Melioracja(drenaż) podmokłej działki
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: pigwowiec - głębokość systemu korzeniowego
Po prostu się nie przejmuj. Woda zawsze tam jakoś spłynie, byle w dół coś było
Ciotka się została kiedyś poniżej drogi (sypnęli nasyp) - no to był problem, owszem
Ale daliśmy radę
Ciotka się została kiedyś poniżej drogi (sypnęli nasyp) - no to był problem, owszem
Ale daliśmy radę
Wiesz, sam bym nie wpadł na to, by sobie jakoś specjalnie głowę zawracać korzeniami krzaków. Ale jak mówiłem, sąsiad mnie nastraszył, że jak mu porzeczka weszła w drenaż to totalnie go rozwaliła i miał kupę kopania zanim odkrył co i jak.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
GEOWŁÓKNINA - to je ono!
Mam i geowłóknine i żwirek Sąsiad, fakt, nie miał.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 mar 2012, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Drenaż podmokłych terenów.
Cześć. Działka na której mieszkam jest podmokła. Na podwórzu podczas kilkugodzinnego deszczu robi się bagno że nie mogę wyjechać samochodem, dodam ze działka biegnie ze spadkiem od strony ulicy. Chciałem położyć drenaż, tylko nie wiem na jakiej głębokości.
Proszę o wskazówki. Dziękuję.
Proszę o wskazówki. Dziękuję.
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Re: Drenaż podmokłych terenów.
Witam
Wiem że na głębokość waha się od 0,7 m. do 1,1 m.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania na temat drenowania to pisz...
Wiem że na głębokość waha się od 0,7 m. do 1,1 m.
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania na temat drenowania to pisz...
-
- 10p - Początkujący
Tak, mam jeszcze jedno pytanie czy potrzebne są dziękuję zbiorcze, dodam ze moje podwórko ma 20m/30m. Pozdrawiam
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
oczywiście że tak
Jestem w szkole rolniczej i musialem kuć wszystko (niedawno) o drenarzu więc wszystko mogę napisać
Jestem w szkole rolniczej i musialem kuć wszystko (niedawno) o drenarzu więc wszystko mogę napisać
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2009, o 00:41
moim zdaniem nie drenaż ci potrzebny ale utwardzony podjazd, jak dobrze byś nie zdrenował to i tak po kilku godzinach deszczu po zwykłej glinie nie wyjedziesz autem, wiem bo sam przerabiałem temat wiosennego błota po kostki na podjeździe ;/
Ale bez foto czy bardziej szczegółowych info raczej nie mamy co prorokować
Ale bez foto czy bardziej szczegółowych info raczej nie mamy co prorokować
-
- 10p - Początkujący
Utwardzałem już ten teren około 10 lat temu i cały gruz wszedł gdzieś w ziemie. Dodam że na podwórzu znajduje się stara studnia, która jest moim wyznacznikiem poziomu wody gruntowej. Na wiosnę poziom wody w studni jest około 50 cm poniżej poziomu terenu, może nawet mniej, tak że mogę wiadrem nabierać z niej wodę. Czy ma znaczenie, w jakiej porze roku utwardzać teren? W lecie jest ok, widać dwa betony w studni.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 9 paź 2012, o 20:11
Re: Melioracja. Moja nowa działka jest podmokła
Ja bym radziła posadzić żurawinę. Zbiory murowane! Pozdrawiam. Nowa klubowiczka
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Melioracja. Moja nowa działka jest podmokła
zaq12wsx38 bo pewien mądry pan tak wkopał rury przepustowe iż woda zamiast uchodzić do głównego kanału wlewa się się do rowu przydrożnego wskutek czego 8 działek w czasie tegorocznej powodzi zostało zalanych
Po pierwsze walcz o poprawę. Trzeba udokumentować, narobić zdjęć, zebrać wszystkich poszkodowanych i robić hałas w gminie, spółce wodnej, melioracjach. Nikt nie ma prawa Was zalewać!
W mojej okolicy zalewa pół miejscowości rów z drogi krajowej i to jest problem, bo GDDKiA mówi "nie zalewa", ale z czasem będzie musiała poprawić, bo to jest konieczne.
Po pierwsze walcz o poprawę. Trzeba udokumentować, narobić zdjęć, zebrać wszystkich poszkodowanych i robić hałas w gminie, spółce wodnej, melioracjach. Nikt nie ma prawa Was zalewać!
W mojej okolicy zalewa pół miejscowości rów z drogi krajowej i to jest problem, bo GDDKiA mówi "nie zalewa", ale z czasem będzie musiała poprawić, bo to jest konieczne.
-
- 200p
- Od: 13 kwie 2012, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
myślicie że na glinie warto zdrenować ogród żeby woda w korzeniach za długo nie zalegała?chodzi mi o aktinidie,ktoś ma je na glebie zlewnej?