Storczyki Jolanty
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
piękne Vandy. moje jak dotąd kwitły raz w roku lub rzadziej, ale w końcu ich nie nawożę, więc nie ma się co dziwić. najdłużej, bo 2,5 roku mam żółtą Vandę. miała u mnie 8 pędów, z czego 7 jej uschło. kupiłam ją niekwitnącą. rózową i niebieską w kratkę kupiłam z kwiatami. rózową mam trochę ponad rok, na początku tegorocznych wakacji kwitła. niebieską kupiłam z 2,5 miesiąca temu. najszybciej puszczą pędy na wiosnę. są moczone kilka razy w tygodniu w wodzie ze studni, stoją na południowym oknie. do kwitnienia może im brakować tylko nawozu, ale nie mam jak im go dać, bo używam wiele razy tej samej wody.
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczykowa, jeśli wiesz co im dolega, że nie chcą zakwitnąć, to czemu nie zrobisz wszystkiego aby im dogodzić ?Storczykowa pisze:piękne Vandy. do kwitnienia może im brakować tylko nawozu, ale nie mam jak im go dać, bo używam wiele razy tej samej wody.
Być może właśnie ta woda używana wiele razy, jest przyczyną, że Twoje storczyki tracą pąki i nie kwitną.
A normalne jest, że każda roślina potrzebuje nawozu - Ty go nie dostarczasz i masz takie skutki jakie masz.
Nie rozumiem Twojego postępowania...
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
to prawie na pewno jest skutek braku nawozu, nie dostarczam go, bo nie mam możliwości wymiany wody po każdym moczeniu, zresztą szkoda marnować tyle wody. a poza tym wymiana wody nie zalezy ode mnie, tylko od T. , a on pewnie wymieni mi dopiero na wiosnę... pozostałe storczyki tracą pąki, bo im za zimno. teraz jest 19 stopni w moim pokoju.Gabriela pisze:Storczykowa, jeśli wiesz co im dolega, że nie chcą zakwitnąć, to czemu nie zrobisz wszystkiego aby im dogodzić ?Storczykowa pisze:piękne Vandy. do kwitnienia może im brakować tylko nawozu, ale nie mam jak im go dać, bo używam wiele razy tej samej wody.
Być może właśnie ta woda używana wiele razy, jest przyczyną, że Twoje storczyki tracą pąki i nie kwitną.
A normalne jest, że każda roślina potrzebuje nawozu - Ty go nie dostarczasz i masz takie skutki jakie masz.
Nie rozumiem Twojego postępowania...
Jolu, bardzo dziękuję za odpowiedź .Jolusia pisze:Bobi Phalaenopsis Mini Mark mam już okolo dwöch lat i traktuje go tak samo jak inne Falki. Ile lat ma roslina nie umiem powiedziec. Kwitnie dwa razy w roku.
Od pierwszych dni listopada jestem szczęśliwą właścicielką ładnego przedstawiciela Mini Mark, który dziś właśnie otworzył swój pierwszy kwiatek (a ja, dzięki skrytej działalności mężusia , mam w aparacie rozładowaną baterię ) i chciałabym, w przyszłości zasłużyć na widoki podobne do tych prezentowanych przez Ciebie 8), tak więc każda informacja o postępowaniu z MM jest dla mnie cenna
Pozdrawiam, Baśka
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Cuuuuda pokazujesz oba przepiękne, jak już będę mieć wszystkie wymarzone falenopsisy (a nie będzie to prędko ) to zabiorę się za dendrobia
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki