Wężymord ( skorzonera )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Etna
200p
200p
Od: 20 sty 2012, o 13:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wężymord ( skorzonera )

Post »

Kupiłam dwa opakowania, termin przydatności do 2014, zobaczymy co z tego wyrośnie :D
Pozdrawiam Sylwia.
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Kupując na all......o, zadręczyłam sprzedawców i podawali mi datę pakowania, a nie przydatności. I znalazłam! Zamówiłam super świeże nasionka. :-) Tylko zagadką pozostanie ile leżały w magazynie zanim trafiły do torebki. :wink:
data pakowania styczeń 2012,
data przydatności luty 2015. ;:138
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
Dagmara
200p
200p
Od: 24 mar 2010, o 18:11

Post »

Ja w tamtym roku siałam nasiona skorzonery z firmy Plantico i mi nie wzeszły . I tak słyszałam, że z tej firmy ciężko wschodzą ,w tym roku kupiłam z Legutko ciekawe czy się doczekam na skorzonerę . . ;:224
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Awatar użytkownika
amis
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sty 2012, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja siałam z Ożarowa i na torebkę nasion,wzeszły 4,a na jesieni coś było pierwsze ode mnie i ją zjadło,chyba nornica.W tym roku nie kupiłam,może w następnym.
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 sty 2012, o 11:37

Post »

Ja w zeszłym roku siałam z Ożarowa i na torebkę nasion wzeszły mi 4 ,a i te na jesieni zjadły mi nornice.W tym nie kupowałam,może w przyszłym.
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A jakbym tak w wiaderku posiała, żeby później można było przezimować całość bezpiecznie przed nornicami.. Jak długie te korzenie rosną? Takie najdłuższe?
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

loeb u mnie niektóre korzenie miały po 40 cm. Często było tak, że jak M wykopywał, to urywał, bo były tak głęboko, że nie dało rady wykopać.
pozdrawiam, Anita
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Loeb Z tą ochroną przed nornicami to raczej przesada. Już dość długo uprawiam skorzonerę i tylko w jednym roku się na nią rzuciły. Gorzej jest z pietruszką korzeniową bo to jest dla nornic przysmak. Zobaczę w tym roku czy im smakuje skorzonera bo jednak nie wszystko zdążyłem wykopać. Długość korzeni zależy od odmiany ale jak ziemia jest przekopane na 2 szpadle to mogą być bardzo długie. Nawet 40-45 cm.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To gorzej, wysookie wiaderko.. Przemek, ty nie znasz moich nornic;) A raczej nie tyle nornic się boję, bo one łupia topinambur zimą, co karczowników. W zeszłym roku był wyścig do marchewki, kto pierwszy oni czy ja. Wciągały całą pod ziemię i wystawała z dziurki tylko nać.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

Nieźle, u mnie z marchewką i pietruszką tak samo! Dwa lata temu dziwiłam się czemu nagle seler zaczął mi więdnąć, podchodzę bliżej, łapię za zielone, a tam pusto.., tylko skóra z selera została, środek dokładnie cały wygryziony. ;:223 Skorzonerę też podgryzają, ale nie w takim stopniu jak wyżej opisane.. :?
Trochę pomagają szmatki z ropą, ale ogólnie to wyścig z czasem, a raczej z gryzoniami..
pozdrawiam, Anita
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dochodzę do wniosku, że na korzeniowe sobie zrobię ze 2 podwyższane grządki z siatką metalową na spodzie. Bo jednak z marchewką trochę przegięły. Jakby skasowały ze 4 powiedzmy to jako tako, ale nie co drugą.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Kupując na all......o, zadręczyłam sprzedawców i podawali mi datę pakowania, a nie przydatności. I znalazłam! Zamówiłam super świeże nasionka. :-) Tylko zagadką pozostanie ile leżały w magazynie zanim trafiły do torebki. :wink:
data pakowania styczeń 2012,
data przydatności luty 2015. ;:138
No i ja też dorwałam świeżutkie nasiona :D piłowałam babkę ze sklepu ogrodniczego i przywieźli z grudnia 2011 i ważne do 2016!, zobaczymy, ale jak znowu będzie powtórka z zeszłego roku to się wścieknę :evil:
sirrah
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 23:47

Post »

Ja wysiałam kilka nasion na ligninę i część zaczęłą puszczać kiełki. Tylko później wyjechałam na tydzień i wszystko się ususzyło. Ale przynajmniej wiem, że coś z tych nasion powinno być.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”