Piwonie (peonie) w naszych ogrodach- BAZA.
- Grandiflora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Witaj Lucynko i wybacz przyjaciółce czas milczenia, to Flame mieszaniec P peregrina X lactiflora, piękny , po liściach widać.
Jakie masz jeszcze piwonie, zawsze coś u Ciebie ładnie rośnie.
Pozdrawiam
Jakie masz jeszcze piwonie, zawsze coś u Ciebie ładnie rośnie.
Pozdrawiam
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tytuł:
Racja, ta moja rzekoma Albert Crousse nie jest podobna do prawdziwego Alberta (piękny różowy), i o wiele bardziej przypomina Edulis Superba.
Mój aparat przekłamuje trochę kolory, najbardziej rzeczywisty jest na moim zdjęciu w wazonie z Primavere.
No to jestem ciekawa, co to mi zakwitnie z reszty ubiegłorocznych zakupów ??? Pewnie będą same niespodzianki !
Pozdrawiam!
Napisane: Pn 25 maja 2009 13:48
A oto co zakwitło mi na rabacie pod blokiem, nie znam nazwy, zakup z jesieni ub. roku
i cały krzaczek, zdjęcie niewyraźne bo wieje jak diabli!
Właśnie dziś na działce spotkałam tego sąsiada od Primavere, obiecał już na 100 % w sierpniu kawałeczek karpy !
Racja, ta moja rzekoma Albert Crousse nie jest podobna do prawdziwego Alberta (piękny różowy), i o wiele bardziej przypomina Edulis Superba.
Mój aparat przekłamuje trochę kolory, najbardziej rzeczywisty jest na moim zdjęciu w wazonie z Primavere.
No to jestem ciekawa, co to mi zakwitnie z reszty ubiegłorocznych zakupów ??? Pewnie będą same niespodzianki !
Pozdrawiam!
Napisane: Pn 25 maja 2009 13:48
A oto co zakwitło mi na rabacie pod blokiem, nie znam nazwy, zakup z jesieni ub. roku
i cały krzaczek, zdjęcie niewyraźne bo wieje jak diabli!
Właśnie dziś na działce spotkałam tego sąsiada od Primavere, obiecał już na 100 % w sierpniu kawałeczek karpy !
- peonia
- Kontakt:
Gienia,to pojawia się problem przy tej pięknisi.
Może być nią Alice Crousse,i może być nią Jeanne d'Arc .
Mają takową odmianę Oliwka i Paco.
Co wiem o Jeanne d'Arc ?Pochodzenie: Calot, Francja,1858 r.
P. lactiflora; Wysokość :60-90 cm. Okres kwitnienia: 5 tygodni.
Boczne pąki. Piwonia, która została wyhodowana ponad 150 lat temu. (tłumaczenie: Joan of Arc) została wprowadzona przez jednego z najwcześniejszych hybridizerów w połowie swojej kariery. Mówi się , ze każda piwonia tego szkółkarza jest prawdziwym dziełem.
Może być nią Alice Crousse,i może być nią Jeanne d'Arc .
Mają takową odmianę Oliwka i Paco.
Co wiem o Jeanne d'Arc ?Pochodzenie: Calot, Francja,1858 r.
P. lactiflora; Wysokość :60-90 cm. Okres kwitnienia: 5 tygodni.
Boczne pąki. Piwonia, która została wyhodowana ponad 150 lat temu. (tłumaczenie: Joan of Arc) została wprowadzona przez jednego z najwcześniejszych hybridizerów w połowie swojej kariery. Mówi się , ze każda piwonia tego szkółkarza jest prawdziwym dziełem.
Mark Twain
Mark Twain
- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
U mnie po raz pierwszy od kilku lat zakwitło takie coś
Kupiłam chyba 5 lat temu i do tej pory nie kwitła, w ubiegłym roku posadziłam na nowe miejsce
Pozdrawiam Dorota
.'Danio, potem jeszcze zmieśćiścilbyś/ła jedno zdjęcie poproszę , kiedy stamionoidy będą rozwinięte ,to powinna być Sea Shell, Mischief, lub typ japonka -Ama no Sode'' peonia
Kupiłam chyba 5 lat temu i do tej pory nie kwitła, w ubiegłym roku posadziłam na nowe miejsce
Pozdrawiam Dorota
.'Danio, potem jeszcze zmieśćiścilbyś/ła jedno zdjęcie poproszę , kiedy stamionoidy będą rozwinięte ,to powinna być Sea Shell, Mischief, lub typ japonka -Ama no Sode'' peonia
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Grandiflora
- Od: 21 paź 2008, o 15:02
- peonia
- Kontakt:
egzamin zdaję, , ona ma czerwone znamiona , powinna to być "Krinkled White ".
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Przychodzi mi jeszcze jedno rozwiązanie- te dwa przykłady maja jedną ważną cechę dla odmiany pełnej, wczesnej-
Karminowe smugi- Madame de Verneville-wczesna, bladorózżowe . prawie białawe kwiaty , w centrum pęczek płatków z karminowymi smugami.
Pozdrawiam, Beata
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
jeśli przechodzić będzie do tak jasnych barw kwiatu - to tak. Nymphe jest pózna jak na odmianę pojedynczą.
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Pan Zygmunt Hellwig w swym opracowaniu "Byliny w parku i ogrodzie " wymienia
piwonie, których to szukam bezimiennych _NN - u Was w celu porównania( w linku -Do rozpoznania- Tabazie pewna młoda dama takie pokazywała , ale ja juz stamtąd odchodziłam i nie mogłam już opisać tychze) :
takie pojedyncze :
-"Eglantine"- janorózowe , lśniące,
- 'Lundborg'-cielistrózowa, nakrapiana'
-'The Moor'-mocno ciemna, krwistoczerwona'
-'Watteau'-cielistobiła, olbrzymie kwiaty,
Japonki-
-"Tago-no tsuki"-białoróżowa
-"Mikado"- ciemnoczerewona
-'Tokio'-czerwona
-Tori-No-Maki -tu do obejrzenia www.peonies.org
galeria grupa T
piwonie, których to szukam bezimiennych _NN - u Was w celu porównania( w linku -Do rozpoznania- Tabazie pewna młoda dama takie pokazywała , ale ja juz stamtąd odchodziłam i nie mogłam już opisać tychze) :
takie pojedyncze :
-"Eglantine"- janorózowe , lśniące,
- 'Lundborg'-cielistrózowa, nakrapiana'
-'The Moor'-mocno ciemna, krwistoczerwona'
-'Watteau'-cielistobiła, olbrzymie kwiaty,
Japonki-
-"Tago-no tsuki"-białoróżowa
-"Mikado"- ciemnoczerewona
-'Tokio'-czerwona
-Tori-No-Maki -tu do obejrzenia www.peonies.org
galeria grupa T
Mark Twain
Mark Twain
- peonia
- Kontakt:
Paeonia lactiflora , "Fokker" Ruys ,1928r, Holandia
Odmiana pełna , bardzo wczesna ;kwiaty karminowoczerwone , nieduże, lekkie .Pędy wyprostowane, średnio wysokie krzewy.
Odmiana pełna , bardzo wczesna ;kwiaty karminowoczerwone , nieduże, lekkie .Pędy wyprostowane, średnio wysokie krzewy.
Mark Twain
Mark Twain