeszcze nie raz puszczą kwiaty....