Ewelinka - ...ach te storczyki ;) czyli moja galeria

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczny jest. Mnie się śni biały z malinową warżką, łososiowy i wrzosowy w delikatną krateczkę z malinowym środkiem. Ale na razie poczekam, ąż mi zakwitną moje dwie niespodzianki. A nóż któraś właśnie taka jest?
x_o-n
1000p
1000p
Od: 5 maja 2008, o 07:38

Post »

Ciapki górą ;:50 Choruję na ciapkowane. Jest cudny.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Ewelinko, ale cudo :shock: , powiedz gdzie go zdobyłaś bo właśnie takiego poszukuję (i obiecuję sobie że to na razie będzie ostatni :lol: )
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Ewelina - ładne kwiaty i coraz lepsze zdjęcia ;:63
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p
Od: 4 lut 2007, o 13:21

Post »

Ciesze się, że wam się podoba :D Ja też nie mogłam mu się oprzeć :wink: a kupiłam go w LM w sosnowcu jakieś 2 miesiące temu... Niestety zaczął już przekwitać i więdną mu liście :( Właśnie przygotowałam sobie warsztat pracy na balkonie i będę go sprawdzać, a przy okazji też inne :roll:
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

Jak już wspominałam, wczoraj moje storczyki trafiły na "przegląd" :wink: A oto jego wyniki:
1) Zauważyłam że białemu w kropki bardzo zwiędły liście więc wyciągnęłam go z doniczki. Z przerażeniem zobaczyłam że większość korzeni ma uschniętych :( Musiałam je poucinać bo były całkowicie martwe... Zdecydowałam się też na radykalny krok- ucięłam pęd kwiatowy! Stwierdziłam że i tak zaczyna przekwitać a ważniejsze jest dobro całej rośliny... Storczyka posadziłam do mieszanki podłoża i przykryłam go folią by miał lepsze warunki. Zobaczymy czy taka mini szklarnia poskutkuje :roll:
A tak teraz wygląda:
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Ewelinka
x_o-n
1000p
1000p

Post »

No i mądrze zrobiłaś z tym pędem. Z pewnością odpłaci się za to pięknym ponownym kwitnieniem. A na razie niech się kuruje.
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

2) Po przeprawie z jednym, postanowiłam sprawdzić też drugiego kwitnącego phalaenopsisa, różowego. Jego kwiaty również zaczęły więdnąć, a przy okazji i liście! Wyciągnęłam go z doniczki i co zobaczyłam? Same uschnięte korzenie! A na dodatek pełno jakiejś gąbki i gdy wysypałam do miski całe podłoże w którym był to znalazłam tam wija! Nie sądzę by podgryzał korzenie a jak już coś to prędzej kore ale sam fakt jego obecności był dla mnie szokujący :shock: Nie zrobiłam mu zdjęcia bo odruchowo powędrował za moją przyczyna za balkon :pogon Na dnie doniczki był też osadzony kamień więc pewnie podlewano go w kwiaciarni twardą wodą... Poucinałam mu martwe korzenie i zasadziłam do nowego podłoża. Zdecydowałam też uciąć kwiaty by zaoszczędził siły na odbudowę własnych organów...
A tak to wyglądało :roll:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

Orion- dziękuje za słowa otuchy ;:109 Mam nadzieje że szybko wrócą do zdrowia :roll: Pokaże jeszcze jak wyglądają ucięte pędy bo muszę przyznać że nawet w wazoniku potrafią robić wrażenie :wink:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam,
Ewelinka
x_o-n
1000p
1000p

Post »

Faktycznie robią wrażenie. ;:109
Ile taki ucięty pęd może stać w wazonie i cieszyć oko?
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

Tak jeszcze podzielę się moim spostrzeżeniem- zauważyłam, że w ostatnim czasie dość sporo postów forumowiczów dotyczy więdnących liści i uschniętych korzeni. A przecież dbamy o swoje storczyki i na pewno nie jest to wina zaniedbania w podlewaniu! Myślę, że kwitnące obecnie storczyki nie mają wystarczającej wilgotności powietrza i za wysoką temperaturę ze względu na ładną pogodę która nam towarzyszy ( co jest akurat pozytywne :wink: ) Ja mam poustawiane spodeczki z keramzytem ale to chyba nie wystarcza... Może pomogło by zamgławianie powietrza wokoło? Co o tym myślicie? A może macie jakieś inne doświadczenia?
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Ewelinka
100p
100p

Post »

Moje były już przekwitające więc myślę że tak góra dwa tygodnie do ostatniego kwiatka będą :D zobaczymy :roll:
Pozdrawiam,
Ewelinka
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

a jak często podlewałaś te Phalaenopsisy, że uschły im korzenie? jak były przesuszone, to powinnaś je trochę podlać, jak przelane, to przesuszyć... w obu przypadkach storczykowi wiotczeją liście (a już naprawdę dużo razy miałam do czynienia z przesuszonymi/przelanymi/popalonymi przez wodę lub nawóz storczykami). a jak Phalaenopsisy się zabiorą, to na pewno jeszcze nie raz puszczą kwiaty....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”