Hosty - choroby i szkodniki i ich zwalczanie.
Re: Hosty - szkodniki i ich zwalczanie.
Gdzieś wyczytałam że żurawki warto dwa razy w roku podlać Pyrinex 480 EC na pędraki, więc hostom chyba też się nic nie powinno stać po podlaniu - Jak myślisz Andrzeju? A wiem ,że u mnie na działce jest ich sporo ( gdziekolwiek wbije szpadel to zawsze jakiegoś znajdę )
Pozdrawiam. Ewa
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście, że taki zabieg im nie zaszkodzi, a może jedynie pomóc - czym mniej "robali" w ziemi tym lepiej. Przy okazji likwidacji pędraków, drutowców czy też opuchlaków może zostaną zlikwidowane Prosioneki (a te u mnie są wręcz plagą).
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby grzybowe - czym zwalczać?
Czy już należy podlać glebę, czy jeszcze trochę poczekać? Ziemia w głębi jest zmrożona - szpadel wchodzi może na 5 cm.paco pisze:Elu (...) Takie zmiany jak na Twoim zdjęciu lub na zdjęciach poniżej przedstawiają hosty porażone grzybem. Charakterystyczne dla grzybów jest punktowe usytuowanie i w miarę sprzyjających warunków pierścieniowe rozprzestrzenianie się grzyba na liściu. Ważne jest, aby takich liści nie pozostawiać na roślinie do wiosny, ale z zachowaniem szczególnych warunków ostrożności ze względu na HVX usunięcie zakażonych liści i spalenie. Ponieważ zarodniki grzybów najprawdopodobniej trafiły na liście z gleby wskazane jest zastosowanie preparatu grzybobójczego doglebowo, ale najlepiej jest to wykonać wczesną wiosną zanim z ziemi zaczną wychodzić pierwsze pędy.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Jeśli ziemia jest jeszcze zmrożona to jest za wcześnie.
Od czasu kiedy pisałem cytowany post zdobyłem inne doświadczenia.....
Opryski stosować oczywiście wczesną wiosną, gdy zarówno gleba i powietrze osiągnie "plusowe" temperatury. Zarodniki grzybów rozwijają się w temperaturach powyżej 10°C, czyli gleba również nie powinna być zmrożona.
Pisałem, że zabieg wykonać należy zanim z ziemi zaczną wychodzić pierwsze pędy i właśnie w tej kwestii zmieniłem zdanie - lepiej jest zabieg wykonywać, gdy zaczną pojawiać się pierwsze pędy.
Nie należy jednak zwlekać z wykonaniem zabiegu, aż pojawią się rozwinięte liście, gdyż prawie każdy środek grzybobójczy pozostawia na liściach białe (lub szare) plamy, które długo szpecą roślinę.
Od czasu kiedy pisałem cytowany post zdobyłem inne doświadczenia.....
Opryski stosować oczywiście wczesną wiosną, gdy zarówno gleba i powietrze osiągnie "plusowe" temperatury. Zarodniki grzybów rozwijają się w temperaturach powyżej 10°C, czyli gleba również nie powinna być zmrożona.
Pisałem, że zabieg wykonać należy zanim z ziemi zaczną wychodzić pierwsze pędy i właśnie w tej kwestii zmieniłem zdanie - lepiej jest zabieg wykonywać, gdy zaczną pojawiać się pierwsze pędy.
Nie należy jednak zwlekać z wykonaniem zabiegu, aż pojawią się rozwinięte liście, gdyż prawie każdy środek grzybobójczy pozostawia na liściach białe (lub szare) plamy, które długo szpecą roślinę.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
Serdeczne dzięki, Andrzej
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Ale obrzydliwy wątek... Mewa wspomniała o pędrakach, wpisałam w wyszukiwarkę, żeby zobaczyć, jak to paskudztwo wyglada i czy czasami u mnie takiego nie ma i mi się prawie śniadanie cofnęło... Ze szkodników zagrażającym hostom u mnie są ślimaki, robactw będę na pewno wypatrywać. A czy używacie jakichś środków na ślimaki? Ślimakol? Z tego co mi wiadomo, to jakiś taki środek istnieje. W innym wątku wspominałam już o bluszczu, rosnącym pod płotem wzdłuż rabaty, gdzie już posadziłam część host i zamierzam ją powiększać wzdłuż płotu. Czy taki bluszcz jest siedliskiem ślimoli? Nie chciałabym go usuwać, bo podobno tam mają swoje ścieżki jeże...
Paco, kiedy trzeba zacząć wypatrywać tych prosionków
Paco, kiedy trzeba zacząć wypatrywać tych prosionków
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Ślimaki ubóstwiają wilgotne i osłonięte od bezpośrednich promieni słonecznych miejsca i właśnie bluszcz zapewnia im takie środowisko.
Przeciw ślimakom można stosować wszelkie dostępne środki, a jest ich w sprzedażny dość dużo.
Jeśli chodzi o prosionki, to nie wszędzie są one plagą - a jedynie wtedy są zagrożeniem dla host.
Prosionki są widoczne pod kamieniem, donicami, i w innych wilgotnych miejscach już teraz. Są to jeszcze dorosłe egzemplarze i jeszcze nie stanowią zagrożenia, ale gdy ich przybędzie....to przynajmniej u mnie są zmorą. Czekam na pierwsze ciepłe dni (co ma nastąpić pod koniec tygodnia) i planują podjąć z nimi ostateczną walkę. Preparat już zakupiony i będę podlewał jego roztworem wszystkie miejsca, w których mogą występować w ogrodzie. Mam nadzieję, że to pozwoli mi zapomnieć o prosionkach.
Przeciw ślimakom można stosować wszelkie dostępne środki, a jest ich w sprzedażny dość dużo.
Jeśli chodzi o prosionki, to nie wszędzie są one plagą - a jedynie wtedy są zagrożeniem dla host.
Prosionki są widoczne pod kamieniem, donicami, i w innych wilgotnych miejscach już teraz. Są to jeszcze dorosłe egzemplarze i jeszcze nie stanowią zagrożenia, ale gdy ich przybędzie....to przynajmniej u mnie są zmorą. Czekam na pierwsze ciepłe dni (co ma nastąpić pod koniec tygodnia) i planują podjąć z nimi ostateczną walkę. Preparat już zakupiony i będę podlewał jego roztworem wszystkie miejsca, w których mogą występować w ogrodzie. Mam nadzieję, że to pozwoli mi zapomnieć o prosionkach.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- gatita
- 500p
- Od: 15 kwie 2011, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
22-04-2011
Jak to cudownie, że tu zajrzałam !! Moje hosty na wiosnę są pieknę ale gdzieś w okolicy lipca-sierpnia coś zaczyna je podgryzać. Podejrzewałam o te niecne czyny ślimaki, ale może to faktycznie gąsienice albo inne prosionki :x
Teraz przyjrzę się im baczniej i będę już wiedziała jak z tym diabelstwem walczyć.
I jeszcze jedno małe pytanko: czy aby hosty rozmnożyć po prostu wystarczy je rozsadzić ? Tak mi się wydaje na babską logikę
28-04-2011
Podzieliłam moje hosty i przesadziłam w nowe miejsca. Na razie wygląda na to, że czują się dobrze
Jak to cudownie, że tu zajrzałam !! Moje hosty na wiosnę są pieknę ale gdzieś w okolicy lipca-sierpnia coś zaczyna je podgryzać. Podejrzewałam o te niecne czyny ślimaki, ale może to faktycznie gąsienice albo inne prosionki :x
Teraz przyjrzę się im baczniej i będę już wiedziała jak z tym diabelstwem walczyć.
I jeszcze jedno małe pytanko: czy aby hosty rozmnożyć po prostu wystarczy je rozsadzić ? Tak mi się wydaje na babską logikę
28-04-2011
Podzieliłam moje hosty i przesadziłam w nowe miejsca. Na razie wygląda na to, że czują się dobrze
-
Melduję posłusznie wykonanie zadania - hosty wraz z podłożem podlane Score 250 EC. Po jakim czasie powtórzyć zabieg Topsinem M?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Myślę, że jedynie gdy zaistnieje taka potrzeba - gdy pojawią się jakieś symptomy wskazujące na rozwój chorób grzybowych.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
-
Uwaga, znów się pojawiły - Karate idzie w ruch!
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 lut 2019, o 12:27
Hosty a pędraki
Witam ....mam pytanie. Czy pędraki zjadają ,atakują system korzeniowy hosty? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Cała odpowiedź Andrzeja - paco jest tutaj viewtopic.php?p=2076461#p2076461paco pisze:Tak, ale jedynie są one szkodliwe, gdy jest ich zbyt duża ilość - albo inaczej mówiąc, gdy jest to plaga pędraków..