Grudnik -nasiona,kwitnienie,kolor kwiatów, zrzucanie itp.
- Nolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2012, o 09:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja schlumbergera nie chce zakwitnąć.
Najlepiej wynieść na dwór późną wiosną (jak minie niebezpieczeństwo przymrozków) w lekko zacienione miejsce. Do domu wnieść przed przymrozkami i będzie burza kwiatów - sprawdzone
Zapraszam Roślinki Nolinki cz2 Cz1
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Re: Moja schlumbergera nie chce zakwitnąć.
Zgadzam się z Nolinką
Albo teraz wstawić do chłodnego pomieszczenia i prawie nie podlewać.Tak z m-ąc pewnie.Po tym czasie do cieplejszego i więcej wody.Powinna ''zapączkować''.
I jedna ważna rada-jak już ma pąki----nie obracać doniczką.Nie przestawiać.Bo często zrzuca wtedy pąki.
Albo teraz wstawić do chłodnego pomieszczenia i prawie nie podlewać.Tak z m-ąc pewnie.Po tym czasie do cieplejszego i więcej wody.Powinna ''zapączkować''.
I jedna ważna rada-jak już ma pąki----nie obracać doniczką.Nie przestawiać.Bo często zrzuca wtedy pąki.
- mamafrania
- Od: 13 paź 2011, o 13:50
- agnieszka_
- 1000p
- Od: 21 gru 2012, o 18:54
Re: Doniczkowce u Szarotki cz. 3
Zraszaj wodą - często działa ja tak robiłam swojemu grudnikowi
- mamafrania
Re: Doniczkowce u Szarotki cz. 3
Stał na południowym oknie, ale jak zrzucił pąki trzeci raz to zabrałam na zachodnie.podlewam tak normalnie.
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Grudnik ma problem
Powodem zrzucania pąków może być obracanie rośliny. Słyszałam że w momencie pojawiania się pąków nie powinno się go obracać.Czy to jest prawda tego nie wiem , taką informację usłyszałam od ogrodnika.
Zraszanie tylko do momentu pojawienia się pąków.
Mój grudnik w hydroponice stoi na południowym parapecie i kwitnie pięknie i zgodnie z zaleceniami nie obracam od momentu pojawienia sie pąków.Zraszam bardzo często ok.2 razy w tygodniu.
Mam natomiast pytanie :jaki może być powód tak uroczego wybarwienia liści.kwiat nie jest mój , stoi na wschodnim parapecie.
Zraszanie tylko do momentu pojawienia się pąków.
Mój grudnik w hydroponice stoi na południowym parapecie i kwitnie pięknie i zgodnie z zaleceniami nie obracam od momentu pojawienia sie pąków.Zraszam bardzo często ok.2 razy w tygodniu.
Mam natomiast pytanie :jaki może być powód tak uroczego wybarwienia liści.kwiat nie jest mój , stoi na wschodnim parapecie.
- mamafrania
Moja babcia ma grudnika z biedronki, stoi na północnym parapecie i jest podlewany jak babci się przypomni.Wygląda tak samo jak Twój, więc może to cecha odmianowa?
- Teresa600
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie sądzę ,to wybarwienie pojawiło się u szwagierki niedawno a grudnika ma już trzeci rok.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Może za mało jest podlewany? U mnie też stoją na wschodnim i też są czerwonawe liście, a podlewam rzadko (jak sobie przypomnę ).
Grudniki powinny być teraz obficiej podlewane.
Grudniki powinny być teraz obficiej podlewane.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Re: Grudnik, Zygokaktus, Schlumbergera - dayro
tulipanowiec grudnik był podlany może z raz do podstawki. Ale przed wyniesieniem do chłodnego pomieszczenia podlałam go również. A tam już ziemia tak szybko nie wysychała.
Mój w tym roku za wcześnie wyniesiony do chłodnego pomieszczenia właśnie przekwita, a na fotce w chwili największego rozkwitu :
tak naprawdę to niewiele mu poświęcam uwagi w ciągu roku, ważne tylko aby w fazie pąka nigdzie go już nie przestawiać, bo mogą wszystkie oblecieć. Chciałam kiedyś posadzić w jednej donicy trzy różne kolory ale gdzieś wyczytałam że stracą swoje cechy i wszystkie za jakiś czas będą miały ten sam kolor. A może ktoś ma jakieś swoje doświadczenia z mieszaniem kolorów grudników w jednej donicy?
tak naprawdę to niewiele mu poświęcam uwagi w ciągu roku, ważne tylko aby w fazie pąka nigdzie go już nie przestawiać, bo mogą wszystkie oblecieć. Chciałam kiedyś posadzić w jednej donicy trzy różne kolory ale gdzieś wyczytałam że stracą swoje cechy i wszystkie za jakiś czas będą miały ten sam kolor. A może ktoś ma jakieś swoje doświadczenia z mieszaniem kolorów grudników w jednej donicy?