Figa na działce, w donicy

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Re: Figa na działce?

Post »

Witajcie kochani.Weszłam tu obejrzeć właśnie jak wyglądaja zawiązki owoców figi,bo na mojej miedzy listaki są jakieś dwie wypustki;jedna okrąglutka ,a druga jakby stożek wzrostu nowej gałązki.
Może i moja figa będzie owocować ;:180 .
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To moja figula :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeszcze raz dziękuję KaRo za odesłanie mnie do tego wątku......
a tak przy okazji, to zajrzałam na to forum przypadkiem szukając jakieś informacji o nowo zakupionej roślince i...wsiąkłam całkowicie:)) Tyle tu wątków,tyle informacji,zdjęć,że nie mogę się oderwać od komputera od paru dni....To się zarejestrowałam i jestem.
Ale wracając do sprawy figowca...kupiłam go w czasie urlopu na Kaszubach w Ogrodzie Botanicznym w Gołubiu -jest to już spora sadzonka.Przy zakupie powiedziano mi,że będzie to piękna roślina ale na owoce to raczej nie ma co liczyć....
Planowałam posadzić na działce jak miną upały i teraz już sama nie wiem?czy jednak nie przenieść go do piwnicy na zimę i dopiero wiosną do gruntu?
Szkoda mi by było gdyby jednak nie przeżył zimy.

Wkleiłam bym jego fotkę,ale jeszcze nie wiem jak to robić,może mi ktoś podpowie jakiś prosty sposób?

Obrazek
Udało się -tak właśnie wygląda....czy ma szansę przezimować w gruncie,czy lepiej go przechować w ciepłej piwnicy?
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Pod Wrocławiem jeden z sadowników brzoskwiniowych miał swego czasu także figowce, ale nie wiem , co dalej z tą uprawą . Do Krzyżowic , wioska 3 km na płd. od Brzegu, co roku na Targi Chłopskie przyjeżdżają Niemcy z Doliny Renu, którzy przywożą swoje figowe nalewki. Kupuję i przyznam, że pyszne, chociaż jakieś 5 % słabsze od naszych nalewek, a w smaku podobne do brzoskwiniowych. W Niemczech też są zimy i mrozy ( a nawet , wg. opracowania przyrodników z UJ, Nizina Śląska ma bardziej korzystny klimat do uprawy winorośli niż Dolina Renu ), zatem może i u nas można to uprawiać :wink:
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek

Obrazek

Tak wygladają teraz figi , które były ukorzeniane zimą . Krzew na zdjęciu ma 65 owoców , z których pierwsze zaczynają dojrzewać. Pewnie jednak nie zdążą dojrzeć wszystkie przed nadejściem przymrozków i trzeba będzie donice zabrać na jakiś czas do domku .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Kozula czy ja dobrze widzę,twój figowiec "urzęduje" latem pod folią a na zimę zabierasz do domu? Ja miałam zamiar posadzić w gruncie :(
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeden zostanie na zimę , ale pod folią . U mnie pod gołym niebem jest bez szans . Pozostałe poupycham gdzieś po kątach w magazynie , tylko na czas dojrzewania do domu .
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p

Post »

Ciekawa jestem jak smakuje taki świeży owoc :D Ja dopiero w tym roku kupiłam figowca i nie za bardzo wiem jak go hodować...
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

No właśnie komisyjnie zjedliśmy pierwsza figę (Każdy dostał kawałeczek). Słodka, trochę mdła. Ale fajna , egzotyczna.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja figa stoi jeszcze na balkonie.Straciła wszystkie liście,ale owoce mają się świetnie.Chyba czas żeby ją wstawić do widnej piwnicy prawda???Wydaje mi się ,że wstawienie do ciepłego mieszkania nie jest dobrym rozwiązaniem.Proszę o radę.Moja figa ma kilka owoców,jeden zmienia kolor na fioletowy,mam nadzieję ,że spróbuję owocu w tym roku jeszcze ,a reszta dojrzeje na wiosnę jak nie opadnie.Wróciłam kilka dni temu z Francji gdzie figi rosną w ogrodach i dojrzewają w słońcu.Miałam przyjemność jeść figi prosto z drzewa i te pieczone na patelni z odrobiną masełka i cukru,a także konfitury.Powiem szczerze ,że suszone i przetworzone bardziej mi smakują.Świerze przypominają mi dynie ,albo melona...
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Można jeszcze na chwilę wstawić do mieszkania , żeby owoce dojrzały ( jeśli nie przemarzły zbytnio ) . Potem koniecznie do chłodnej piwnicy lub garażu . Żeby mieć dwa zbiory owoców figę bierzemy na początku lutego do domu . Ta odmiana którą mam i dałam sadzonki kilku osobom , nie smakuje melonem jeśli dobrze dojrzeje . Popękana skórka to odpowiednia pora do konsumpcji . Owoce tej samej figi , ale posadzonej w ziemi w tunelu są smaczniejsze , mają więcej i cukru i kwasku .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
Agatra
500p
500p
Od: 23 lis 2009, o 17:03

Post »

Ania czy nieogrzewany tunel to dobry pomysł dla figi na zimę? Moja już straciła liście a owoce zostały zjedzone.
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
aciek
50p
50p
Od: 14 lut 2010, o 17:36

Post »

Moja figa poprzedniej zimy stała w piwnicy. W lutym przyniosłam ją do domu. Niestety nie owocowała. W domu jest ciepło, więc nie straciła liści. Co mam zrobić aby zrzuciła w tym roku liście i normalnie przeszła okres spoczynku? Czy jak ją teraz wystawię na balkon skoro wcześniej tam nie stała to nie zmarznie? Co będzie jeśli nie zrzuci liści?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”