Uprawa powojników - problemy
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Uprawa powojników - problemy
No i mam problem... W gąszczu powojników na łukach wysiał się (ptaszki rozniosły? Wiatr może?) powojnik pnący (Clematis vitalba)... Ładne toto nie jest, za to rośnie tak, że zaczyna zaduszać moje odmianowe cudeńka... Ktoś ma jakieś pomysły, jak można się problemu pozbyć? Mechaniczne usuwanie nie wchodzi w grę, bo splątany jest z moimi odmianowymi na maksa i nie wiem który pęd jest czyj póki się na nim kwiaty nie pojawią... Zaczynam się zastanawiać nad kupnem roundupu, nasączeniem nim ręcznika papierowego i owinięciem w to jednego pędu, a następnie zapakowaniem w folię śniadaniową, żeby czasem nie dotknęło innych roślin... Niby roundup jest systemowy, więc powinien całą roślinę zabić, ale to tylko teoria...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Małe kwiaty powojników
W tym roku mam po raz pierwszy powojniki. Moim problemem są małe kwiaty, 2-a nawet 3 razy mniejsze niż powinny być.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2019, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sadzenie powojników
Powojnik posadzony w tamtym sezonie wciąż nie ma liści (ale gałązka nie jest sucha, raczej elastyczna dość). Nic specjalnego bo jakaś odmiana z biedronki ;) stąd zastanawiam się czekać aż puści, czy kupić nowy póki są dostępne praktycznie wszędzie? W tamtym sezonie złamał się ok. 30cm nad ziemią... Inne obok mają już po kilka listków i nowe pędy/wąsy
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Przy powojnikach liście schną od dołu. Zasilam je specjalnym nawozem do powojników. Odczyn gleby - sprawdzałem dziś wynosi pH 6. Aktualnie jeden z nich nie ma już prawie liści i wygląda tak:
(Po kliknięciu na zdjęcie ulegnie powiększeniu)
Jaka jest przyczyna usychania liści?
(Po kliknięciu na zdjęcie ulegnie powiększeniu)
Jaka jest przyczyna usychania liści?
Pozdrawiam Andrzej.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Kto pomoże?
Jutro podleje je preparatem Ridomil Gold na fytoftorozę - o,25%.
Jutro podleje je preparatem Ridomil Gold na fytoftorozę - o,25%.
Pozdrawiam Andrzej.