Szeflera zrzuca liście
- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To i ja moją wkleję:
Dziewczyny,a sprawdzałyście,czy nie mają w ziemi lokatorów?Mnie nie raz zdarzyło się,że zakupiona w markecie roślinka,w ziemi miała stonogi.
A poza tym często korzonki nieszczęsnego badylka oplątane są włókniną(by korzenie nie rosły i mieściły się w mniejszej doniczce),co w późniejszym etapie może doprowadzić nawet do śmierci pupila.
Dziewczyny,a sprawdzałyście,czy nie mają w ziemi lokatorów?Mnie nie raz zdarzyło się,że zakupiona w markecie roślinka,w ziemi miała stonogi.
A poza tym często korzonki nieszczęsnego badylka oplątane są włókniną(by korzenie nie rosły i mieściły się w mniejszej doniczce),co w późniejszym etapie może doprowadzić nawet do śmierci pupila.
Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
- Antooosia
- 1000p
Mario dzięki,rośnie migiem ,a jak ciacham jej czubek,zagęszcza się od dołu.
Ale już tak nie wygląda.Przed chwilą wkurzyła mnie,że gubi te liście i ją zaplotłam.Zaraz wstawię zdjęcie.
w ogóle szeflery(obok hibiscusów) są moją wielką miłością.Mam sześć w domu.
Ale już tak nie wygląda.Przed chwilą wkurzyła mnie,że gubi te liście i ją zaplotłam.Zaraz wstawię zdjęcie.
w ogóle szeflery(obok hibiscusów) są moją wielką miłością.Mam sześć w domu.
Pozdrawiam,Kinga.
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
tak samo ja Ty w lipcu kupiłam identyczną szefkerkę ....
były w Leroy Merlin, dużo i tanio...
już w sklepie zauważyłam, że niektóre z nich miały jakieś plamki na najmłodszych listkach, ale wybrałam taką bez skazy...
i tak jak u Ciebie, nie rosła, gubiła listki...
pewnego dnia zauważyłam, że prawie wszystkie listki zwisły a potem, że łodyga też brązowieje...
u mnie juz go nie ma jakiś miesiąc...
-
- 1000p
- Antooosia
- 1000p
Kwiato-maniaczko - dzięki w imieniu mojej szeflery.
Mario!Wszystkie moje siedem sztuk,jakie posiadam rośnie w ziemi uniwersalnej i mają się całkiem nieźle.
A tak sobie teraz pomyślałam:może obejrzycie korzenie Waszych badylków?Może tam tkwi przyczyna?
Mario!Wszystkie moje siedem sztuk,jakie posiadam rośnie w ziemi uniwersalnej i mają się całkiem nieźle.
A tak sobie teraz pomyślałam:może obejrzycie korzenie Waszych badylków?Może tam tkwi przyczyna?
Pozdrawiam,Kinga.
-
- 1000p
Dzisiaj przesadziłam szeflere, jednej zaczeła już gnić łodyżka, korzenie były zgnite, a druga całkiem dobrze sie trzyma, przesadziłam ją do nowej ziemi z osmowitem i do plastykowej doniczki tak jak radził przemo, i postawiłam ją około metra od okna;) czyli światła bedzie miała pod dostatkiem:) Czy ktoś może mi poradzić jak czesto ja podlewac??
- BEATA55555
- 200p
- Od: 22 wrz 2008, o 17:05