Świerk identyfikacja
-
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Świerk - odmiany
Ładny jest ,ciekawe jak będzie wyglądał po paru latach.
Jak widać na fotkach wokoło las las las , wiec jest skąd brac rośliny zwłaszcza ze jest mój
- peonia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jaki to świerk ?
Nie jest to też kłujący. Masz okaz świerka glauca, używany do żywopłotu, o małych szyszkach -do 5 cm. długości i szer. 0.8mm . Twoja roślina ma zabarwienie sinozielone,gulek pisze:Tego świerka zabieram do siebie , to zdjęcie nie jest robione u mnie na działce.
Powiedzcie mi co to jest za świerk (moim zdaniem nie jest to świerk pospolity)
Ma on dosyć cienkie i sztywne gałęzie, igły są krótkie i bardzo kłujące.
Może to jest świerk kłujący? ...nie wiem jak wygląda kłujący
, a mogą być niebieskawe jak tu:
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Re: Jaki to świerk?
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
Mark Twain
Mark Twain
- Yellow Farmer
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sty 2010, o 21:06
- Kontakt:
Jaki to rodzaj drzewka? (świerk pospolity)
Witam Serdecznie
Chciałbym się was poradzić(ponieważ jestem świezy w temacie),jak nazywa się to drzewko?tzn czy jest to świerk?a może inny rodzaj?
Kupiłem na rynku i chciałbym teraz o to zadbać być może przesadzić w większą doniczkę lecz nie wiem czy ma to sens ponieważ nie wiem jaki to rodzaj rośliny i czy ten rodzaj można przesadzić.
Dodatkowe informacje(Jeśli będą dla was przydatne) to,to iż drzewko stoi na parapecie przy nieszczelnym oknie(Nie ma sie czym chwalic w zasadzie) lecz jest tam chlodniej niz w reszcie pomieszczenia(A czytalem w kilku tematach iz aby drzewko przetrwalo nalezy postawic je w chlodnym pomieszczeniu).
Oto moje zdjecia :
Chciałbym się was poradzić(ponieważ jestem świezy w temacie),jak nazywa się to drzewko?tzn czy jest to świerk?a może inny rodzaj?
Kupiłem na rynku i chciałbym teraz o to zadbać być może przesadzić w większą doniczkę lecz nie wiem czy ma to sens ponieważ nie wiem jaki to rodzaj rośliny i czy ten rodzaj można przesadzić.
Dodatkowe informacje(Jeśli będą dla was przydatne) to,to iż drzewko stoi na parapecie przy nieszczelnym oknie(Nie ma sie czym chwalic w zasadzie) lecz jest tam chlodniej niz w reszcie pomieszczenia(A czytalem w kilku tematach iz aby drzewko przetrwalo nalezy postawic je w chlodnym pomieszczeniu).
Oto moje zdjecia :
-
- ---
Re: Jaki to rodzaj drzewka?
Witam.
Tak jest to świerk- pospolity.
Po mojemu doniczka nie jest za mała i spokojnie do wiosny wystarczy.
Tak jest to świerk- pospolity.
Po mojemu doniczka nie jest za mała i spokojnie do wiosny wystarczy.
- Yellow Farmer
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 sty 2010, o 21:06
- Kontakt:
Świetnie jest przeczytać taką wiadomość na koniec dnia.
Dziękuję ci bardzo za odpowiedz.
Jeśli możesz powiedz mi jeszcze jak mógłbym zadbać o tą roślinkę prócz podlewania?
Chciałbym także się zapytać jak podlewać?
Dodam od siebie iż na razie podlewam raz dziennie(Jest to oczywiście uzależnione od tego czy jest woda w misce czy nie - Nie wiem czy na zdjęciu widać lecz prócz doniczki trzymam tą roślinę w misce do której nalewam wodę.)
Dziękuję ci bardzo za odpowiedz.
Jeśli możesz powiedz mi jeszcze jak mógłbym zadbać o tą roślinkę prócz podlewania?
Chciałbym także się zapytać jak podlewać?
Dodam od siebie iż na razie podlewam raz dziennie(Jest to oczywiście uzależnione od tego czy jest woda w misce czy nie - Nie wiem czy na zdjęciu widać lecz prócz doniczki trzymam tą roślinę w misce do której nalewam wodę.)
-
- ---
Nic tam nie kombinuj. stoi sobie w chłodniejszym pomieszczeniu,ma wilgotno itp.Będzie dobrze.Jak najwyżej wypuści nowe pędy do wiosny to też nie wpadaj w panikę.Musisz tylko do wiosny przetrzymać .I nie podlewaj za często bo korzenie zgniją.Świerki nie przepadają za nadmiarem wody.Podlewaj od czasu do czasu.
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
Proszę o pomoc w następującej kwestii:
Kupiłam wczoraj paczkę nasion Świerk kłujący Picea pungens glauca firmy Legutko. Na opakowaniu jest napisane, że jest to wolnorosnąca odmiana dorastająca do wysokości 100-150 cm. W mojej encyklopedii roślin jest napisane, że ten świerk rośnie dość szybko i osiąga duże rozmiary.
Który zatem z tych opisów jest prawidłowy Bardziej mi zależy na większym drzewie
Kupiłam wczoraj paczkę nasion Świerk kłujący Picea pungens glauca firmy Legutko. Na opakowaniu jest napisane, że jest to wolnorosnąca odmiana dorastająca do wysokości 100-150 cm. W mojej encyklopedii roślin jest napisane, że ten świerk rośnie dość szybko i osiąga duże rozmiary.
Który zatem z tych opisów jest prawidłowy Bardziej mi zależy na większym drzewie
-
- ---
Sunrise z tego co ja się orientuję to on dość szybko rośnie i po około 10 latach osiąga 5-6 m wysokości.A przyrost jaki podają to może osiągnąć 20-25m.
No i dobrze. Wyrośnie normalny kłujący świerk, o barwie wszelakiej (zielonej też ). Siewka w pierwszym roku rośnie wolno.Sunrise pisze:Proszę o pomoc w następującej kwestii:
A swoją drogą klasyczny przykład robienia ludzi w .... (sobie dopiszcie ).
Wolnorosnące i karłowe odmiany rozmnaża się przez szczepienie. Gatunek z nasion.
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
I to mnie właśnie cieszy chodziło mi właśnie o duże, szybko rosnące świerki do obsadzenia wzdłuż ogrodzenia.Fallenangelv pisze:Sunrise z tego co ja się orientuję to on dość szybko rośnie i po około 10 latach osiąga 5-6 m wysokości.A przyrost jaki podają to może osiągnąć 20-25m.
MirekL Ja się ciesze, że one będą różne, nie będzie monotonnie.
Zobaczyłam w sklepie nasiona świerka więc szybko włożyłam do koszyka, widząc oczami wyobrażni wielkie choinki rosnące wzdłuż płotu. Dopiero w domu zaczęłam czytac etykietę i mnie zaskoczyło te 100-150cm Ale jak ktoś chciałby właśnie takie małe świerczki do swojego ogrodu i nie wie (jak Ja), że małe odmiany rozmnaża się przez szczepienie, to może mieć problem
Przestanę teraz ślepo ufać etykietkom
-
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt: