Księżyc u Nas, albo Nasza LaLunia
- Francesca
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Księżyc u Nas, albo Nasza LaLunia
Na moim głuptaku takich pięknych zdjęć z księżycem nie da się zrobić . Podglądam z podziwem
Jutro jest częściowe zaćmienie Księżyca, zaraz po zachodzie Słońca, podobno maksimum ma być o 22.13, ale nie jestem pewna, czy dobrze czas lokalny podali w radiu.
Jutro jest częściowe zaćmienie Księżyca, zaraz po zachodzie Słońca, podobno maksimum ma być o 22.13, ale nie jestem pewna, czy dobrze czas lokalny podali w radiu.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wczorajszy, jeszcze przed zachodem słońca, ale mój mniejszy Kolejne lekcje niezbędne
No to jeszcze wspomniane słońce, choć to nie ten wątek
No to jeszcze wspomniane słońce, choć to nie ten wątek
- Francesca
Piękne te Wasze księżyce Słońce też
Andrzej, widzę, że śledztwo zrobiłeś :P . Spróbuję, choć zdjęcia nocne to dla mnie wyzwanie, czułość, czas naświetlania, brak statywu... ;)
Andrzej, widzę, że śledztwo zrobiłeś :P . Spróbuję, choć zdjęcia nocne to dla mnie wyzwanie, czułość, czas naświetlania, brak statywu... ;)
- pamelka
cyt. :Francesca pisze:Na moim głuptaku takich pięknych zdjęć z księżycem nie da się zrobić . Podglądam z podziwem
W naszym kraju na obserwacje warto wyjść tuż po zachodzie Słońca, czyli w okolicach godziny 21. Wtedy już częściowo zaćmiony Księżyc zacznie się wyłaniać zza południowo-wschodniego horyzontu.Faza całkowitego zaćmienia rozpocznie się o godzinie 21:22, gdy Księżyc znajdzie się 2 stopnie nad horyzontem.
Maksimum zaćmienia nastąpi o godzinie 22:13, a koniec fazy całkowitej o 23:03. Wtedy nasz naturalny satelita będzie świecił 10 stopni nad horyzontem. Koniec fazy częściowej wydarzy się o godzinie 00:02, a zaćmienie półcieniowe potrwa jeszcze do 01:01.
Do obserwacji zaćmienia, oprócz dobrej pogody konieczny będzie dobry widok na południowo-wschodni horyzont - najlepiej ze wzgórza lub z wysokiego budynku. Najlepsze warunki geometryczne do obserwacji zaćmienia będą mieli obserwatorzy w Polsce południowo-wschodniej, a najgorsze w północno-zachodniej części kraju.
I znów się wcześniej nie położę
Inna rzecz, że nie tylko geometryczne warunki będą sprzyjały mieszkańcom wyżej wymienionych rejonów: w całej Polsce, oprócz Lubelszczyzny i Podkarpacia, przewidywane jest zachmurzenie
Inna rzecz, że nie tylko geometryczne warunki będą sprzyjały mieszkańcom wyżej wymienionych rejonów: w całej Polsce, oprócz Lubelszczyzny i Podkarpacia, przewidywane jest zachmurzenie
Nooo... z tą TV to trafiłeś
- pamelka
A ja na lokalną górkę, aleja południowo-wschodnia Ze statywem, a jakze
Gosia jak dla Ciebie, o bez różnicy, czy jest, czy nie ma
Gosia jak dla Ciebie, o bez różnicy, czy jest, czy nie ma
- Francesca
No to wrzucam wczorajsze próbki, te 10x to mikro jednak, jak się spojrzy w obiektyw to Księżyc tyle mniejszy niż w rzeczywistości, potem porządnie kroiłam zdjęcia w programie, żeby powiększyć . Nie mam możliwości skorzystania ze wzgórza lub szóstego piętra, więc było okno dachowe i taboret.
Podobno dziś ma być jednak pochmurno u nas, ciekawe, czy dane mi będzie to zaćmienie obejrzeć
Podobno dziś ma być jednak pochmurno u nas, ciekawe, czy dane mi będzie to zaćmienie obejrzeć
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Czy gdzieś w kraju można było obserwować wczorajsze zaciemnienie księżyca?
Macie jakieś fotki może?
W Centrum niebo było zachmurzone,niestety
Taka frajda przeszła mi koło nosa...
Macie jakieś fotki może?
W Centrum niebo było zachmurzone,niestety
Taka frajda przeszła mi koło nosa...
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę bardzo... odćmienie w Pilchowicach, wersja poklatkowa - czyli przyspieszona (~200x)
http://vimeo.com/25158780
i kilka zdjęć
Pilchowickie Obserwatorium Astronomiczne
http://vimeo.com/25158780
i kilka zdjęć
Pilchowickie Obserwatorium Astronomiczne
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Co prawda nie potrafię robić takich zdjęć, ale potrafię docenić Wasze. Przepiękne. Oglądałam z prawdziwą przyjemnością. W ogóle świetny temat na wątek. Gratuluję