Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych
Jak sadzić drzewka?
Posadziłem jesienią drzewka owocowe, jabłonie i czereśnie, ziemię mam piaszczystą (25 cm warstwy próchnicznej, reszta piach) Więc do każdego dołka o średnicy 60cm i głębokości 70cm dodałem gliniastej ziemi i dobrze rozłożonego obornika, dodając również nawozu NPK. Jak to wpłynie na wzrost i owocowanie? Podobno nie powinno się dodawać nawozów i obornika do dołków przed sadzeniem? Dlaczego?
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jak sadzić drzewka?
Witam na forum nowego użytkownika.
Nie wolno mieszać z obornikiem nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych(z tego co ja wiem) mogą zachodzić niepożądane reakcje chemiczne.
Po mojemu trochę chyba przesadziłeś-po co tak robić darmo się napracowałeś niepotrzebnie-jak mawia mój znajomy ogrodnik-,, to nie drzewo tartaczne.........'' nie musi szybko urosnąć. No wsypałeś to wsypałeś ok .Jak masz lichą ziemię to trochę dać obornika i wystarczy(ja tak robię),chociaż jak poczytasz tematy na forum jedni dają na spód inni na górę.I wystarczy żadnych nawozów więcej.
No ale jak nie przedobrzyłeś z ilością nawozów to nie nic się złego stać. .Okopczykować toto na zimę a jako lekturę polecam przeczytać o opryskach które stosujemy na owocowe.Wszystko jest na forum.
Miłej lektury.
Nie wolno mieszać z obornikiem nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych(z tego co ja wiem) mogą zachodzić niepożądane reakcje chemiczne.
Po mojemu trochę chyba przesadziłeś-po co tak robić darmo się napracowałeś niepotrzebnie-jak mawia mój znajomy ogrodnik-,, to nie drzewo tartaczne.........'' nie musi szybko urosnąć. No wsypałeś to wsypałeś ok .Jak masz lichą ziemię to trochę dać obornika i wystarczy(ja tak robię),chociaż jak poczytasz tematy na forum jedni dają na spód inni na górę.I wystarczy żadnych nawozów więcej.
No ale jak nie przedobrzyłeś z ilością nawozów to nie nic się złego stać. .Okopczykować toto na zimę a jako lekturę polecam przeczytać o opryskach które stosujemy na owocowe.Wszystko jest na forum.
Miłej lektury.
Re: Jak sadzić drzewka?
Dziękuję za odpowiedź. Nawozów wapniowych nie dodawałem, azotu symboliczna ilość.
Czekam do wiosny
Pozdrawiam
Czekam do wiosny
Pozdrawiam
Re: Sadzenie drzew owocowych
Witam,
PiotrekBe:
Jeśli sadzić drugie to w innym miejscu=nie w miejscu gdzie były korzenie poprzedniego.Bakterie te żyją sobie w glebie i zasiedlają korzenie,także nie przenoszą się na inne rośliny rosnące po sąsiedzku."Roztwór"gliny czyli rozrobiona glina do konsystencji gęstej śmietany+1-2%Miedzianu,zanurzyć i sadzić.Ale jak zdrowe korzenie to zabieg oczywiście nie konieczny.
PiotrekBe:
Jeśli sadzić drugie to w innym miejscu=nie w miejscu gdzie były korzenie poprzedniego.Bakterie te żyją sobie w glebie i zasiedlają korzenie,także nie przenoszą się na inne rośliny rosnące po sąsiedzku."Roztwór"gliny czyli rozrobiona glina do konsystencji gęstej śmietany+1-2%Miedzianu,zanurzyć i sadzić.Ale jak zdrowe korzenie to zabieg oczywiście nie konieczny.
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie,
Właśnie kupiłem od największego szkółkarza w Wielkopolsce drzewka owocowe i sam zachodzę w głowę jak to możliwe by były one bezlistne. U mnie w sadzie drzewa wszystkie oprócz czereśni maja jeszcze liście i nijak chcą się ogołocić. Czy te drzewka które kupiłem nie będą osłabione przez to, ze maja tak skrócony okres wegetacji?
Pozdrawiam serdecznie
Właśnie kupiłem od największego szkółkarza w Wielkopolsce drzewka owocowe i sam zachodzę w głowę jak to możliwe by były one bezlistne. U mnie w sadzie drzewa wszystkie oprócz czereśni maja jeszcze liście i nijak chcą się ogołocić. Czy te drzewka które kupiłem nie będą osłabione przez to, ze maja tak skrócony okres wegetacji?
Pozdrawiam serdecznie
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szkółkarze robią defoliację środkami chemicznymi, żeby wcześniej zacząć sezon handlu roślinami sadowniczymi...
A czy to szkodzi roślinom? Hm, chyba nie, przeżyją mniejszy szok przy wykopywaniu, staniu w sklepie i przesadzaniu na miejsce docelowe, a jeśli je posadzisz teraz mają większą szansę na przyjęcie się, bo nie są obciążone transpiracją. Takie jest moje zdanie, laika i ignoranta, co na to fachowcy?
A czy to szkodzi roślinom? Hm, chyba nie, przeżyją mniejszy szok przy wykopywaniu, staniu w sklepie i przesadzaniu na miejsce docelowe, a jeśli je posadzisz teraz mają większą szansę na przyjęcie się, bo nie są obciążone transpiracją. Takie jest moje zdanie, laika i ignoranta, co na to fachowcy?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Defoliację roślin w szkółkach przeprowadza się od momentu, kiedy wynaleziono takowe preparaty (a więc jak się nie mylę ponad pół wieku). Cała tajemnica polega na tym, żeby zabieg przeprowadzić w odpowiednim terminie (nie za wcześnie). Wówczas jest to zabieg w miarę bezpieczny dla rośliny, nie pociągający za sobą negatywnych skutków. Szkółkarz który wykonuje zabieg za wcześnie, tylko po to żeby wcześniej zacząć sezon sprzedaży - nie jest z definicji szkółkarzem tylko zwykłym handlowcem.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Witajcie !
A czy my amatorzy możemy odróżnić drzewko poddane procesowi defoliacji, od drzewka nie poddanego takiemu zabiegowi.
Chcę posadzić śliwkę węgierkę i chyba brzoskwinię. Termin sadzenia, oczywiście po 15 października.
Wiem gdzie mogę kupić dobrą sadzonkę, ale związane jest to z pokonaniem 70 km x 2.
W tej sytuacji skazany jestem na centra sadownicze.
A czy my amatorzy możemy odróżnić drzewko poddane procesowi defoliacji, od drzewka nie poddanego takiemu zabiegowi.
Chcę posadzić śliwkę węgierkę i chyba brzoskwinię. Termin sadzenia, oczywiście po 15 października.
Wiem gdzie mogę kupić dobrą sadzonkę, ale związane jest to z pokonaniem 70 km x 2.
W tej sytuacji skazany jestem na centra sadownicze.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Ooops, dopiero po 15 X? Ja już mam na balkonie moje sadzonki Czy to zły znak?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- krzysztofkhn
Lex !
Powiedz gdzie je kupowałeś. Od szkółkarza, czy w jakimś sklepie, centrum ?
Ja w zeszłym roku też się pośpieszyłem i drzewko nie przetrzymało zimy.
Postępowałem na zasadzie, że będę pierwszy, to będę miał większy wybór.
Powiedz gdzie je kupowałeś. Od szkółkarza, czy w jakimś sklepie, centrum ?
Ja w zeszłym roku też się pośpieszyłem i drzewko nie przetrzymało zimy.
Postępowałem na zasadzie, że będę pierwszy, to będę miał większy wybór.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja mam pytanie odnośnie sadzenia orzecha , którego ostatnio kupiłem.
Jest to ponoć orzech mamut , dorastający do około 4 metrów , a owoce są duże .
Gość na targach w Krakowie który je ma kazał mi pod korzenie wsypać wiadro żwiru i dopiero nad tym posadzić drzewko.
Zastanawia mnie w jakim celu ?
Jest to ponoć orzech mamut , dorastający do około 4 metrów , a owoce są duże .
Gość na targach w Krakowie który je ma kazał mi pod korzenie wsypać wiadro żwiru i dopiero nad tym posadzić drzewko.
Zastanawia mnie w jakim celu ?
- krzysztofkhn
Witaj !
Ja swojemu podłożyłem dużego kamienia. Też jestem ciekaw po co ?
Ja swojemu podłożyłem dużego kamienia. Też jestem ciekaw po co ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak ostatnio pozbywałem się starych drzew owocowych, to doceniłem, że mój teść sadząc je podłożył pod korzenie kamień. Chyba dzięki temu korzenie rosły na boki, zamiast wgłąb. Karczowanie było łatwe
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz