Strelicja (Strelizia) - pielęgnacja, problemy w uprawie
Re: Strelicja - tajniki uprawy
Ojej no to ładnie, doczytałam się tu, że jeszcze trochę poczekamy z mamą na kwiaty strelicji, którą jej kupiłam. A mama miała nadzieję, że już w tym roku zobaczy je na żywo.
Sadzonka ma 35 cm.
Sadzonka ma 35 cm.
Super już takie duże a nie targają ci się liście na dworze?
Najwyższe liście mają ok. 20 cm, nie więcej.
Normalnie stoją na ziemi, postawiłem je na kółku na potrzeby zdjęcia.
Na razie wiatr targa mi liście bananowców, strelicje mają spokój.
W doniczkach w tle rosną moje siewki różnych sagowców.
Normalnie stoją na ziemi, postawiłem je na kółku na potrzeby zdjęcia.
Na razie wiatr targa mi liście bananowców, strelicje mają spokój.
W doniczkach w tle rosną moje siewki różnych sagowców.
-
- ---
- Od: 24 sie 2009, o 11:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam widzę że też macie Strelicje.Ja mam moją od 4 lat,w zeszłym roku pierwszy raz kwitła, od sierpnia do marca tego roku.Pokażę parę fotek
POZDRAWIAM ;:106 ;:106
POZDRAWIAM ;:106 ;:106
Ewka
Aż mi ślinka poleciała Ewo, czy robiłaś jej okres spoczynku? (pewnie goście, którzy cię odwiedzają też przykuwa ich piękno tych kwiatów )
Ho, ho - piękny okaz! Co to 2 kwiaty miała?! Piszesz, że masz ją 4 lata, ale to chyba nie z nasionka?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
-
- ---
Miała więcej,jak dwa kwiaty,w końcu kwitła pół roku.Kupiłam ją w doniczce za 11 zł.A przerw jej nie robiłam,podlewam cały rok.Przesadziłam do większej doniczki i nawoziłam nawozem w granulkach i takie były efekty.Mam nadzieję że w tym roku też zakwitnie.Pozdrawiam.
Ewka
- asiaa
- 100p
- Od: 19 kwie 2010, o 17:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewa kwiaty przepiękne. Gratulacje.
Napisz coś więcej o uprawie Twojej strelicji? Jaka duża była gdy ją kupiłaś? Jak dużą doniczkę obecnie ma? Jaka jest wysoka?
Napisz coś więcej o uprawie Twojej strelicji? Jaka duża była gdy ją kupiłaś? Jak dużą doniczkę obecnie ma? Jaka jest wysoka?
Asia
-
- ---
Witam.Kupiłam ją to miała może ze 20 cm.A teraz ma ze 120cm.A doniczka jest może ze 30 wysoka i 30cm średnicy.Przesadzałam jak mi zaczęły korzenie wypychać ziemię.A tak po za tym nawoziłam i podlewam.Bardzo się zdziwiłam że kwitnie w sierpniu,bo gdzieś czytałam że zaczyna kwitnienie w listopadzie. Pozdrawiam.
Ewka
Wystawienie strelicji na dwór, na wystawę wschodnią opłaciło się - wyglądają zdrowo, wzmocniły się i wypuszczają nowe liście. Obydwie mają po dwa lata, wyhodowane z nasion.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Piękne za rok może już zakwitną,ja też hoduje z nasion i też wyniosłam na powietrze,zobaczymy jakie będzie mieć przyrosty Czytałam,że od poczatku trzeba przesadzić w większą donicę ok 32cm
Doti - no właśnie rok temu zauważyłem, że strelicje mają tendencje do rozsadzania doniczek. Moje prawie z nich wylazły. Teraz jak na razie poziom gruntu się nie podnosi, ale zobaczymy co będzie dalej. Mówisz, że za rok może zakwitnąć? Fajnie by było...